Illésy Sándor (polgármester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Illésy Sándor
Született1830. június 21.
Pest
Elhunyt1886. március 19. (55 évesen)
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásapolgármester
SablonWikidataSegítség

Illésy Sándor (Pest, 1830. június 21.Budapest, 1886. március 19.) nagykun-kerületi kapitány és Kisújszállás polgármestere.

Élete[szerkesztés]

Illésy László huszár százados és Zmeskát Johanna fia. Pesten született, ahol tanulását is kezdte, Kisújszálláson és Debrecenben folytatta, majd az 1848–49-es forradalom és szabadságharc őt is a tettek mezejére szólította. Szenttamásnál feltűnt vitézi bátorsága és 1848 szeptemberében mint nemzetőr századosra Görgey Artúr rá bízta a csepel-szigeti ercsi pozíció védelmét. Majd főhadnagyi ranggal a nemzetőröktől a 19. számú honvédzászlóaljhoz került, ahol mint századparancsnok működött és 1848-49 telét a rácokkal való folytonos csatározással töltötte.

1849 februárjában és márciusában a cibaki és szolnoki ütközetekben vett részt. Cibaknál társaival Leiningen őrnagyot (később tábornok) 17 legényével együtt kivágta az ellenség kezéből és még három tisztet és 32 közembert fogott el; ezért századossá léptették elő. Részt vett a tápióbicskei, isaszegi, váci, nagysarlói és komáromi ütközetekben.

Budavár bevételénél századával az elsők közt volt; majd Perednél, Zsigárdnál és ismét Komáromnál harcolt.

A júliusi ütközetben elfogták, és Olmützbe, majd Theresienstadtba szállították; négy havi fogság után besorozták, és előbb a 14., majd az 58. számú gyalogezredbe, ahol mint közember, később mint hadnagy szolgált. 1855-ben tiszti rangjáról lemondván, szüleinek birtokára Kisújszállásra tért haza; innét a gróf Károlyi uradalmába távozott, ahol két évig gyakornokoskodott.

Atyjának halála után hazatért, és kizárólag a gazdaságának élt. 1870-től Kisújszállás főbírája, 1872-ben pedig a nagykunok kapitánya lett, mely tisztét az új megyei szervezésig viselte; ekkor Kisújszállás polgármesterének választották. Trefort Ágoston miniszter az iparművészeti országos tanács felügyelő bizottmánya tagjává nevezte ki. 12 évig volt a megye lótenyésztési bizottságának elnöke és a nagykunsági takarékpénztár igazgatója.

Cikke a Budapesti Hirlapban (1884. 97. sz. A czibaki ütközet.)

Források[szerkesztés]

  • Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái.  
  • Vasárnapi Ujság 1869. 41. sz. arcképpel. (Varró Sándor).

Külső hivatkozások[szerkesztés]