IV. Agisz spártai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Agisz
IV Agisz tárgyalása a kivégzés előtt. (Walter Crane metszete)
IV Agisz tárgyalása a kivégzés előtt.
(Walter Crane metszete)

Spárta királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 244 Kr. e. 241
ElődjeII. Eudamidasz
UtódjaIII. Eudamidasz
Életrajzi adatok
SzületettKr. e. 265 körül
Spárta
ElhunytKr. e. 241
Spárta
ÉdesapjaII. Eudamidasz
ÉdesanyjaAgesistrata
Testvére(i)V. Arkhidamosz
HázastársaAgiatis
GyermekeiIII. Eudamidasz
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Agisz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

IV. Agisz (görög betűkkel Ἆγις, Kr. e. 265 körül – Kr. e. 241) Spárta Eurüpontida királya volt. Főleg reformjairól volt híres, amelyeknek csak töredékét tudta megvalósítani. Egy hadjáratáról való visszatérést követően királytársa, az Agiada II. Leónidasz elfogatta és kivégeztette.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

II. Eudamidasz spártai király fiaként született meg.

Kr. e. 244-ben került hatalomra. A sztoikus filozófus, Sphairosz befolyása következtében társadalmi reformokat kívánt bevezetni Spártában. Mivel ekkorra már csak 700 teljes jogú spártai polgár maradt, illetve körülbelül 100 nagybirtokos aki az állam termőterületeinek nagy részét birtokolta. Ezt az állapotot szerette volna IV. Agisz orvosolni éppen ezért egyik hívét, Lüszandroszt eforosszá választotta.

Lüszandrosz egy javaslatot terjesztett a vének tanácsa elé, melyben azt kérte a tanácstól, hogy engedjék el az adósok tartozásait, a spártai polgárok között 4500, a körüllakók között pedig 15 000 földparcellát osszanak szét, elősegítve ezzel a fejlődésüket, és biztosabb megélhetésüket. Ezenkívül gondolt arra is, hogy a lecsökkent spártai polgárságot az arra alkalmas körüllakókból lehetne újra felduzzasztani. Hogy a reformokkal szembeni ellenállásnak véget vessen, Lüszandrosz elküldte hivatalából a konzervatív társkirályt, II. Leónidaszt és elűzött ötbb reformellenes ephoroszt is.

Halála[szerkesztés]

Miután azonban Lüszandrosz megvált tisztségétől, az eforoszok között ismét a konzervatív politika lett az elfogadott. Kihasználva hogy IV. Agisz fegyverbe vonult az Anatóliát fenyegető aitólok ellen, (mégpedig az akháj szövetség oldalán) visszahívták a konzervatív II. Leónidaszt. Leónidasz kihasználta a köznép elbizonytalanodását Agisszal kapcsolatban, ezért visszatértekor elfogatta, és kivégeztette.


Előző uralkodó:
II. Eudamidasz
Spárta eurüpóntida királya
Kr. e. 244Kr. e. 241
Az Istár-kapu részlete
Következő uralkodó:
III. Eudamidasz

Források[szerkesztés]