Imreh István (biológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Imreh István
Horváth László felvétele
Horváth László felvétele
Született1945. július 9. (78 éves)
Kolozsvár
SzüleiImreh István
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Imreh István, Stefan Imreh.[1] (Kolozsvár, 1945. július 9. –) erdélyi magyar biológus, genetikus. Id. Imreh István történész fia.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait szülővárosában, a 11. számú Líceumban végezte (1963), majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetem biológiai karán, az állattani kutatói szakon szerzett oklevelet (1968). Diplomadolgozatát a Meleg-Szamos rovarlárváinak dinamikájáról (1968), doktori dolgozatát Lazányi Endre irányítása alatt a sugárhatásra jelentkező kromoszómatörési és újraegyesülési folyamatok sugárvédő és sugárérzékenyítő anyagokkal való befolyásolhatóságáról (1973) írta. 1968-tól a kolozsvári Megyei Klinika Nukleáris Orvostani Laboratóriumában biológus, 1976-tól megszervezte és főbiológusként vezette a klinika sugárgenetikai laboratóriumot. Egy évet (1974–75) UNESCO–UNDP ösztöndíjjal az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában dolgozott. Utóbb a Karolinska Egyetem Tumorbiológiai Intézete Genetika Laboratóriumának vezetője, Stockholmban.[2]

Szaktanulmányai[szerkesztés]

Szaktanulmányai a hazai Clujul Medical, Orvosi Szemle, Contribuţii Româneşti în Radiobiologie, Radiologia, Revue Roumaine Physiologic, valamint a berlini Studia Biophisica, a stuttgarti Nuclear-Medizin, a budapesti Acta Biologica Academiae Scientiarum Hungaricae hasábjain s különféle konferenciák kiadványaiban jelentek meg.

Ismeretterjesztő cikkeit magyar nyelven a Korunk, Igazság, Előre, A Hét, TETT és Művelődés közölte. A Román Televízió magyar adásában A sugárgenetikai laboratórium vendégei c. tudományos sorozatot szerkesztette.

Kutatási eredményei[szerkesztés]

Fontosabb kutatási eredményei: anafázisteszt kidolgozása növényi kromoszómamutációk vizsgálatára, emlőssejtek fúziója és a szomatikus hibridsejtek kromoszómaanalízisének finomítása, orvosi, szakmai és baleseti sugárterhelés kromoszomális vizsgálatának romániai bevezetése.

Társasági tagság[szerkesztés]

Tagja Románia Biológiai Társaságának és Orvostudományi Társaságának, az Európai Radiobiológiai Társaságnak (ESRB) és 1979-től elnökségi tagja az Európai Környezet-Mutagenezis Társaságnak (EEMS).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. Korunk, 2000. [2014. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 12.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Bodó Barna: A sugárgenetikus. Ifjúmunkás, 1978. február 19.
  • Cseke Péter: Azzá váltunk-e, akivé akartunk? Egy biológus nemzedék indulásáról. Korunk, 1979/7–8.
  • Márki Zoltán: Sejtek és sugarak. Előre, 1982. máj. 9.