Idősek játszótere (Győr)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az idősek játszótere Győrőtt található az Eötvös-ligetben. A parkot a közelmúltban újították fel és 2008. november 18-án adták át a rendeltetésének. Az idősek játszótere része annak a szakmai programnak, melynek célja a lakóövezeti zöld felület használóinak közérzetjavítása. A Los Angeles, Berlin és Tokió után a világon a győri a negyedik ilyen létesítmény.

Célja[szerkesztés]

A Lappföldi Egyetem kutatócsoportja tanulmányozza egy 65-81 éves kontrollcsoport viselkedését és fizikai erőnlétét, akik rendszeresen kivonulnak, és a játszótéri elemeken játszanak, akár a gyerekek. Az idős személyeknek már néhány hét után sokat javult a mozgáskoordinációs képessége, könnyebben, gyorsabban, fiatalosabban mozogtak. Emellett mentális képességeik javulásáról is beszámoltak.

Az egyik finnországi játszótérelem-gyártó vállalat el is kezdte gyártani a „három generációs elemeket”, amelyeken az óvodás unokától a nagymamáig bárki kényelmesen játszhat. A kutatók szerint erősíti a társadalmi és kiscsoportos kötödést, valamint az egymás iránti bizalmat, ha több generáció együtt játszik.[1]

A liget felújításának tervezésekor Németh Zoltán alpolgármester ötlete volt az idősek játszóterének megépítése. Ezzel a park és az északkeleti része új funkciót kapott a szomszédos japánkert mellett.

Berendezései[szerkesztés]

Megtalálható benne:

  • helybenjáró gép: Amelyen gyalogolva a domb illetve hegymászáshoz szükséges izmokat lehet megmozgatni.
  • közlekedő karika: A végtagok finom mozgását és a koncentrációot fejleszti,
  • gerincdoktor: A csigolyák átmozgatására alkalmas berendezés,
  • járópad: és a
  • taposóhinta: Mindkét berendezés az erőnléti szint szintentartására és fejlesztésére való.

Szerves része a parknak a speciális rámpa, a kötélháló, az alacsony gerenda, a függőhíd, a nyújtó és a lépcsők.

Források[szerkesztés]

  • Kisalföld (napilap) Egyedülálló játszótér nyugdíjasoknak. (Győr, 2008. november 19.) 1 old. és 6. oldal ISSN 0133-1507

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]