IV. Erik svéd király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Erik
Svédország királya
Uralkodási ideje
873 882
ElődjeII. Anund
UtódjaIII. Björn
Életrajzi adatok
UralkodóházYngling-ház
Született849
Gamla Uppsala
Elhunyt882
ÉdesapjaII. Anund
Gyermekei
SablonWikidataSegítség

IV. Erik Anundsson (849[1]882) svéd király 873-tól haláláig.

II. Anund fiaként született. A Hervarar saga és a Harald Fairhair saga szerint apja, Erik Emundson harcolt I. Harald norvég király ellen és Anund Uppsale halála után örökölte trónját.

Anund király fia, Erik foglalta el a trónt Uppsalában apja halála után. Gazdag király volt. Ekkor foglalta el Norvégia trónját Széphajú Harald. Ő volt az első király, aki egyesítette azt az országot.[2]

A Landnámabók szerint Erik II. Adrián és VIII. János pápák alatt uralkodott. A Széphajú Harald saga szerint a király akkor halt meg, amikor Széphajú Harald már 10 éve volt az egyesített Norvégia királya. A saga továbbá megemlíti, hogy Erik szerette volna kiterjeszteni Svédország határait nyugat felé. Halála után fia, III. Björn követte a trónon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://fabpedigree.com/s060/f280325.htm
  2. N. Kershaw angol fordításában a Hervarar saga.. [2006. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eric Anundsson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
II. Anund
Svédország uralkodója
873882
A Svéd Királyság címere
Következő uralkodó:
III. Björn