Ikarus E98

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ikarus EAG E98 / 398
Gyártási adatok
GyártóIkarus Egyedi Autóbuszgyár Kft (EAG)
Gyártásban1993-2003
Utasparaméterek
Padlófelület álló utasoknak1 342 mm
Szállítható személyek száma48+1 fő
Méretek
Hosszúság12 000 mm
Szélesség2 500 mm
Magasság3 671 mm
Tengelytáv
A-B6 000 mm
Tömeg19 500 kg
Hasznos terhelés6 200 kg
Műszaki adatok
MotorRÁBA, SCANIA, MAN vagy CUMMINS dízelmotor
Hengerszám6
Hengerelrendezéssoros
SebességváltóZF S8 1800 vagy SCANIA GR 801
Rugózási rendszerTeljes légrugózás, 2+4 db légrugó
KormányműCSEPEL C 500 integrált hidraulikus szerokormány
FékKétkörös légfékrendszer EGB 13 szerint minősítve, levegőszárítóval. ABS/ASR rendszer.

Az Ikarus E98 az Ikarus turistabusza. A buszból több, mint 40 darab került a Volán társaságokhoz. A volt Pannon Volán GBG-584 rendszámú busza bekerült a Volánbusz értékmegőrző programjába, ezáltal nosztalgiabuszként lehet majd vele a jövőben találkozni.[1]

Fejlesztés és a karosszéria kialakítása[szerkesztés]

A busztípus tervezésénél egy nagyobb csomagtér-kapacitású és akár 3 csillagos minősítést is elérő felszereltség kialakítása volt a cél. Ehhez a padló magasságát az Ikarus E95-höz képest megemelték. Az utastérben az alsó ablakvonal magasabbra került, de a nagy méretű dupla falú üvegezés így már tökéletes panorámát nyújtott és a megemelt utastérben immáron egy WC-nek is jutott hely. A homlokfal és hátfal kialakítása az akkori 395-ös formadarabjaira épül. Jól beleillett a teljes palettát lefedő típuslistába. Eleinte készült süllyesztett vezetőállású és 2, vagy 3 részre osztott szélvédőjű változat is, de erről a későbbiekben letettek.

A karosszéria négyszög keresztmetszetű, zárt acélprofilokból készített hegesztett felépítmény. Az anyagminőség nagy folyáshatárú szerkezeti acél volt. Némely esetben, (főleg a Scania és Volvo) a járóképes alvázakra történő karosszéria gyártásánál hegesztéstechnikai problémákat okozott, hogy a skandináv gyártók korrózióálló acélokat használtak az alváz-konstrukcióikhoz és a jelentősen eltérő anyagminőségeket nehéz volt összehegeszteni. A mell-, hátfal- és tetőburkolat szálerősítésű poliamid formadarabokból, az oldalburkolat, a motortér és a szerviznyílások ajtajai, illetve rácsai acéllemezből készültek.

Belső tér[szerkesztés]

Az autóbuszokban csúszásgátló műanyag padló található. Textil kárpitozású, VOGEL ECO dönthető háttámlás, szélesíthető luxus kivitelű utasüléseket szereltek a buszokba. Az autóbuszokban THERMO KING LRT 1004 típusú légkondicionálót építettek be.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]