IMP-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IMP 16A

Az IMP-16 volt a világ első 16 bites mikroprocesszora; a National Semiconductor cég által gyártott, több chippel megvalósított mikroprocesszor 1973-ban jelent meg.

Öt PMOS típusú integrált áramkörből állt: négy négybites RALU (regiszter és ALU) chip (ezek tkp. IMP-00A bitszelet-processzorok voltak[1]) biztosította az adatutat, valamint egy CROM (Control and ROM, vezérlés és ROM) látta el az utasításvégrehajtás vezérlését és tárolta a mikrokódot.

A processzor négy 16 bites akkumulátort tartalmaz, amelyekből kettőt indexregiszterként lehet használni. Az utasításkészlet-architektúra hasonló a Data General Nova miniszámítógépéhez. Kb. 700 kHz-es órajelen működött.[2] A processzor alapértelmezésben nem kezelt lebegőpontos adatokat, de 1975-ben kiadtak hozzá egy lebegőpontos firmware-t.[3]

Az IMP-16-ot később felváltotta a National Semiconductor PACE egychipes processzora, majd azt követte az INS8900 szintén egychipes processzor. Ezek a processzorok hasonló architektúrával rendelkeztek, de nem voltak binárisan kompatibilisek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.antiquetech.com/chips/NSIMP-16.htm Archiválva 2011. május 25-i dátummal a Wayback Machine-ben "National Semiconductor named the IMP-00A a RALU ..."
  2. http://www.antiquetech.com/chips/NSIMP-16.htm Archiválva 2011. május 25-i dátummal a Wayback Machine-ben "... was clocked at about 700KHz."
  3. http://bitsavers.trailing-edge.com/pdf/national/imp16/4200072A_IMP16_FP_FW_Jan75.pdf[halott link] IMP-16F/400 floating point firmware

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az IMP-16 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]