Ignazio Panzavecchia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ignazio Panzavecchia
A Máltai Politikai Unió elnöke
Hivatali idő
1921 – 1925
UtódUgo Mifsud

Született1855. november 21.
Senglea
Elhunyt1925. augusztus 20. (69 évesen)
PártMáltai Politikai Unió (UPM)

Foglalkozáspap
Vallásrómai katolikus

Ignazio Panzavecchia, máltai nevén Injazju Panzavecchia (Isla, 1855. november 21.1925. augusztus 20.) máltai pap, politikus, a Hazafias Bizottság és a Máltai Politikai Unió alapítója. Ő számít az első választott máltai miniszterelnöknek, bár papként nem lépett hivatalba.

Életútja[szerkesztés]

1855-ben született Sengleában Liborio Panzavecchia és Katarina Cuschieri fiaként. 1879. december 20-án szentelték pappá. Kezdetben a sengleai Dar St. Anna betegotthon vezetője, 36 évesen a kormányzatban az egyház képviselője lett (1891-92). Már ekkor tiltakozott a polgári esküvő intézménye ellen. Az olasz kultúra csodálója volt, amelyben Málta és Európa latin kultúrájának alapját látta. Egész politikai pályája alatt egy liberális alkotmányért harcolt, 1910-ben megalapította a Hazafias Bizottságot (Comitato Patriotico), amely Enrico Mizzi britellenes küzdelmét folytatta. 1919-től aktívan részt vett a nemzetgyűlés (Assemblea Nazzjonali) munkájában. Az 1921-es első szabad választások előtt megalapította a Máltai Politikai Uniót (Unione Politica Maltese, UPM) a katolikus értékek, a nemzeti kultúra és az alkotmányos jogok érvényesítéséért. A párt megnyerte a választásokat, ám Panzavecchia - pap lévén - nem vállalta a miniszterelnökséget, helyette Joseph Howard lett Málta első miniszterelnöke. Panzavecchia haláláig részt vett a szenátus munkájában, és vezette a Politikai Uniót.

Emellett a vallettai Szent János társkatedrális kanonokja volt. Ritka, történelmi máltai érmékből álló gyűjteményét az államra hagyta. 70 évesen halt meg, az mdinai Szent Pál társkatedrálisban van eltemetve.

Források[szerkesztés]