Iliamna-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iliamna-tó
Iliamna-tó
Iliamna-tó
Ország(ok)Amerikai Egyesült Államok
HelyAlaszka
Típusoligotrofikus
Elsődleges forrásokNewhalen-folyó
Elsődleges lefolyásokKvichak-folyó
Hosszúság124 km
Szélesség35 km
Felszíni terület2600 km2
Átlagos mélység44 m
Legnagyobb mélység301 m
Tszf. magasság14 m
TelepülésekIliamna, Newhalen, Kokhanok, Pedro Bay, Igiugig
Elhelyezkedése
Iliamna-tó (Észak-Amerika)
Iliamna-tó
Iliamna-tó
Pozíció Észak-Amerika térképén
é. sz. 59° 32′ 10″, ny. h. 155° 01′ 26″Koordináták: é. sz. 59° 32′ 10″, ny. h. 155° 01′ 26″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Iliamna-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Iliamna-tó (Lake Iliamna) oligotrofikus tó Alaszkában, 160 km-re Seldovia városától[1]

Ez a legnagyobb alaszkai tó, és a nyolcadik legnagyobb az Amerikai Egyesült Államokban, területe: 2600 km². Legnagyobb mélysége 301 m. A Newhalen-folyó táplálja, és a kifolyása a Kvichak-folyó, mely a Bristol-öbölbe torkollik.[2] Tengerszint feletti magassága: 14 m. Williamsport nevű kis településből egy út vezet a tóhoz, melyen csónakok is szállíthatók. A tó partján a következő kis települések találhatók: Iliamna, Newhalen, Kokhanok, Pedro Bay, Pope-Vannoy Landing és Igiugig.

Történet[szerkesztés]

Az Oroszországi Vízrajzi Szolgálat 1852-ben megjelent, 1455-ös számú térképe szerint a tó eredeti neve Nagy Iljamna-tó volt oroszul. Egy 1802-es orosz térképen Selehovo-tóként szerepel. Az ’Ilyamna’ egy nagy misztikus hal neve az őslakosok hitvilágában.[3] Egy másik eredettörténet szerint a név "Nila Vena"-ból származik, mely szigetekkel teli tavat jelent. [4]

Állatvilág[szerkesztés]

A tó a sporthorgászok kedvelt horgászhelye. A tóban a lazac, pisztráng és a Thymallus nemzetséghez tartozó halfajok jelentik a fő horgászzsákmányt. Augusztustól szeptemberig a szivárványos pisztráng a kedvelt horgászzsákmány, mely 50 cm hosszra is megnőhet. A horgászat engedélyhez kötött tevékenység, melyet az Alaszkai Hal- és Vadgazdálkodási Hatóság felügyeli.

Az Iliamna-tóban él a Föld kevés számú édesvízi fóka kolóniájának egyike. A helyi lakosok kedvelt történetei a Loch Ness-i szörnyhöz hasonló helyi vízi szörnyről szólnak. A mítoszok alapjául minden bizonnyal a fehér tok szolgál, ez a valóban nagy testű halfaj bizonyítottan előfordul a tóban.

Források[szerkesztés]

  1. U.S. Geological Survey Geographic Names Information System: Iliamna Lake
  2. Profile of the People and Land of the United States". US Department of Interior, National Atlas of the United States. http://www.nationalatlas.gov/articles/mapping/a_general.html Archiválva 2012. szeptember 15-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  3. U.S. Geological Survey Geographic Names Information System: Iliamna Lake
  4. Kari, James; Russell Kari, Priscilla (1982). Dena'ina E\nena: Tanaina Country. Alaska Native Language Center. p. 17.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Iliamna Lake című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]