II. Sattuara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(II.) Sattuara
Mitanni királya
Šattuara
Uralkodási ideje
i. e. 13. század
ElődjeVaszasatta
Utódja
Születetti. e. 14. század
Elhunyti. e. 13. század
SablonWikidataSegítség

II. Sattuara (hurri Šattuara) Mitanni királya az i. e. 13. század első felében. Neve I. Sulmánu-asarídu asszír király évkönyveiből ismert, mint aki lázadást szított Hanigalbat tartományban, amely Mitanni asszír neve. Sulmánu-asarídu alatt Asszíria határai az Eufrátesz középső folyása mentén voltak, azaz Mitanni teljes területét birtokolta.

A feliratokból azonban nem világos, hogy ez a Sattuara ki is volt pontosan. Az is lehetséges, hogy korábbi eseményekről ír, ezért sokszor azonosítják I. Sattuarával, aki I. Adad-nirári idején indított hurri lázadást. Más vélemények szerint Vaszasatta fia vagy unokaöccse volt. Adad-nirári Babilont próbálta meggyengíteni azzal, hogy eljut az Eufráteszig, ennek során Arraphát és Nuzit, a két legfontosabb hurri tartományt is elfoglalta. Ennek okán Mitanni támadta meg Asszíriát, de az ellentámadás sikeres volt, a hurrik királya Asszíria vazallusává lett. A babiloni–asszír háború azonban alkalmat teremtett Mitanni számára az elszakadási kísérlethez, amelynek végzetes következménye lett: Adad-nirári immár nem elégedett meg Mitanni hódoltatásával, hanem teljesen Asszíriához csatolta, és egészen Karkemisig jutott. Ezzel Mitanni végleg elbukott, Asszíria pedig kilépett a nagyhatalmak sorába, mivel Karkemisnél elfoglalt pozíciója az eddig egymással hadakozó Egyiptom és a Hettita Birodalom érdekeit is sértette.

A történeti forrásokban ez Mitanni utolsó említése. A hurrikat az asszírok kiirtották Nyugat-Mezopotámiában, sokszor „hurri holokauszt”-ként említik a lázadást követő megtorlást. Egyes vélemények szerint a hurrik maradékai ekkor költöztek fel az Örmény-felföld vidékére, és hozták létre azokat a fejedelemségeket, amelyek egyesülése végül Urartut hozta létre. A Tigris felső folyása mentén több hurri városállam is fennmaradt, amelyeket még az i. e. 13. század folyamán I. Sulmánu-asarídu és I. Tukulti-Ninurta foglaltak el és pusztítottak el.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Vaszasatta
Mitanni királya
i. e. 13 század
Következő uralkodó:
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap