Illatos ruta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Illatos ruta
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Rutafélék (Rutaceae)
Nemzetség: Agathosma
Faj: A. betulina
Tudományos név
Agathosma betulina
(Berg.) Pillans
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Illatos ruta témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Illatos ruta témájú kategóriát.

Az illatos ruta (Agathosma betulina) kis termetű dél-afrikai cserje.

Jellemzői[szerkesztés]

1–2 cm hosszú, tojásdad alakú levelei szinte világoszöldek, a szár közelében elkeskenyedők vagy rombuszra emlékeztetők. Rövid levélnyélen ülnek, szélük finoman fogazott. A levél felületén illóolaj-tartalmú pontszerű mirigyszőrök láthatók. A mintegy 12 mm átmérőjű virágok pártája fehér vagy rózsaszín. Tojásdad alakú toktermése 5 fényes, fekete magot rejt.

Felhasználása[szerkesztés]

Az illatos ruta levele az enyhe húgyúti gyulladások, mint például a hólyaghurut, a húgycső- és a prosztatagyulladás, valamint a húgyhólyag érzékenysége esetén hatásos. Idült hörghurut esetén hörgőfertőtlenítőként ajánlott. Az illatos ruta levelét gyakran más növényekkel együtt alkalmazzák, például a medveszőlővel. Külsőleg nem használatos.

Gyógyhatása[szerkesztés]

Az illatos ruta levele elismert vízhajtó- és fertőtlenítőszer. Előbbi tulajdonsága a flavonoidoknak, utóbbi a dioszfenolnak köszönhető.

A szokásos előírt adagoknál semmilyen káros mellékhatása nem ismert. Illóolajának bizonyos vegyületei, elsősorban a pulegon (nagyobb adagban mérgező) azonban izgathatják a nyálkahártyát, ezért aromaterápiás használata nem ajánlott. Végül vízhajtó hatása miatt levele eltávolíthatja a szervezetből a káliumot, ezért az illatos ruta alapú készítmények alkalmazása esetén sok, káliumban gazdag friss zöldséget és gyümölcsöt (brokkolit, articsókát, spárgát, sárgabarackot, ribiszkét) kell fogyasztani.

Források[szerkesztés]