Ifjú Sátán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ifjú Sátán (Piccolo)
Dragon Ball-szereplő
Ifjú Sátán a Dragon Ball Z című animében
Ifjú Sátán a Dragon Ball Z című animében
Eredeti nevePikkoro
ピッコロ
Első megjelenés
Dragon Ball 123. epizód (anime)
MegalkottaTorijama Akira
Ifjú Sátán (Piccolo) adatai
FajaNameklakó
RokonaiSzívtelen Sátán (apja gonosz fele), Mindenható (apja jó fele)
FoglalkozásaHarcművész, szuperhős
Ifjú Sátán (Piccolo) megszemélyesítői
SzinkronhangJapán Furukava Tosio
Angol Scott McNeil
Angol Ethan Cole
Magyar Csík Csaba Krisztián

Ifjú Sátán (ピッコロ; Pikkoro?; Piccolo) kitalált szereplő, eleinte gonosztevő, majd később pozitív szereplő a Dragon Ball című manga- és animesorozatban. Először a Dragon Ball végén jelenik meg, majd az egész Dragon Ball Z során fontos szerepet kap. A Dragon Ball GT-ben és a Dragon Ball Super-ben is megjelenik, noha eléggé kis szerepben. Neve a kisfuvolából (piccolo) ered. Szinkronhangja az eredeti japán változatban Furukava Tosio, míg a magyarban Csík Csaba Krisztián.

Eredet[szerkesztés]

Ifjú Sátán “gyermeke” és reinkarnációja Szívtelen Sátánnak – és így gonosz fele a Mindenhatónak – aki azzal a céllal születik, hogy megbosszulja apját, és újra megkísérelje átvenni az uralmat az emberek fölött.

Sátánt eleinte apja okán démoni eredetűnek sugallja a sorozat (az elnevezés is erre utal: Mazoku~Demon Clansman), azonban kiderül, hogy valójában földönkívüli, namek származású, akinek egy egykor a Namek-bolygót sújtó természeti katasztrófa miatt kellett elhagynia szülőhelyét, és így a Földre került. Ebben a namekiben gonoszság ébredt, és hogy Mindenható lehessen belőle ezt a gonoszt ki kellett űznie magából. Ebből lett Szívtelen Sátán, a jó énjéből meg az új Mindenható. Szívtelen Sátán meghalt (Son Goku győzte le), de még létrehozta fiát, Ifjú Sátánt.

Megjelenés[szerkesztés]

Sátán namek származása lévén különleges kinézettel rendelkezik: zöld bőre, hegyes füle, kopasz feje van. Fején “csápok”, és a karján, lábán valamint mellkasán rózsaszín szelvényezett részek találhatók.

Öltözete gyakorlatilag sosem változik: lila ruházatot visel, kék övvel, barna hegyes cipővel, valamint fehér köpenyt és turbánt.

Személyiség[szerkesztés]

Amikor Sátán először megjelenik, egy agresszív gonosz lény, aki megpróbál apjához hasonlóan világuralomra törni. Azonban Raditz megérkezése után felismerte, hogy a csillagharcosok milyen veszélyt jelentenek az ő ambíciójára. Így egy kényszerű szövetség részeként elvállalja Son Gohan edzését, miután felismerte azt, hogy Gohan milyen rejtett erővel rendelkezik. Az edzése közben azonban akarata ellenére egyre inkább jó szívvel gondol Gohanra, és ennek hatására áldozza fel életét Gohanért, a csillagharcosok ellen vívott harcban.

Miután visszatért a halálból, csatlakozik Goku barátaihoz, akiknek nagy segítséget jelent harci ereje, határozottsága, megfontoltsága, bölcsessége és (főleg miután egyesült a Mindenhatóval) a természetfeletti világról való ismeretei.

Képességek[szerkesztés]

Sátán, hasonlóan minden harcoshoz, hatalmas erővel, sebességgel rendelkezik, valamint képes teljesen uralni a kíjét. Nameki származása azonban további különleges képességeket is biztosít neki.

Technikák, képességek:

  • Kí-érzékelés/rejtés: Sátán képes érzékelni mások kíjét, ezáltal megmondani a helyzetét és erejét, valamint elrejteni a kíjét, hogy őt a kíje alapján ne vehessék észre (más kít érzékelni képes személyek illetve, műszerek).
  • Bukujutsu: Sátán képes repülni a kíje segítségével.
  • Változatos kí-lövések
  • Makankosappo: Sátán a homloka elé helyezi a mutató és középső ujját kinyújtva, energiát gyűjt, majd lő az ujjaiból, egy spirális sárga kí-sugarat.
  • Tsuihidan: Sátán képes lőni egy sárga kí-gömböt, ami követi az ellenfelet.
  • Zanzouken: Sátán képes saját maga illúzióit létrehozni azáltal, hogy gyorsan mozog.
  • Telekinézis: Sátán képes mozgatni a tárgyakat a kíje segítségével.
  • Telepátia: Sátán képes gondolati úton üzenni másoknak.
  • Sai Sei: Sátán képes regenerálni a végtagjait, amíg a feje sértetlen.
  • Kyodaika: Sátán képes óriási méretekre megnőni. Goku ellen alkalmazta a 23. Tenkaichin.
  • Mystic Attack: Sátán képes meghosszabbítani a karjait, így az ellenfeleit távolról képes támadni.
  • Tárgyalkotás: Sátán képes tárgyakat alkotni a semmiből.

Miután Ifjú Sátán egyesült a Mindenhatóval (a Cell részeknél), olyan nagy mértékben megnőtt az ereje, hogy egyesek elkezdtek rá úgy utalni, mint Szuper Nameklakóra. (Így még Dermesztővel szemben is megállta volna a helyét.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Piccolo (Dragon Ball) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]