Iego

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iego
Fő adatok
Fiktív univerzumCsillagok háborúja
RendszerIego
SzektorKülső Perem, T-7
Jellemzők
Átmérő2730 km
Légkörlélegezhető
Napok száma0
Holdak száma42 (más források szerint: 1000)
Nehézségi gyorsulás1 g

Az Iego (=iego) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik bolygója.

A bolygót az utazók legendái szerint angyalok lakják. Rejtett helyzete miatt egyetlen csillagtérképen sem szerepel, a tudományos közösség sokáig legendának tartotta a létezését.

Ha ritkán előfordult, hogy látogatói visszatértek, hogy elmondhassák, mit láttak, a bolygó pontos pozícióját az űrben nem tudták megadni, sem azt, hogy hány hold kering körülötte. A bolygó utáni kutatás egyik eredménye az Extrictarium Nebula felfedezése, valamint az, hogy az Iego nem csillag körül kering (ahogy más bolygók esetén megszokott), mert nincs központi csillaga. Ehelyett a bolygó a csillagköd belsejében mozog.

Leírása[szerkesztés]

A bolygó átmérője mindössze 2730 km. Érdekes módon mégis elegendően erős gravitációs mezővel rendelkezik ahhoz, hogy felszínén a galaktikus átlag körüli legyen a gravitáció, továbbá, hogy 42 hold keringjen tartósan körülötte.

Elmondások szerint az Iego a csillaghajókat nagy távolságból (több fényév távolságból is), megmagyarázhatatlan módon magához vonzza. Sok xenoarcheológus egyetért abban, hogy ez inkább a diathimok hatalma miatt van, és nem a bolygó miatt.

Azt is beszélték, hogy akik eltűntek a bolygó felszínén, azok nem éreznek éhséget, dühöt és örökké élnek (annak ellenére, hogy a bolygón nincsenek szemmel látható természeti erőforrások).

Élővilága[szerkesztés]

Vizsgálatokkal megállapították, hogy az „angyalok” egy értelmes faj, a diathim lehet, akik valójában nem is a bolygón, hanem a körülötte keringő egyik holdon, a Millius Prime-on élnek. Rajtuk kívül a bolygón él még egy faj, a maelibi, akik a felszín alatt élnek. Ha az előbbi „angyalok”-ra hasonlít, akkor az utóbbi inkább „ördögök”-re, bár a maelibik állítólag olyan szépen énekelnek, hogy aki hallja őket, az teljesen a hatása alá kerül.

Amikor egy csillaghajó a bolygó körüli pályára kíván állni, a diathimok, akik repülő lények, köréje gyűlnek, és annyira elbűvölik szépségükkel a pilótákat, hogy a hajó az Iego sziklás felszínére zuhan.

Történelme[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hihetetlen legenda, hogy azok, akik a Nagy Sith Háború alatt a felszínére kerültek, ezer évvel később még mindig életben vannak (erre semmiféle bizonyíték nem került elő).

Anakin Skywalker ellátogatott a bolygóra a Klónháborúk korai szakaszában, és elhozta onnan a reeksa szőlő mintáit, amiből a Kék Árnyék Vírus („Blue Shadow Virus”) nevű betegség elleni szert tudtak kidolgozni.

Megjelenése[szerkesztés]

A filmekben[szerkesztés]

Egyik filmben sem jelenik meg. A Baljós árnyakban a gyermek Anakin Skywalker, amikor először találkozik Padmé Amidalával, ezt kérdezi tőle:

„Ugye te angyal vagy? Hallottam azoktól, akik a messzi űrben utaznak, amikor róluk beszéltek. Ők a legszebb lények az univerzumban. Az Iego holdjain élnek, azt hiszem.”

Tévésorozatokban[szerkesztés]

A klónok háborúja: Az ezer hold rejtélye (Mystery of a thousand moons) epizód (I. évad 18.).

Videojátékokban[szerkesztés]

Droids Over Iego (flash alapú játék a starwars.com oldalon) (2009)

Szerepjátékokban[szerkesztés]

Star Wars: The Role-Playing Game (2000, 2002)

Képregényekben[szerkesztés]

  • The Clone Wars: Hunting the Hunters (Part III)
  • Star Wars: Legacy: Loyalties (első megjelenés)

Könyvekben[szerkesztés]

Háttérinformációk[szerkesztés]

Nem nehéz felfedezni a nagyfokú hasonlóságot az Iego lakói és az Odüsszeia szirénjei között, akik énekükkel elcsábították a hajósokat, akik nem ügyeltek többé a hajójukra, az a szikláknak csapódott, ők pedig a tengerbe vesztek.

Források[szerkesztés]

  • Star Wars – The Essential Atlas, Del Rey kiadó (2009)
  • The Completely Unofficial Star Wars Encyclopedia, Version 12.0, April 2010

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Iego című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]