Imreh József (geológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Imreh József
Született1924. szeptember 11.
Kolozsvár
Elhunyt1993. március 11. előtt (68 évesen)
Kolozsvár
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásageológus,
geológiai szakíró,
egyetemi oktató
SírhelyeHázsongárdi temető
SablonWikidataSegítség

Imreh József (Kolozsvár, 1924. szeptember 21.[1] – Kolozsvár, 1993. március 11. előtt)[2][3][4] erdélyi magyar geológus, geológiai szakíró.

Életútja[szerkesztés]

Szülővárosában érettségizett (1942), itt végezte egyetemi tanulmányait (1950), Iaşi-ban doktorált ásványtanból. Pályáját a Bolyai Tudományegyetemen kezdte, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetem geológiai tanszékének előadótanára. Első írása 1957-ben a budapesti Földtani Közlönyben jelent meg. Szakcikkeit hazai (bukaresti, kolozsvári) és külföldi (bécsi, budapesti, római, strasbourgi, stuttgarti) geológiai szakfolyóiratok közölték, ismeretterjesztő írásaival az Igazságban jelentkezett.

Tudományos tevékenysége a kristály- és ásványtan mellett a geokémia területére is kiterjedt, főleg az Erdélyi-medence üledékeiben előforduló cölesztin kristályok kérdése foglalkoztatja. Egyéni eredménye három új statisztikai érték (D, T, S) bevezetése a kristálytani vizsgálatokba; Piet Hartman holland professzor egy Moszkvában tartott kristálytani konferencián hívta fel rá a figyelmet. Eredményeket ért el a stroncium geokémiai vizsgálata során is; 1970–71-ben egy NSZK-beli szakintézetben volt vendégkutató.

Kristálytani tankönyvét román nyelven adták ki (1966). A magyar nyelvű Geológiai kislexikon (1983) társszerzője.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A RMIL szerint szeptember 11.
  2. Gyászjelentés, Szabadság, 1993. március 11. (Forrás: a Szabadság szerkesztőségének digitális archívuma). Halála napját nem adja meg, a temetése március 13-án volt.
  3. EMT tájékoztató. Hibás halálozási dátum, március 13-án a temetése volt.
  4. MEK. Hibás halálozási dátum, március 13-án a temetése volt.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nádas Ferenc: Merre tart a korszerű ásványtani kutatás? Igazság 1981. december 4.