I. e. 276

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as évek

Évek: i. e. 281i. e. 280i. e. 279i. e. 278i. e. 277i. e. 276i. e. 275i. e. 274i. e. 273i. e. 272i. e. 271

Események[szerkesztés]

Egyiptom[szerkesztés]

  • Magasz (I. Ptolemaiosz Szótér fogadott fia), Küréné kormányzója kikiáltja függetlenségét Egyiptomtól és felveszi a királyi címet.
  • II. Ptolemaiosz nővére, Arszinoé Egyiptomba visszatérve megvádolja öccse feleségét, akit szintén Arszinoénak hívtak (Lüszimakhosz lányát), hogy férje életére tör. Ptolemaiosz elválik a feleségétől és a felső-egyiptomi Koptoszba száműzi, a gyermekeik az apjuknál maradnak. Ptolemaiosz ezután feleségül veszi a nővérét, amely megfelel a régi egyiptomi szokásoknak, a görögök azonban botrányosnak tartják és mindketten megkapják a Philadelphosz (testvérszerető) jelzőt (hozzávetőleges időpont, i. e. 280 és i. e. 276 között).

Görögország[szerkesztés]

  • Aigion elűzi a makedón helyőrséget és csatlakozik az Akháj Szövetséghez. A szövetség ezután híres, Zeusz Homariosznak szentelt templománál tartja gyűléseit a következő 130 évben.

Itália[szerkesztés]

  • Szicíliában Pürrhosz ostrom alá veszi Lilybaeumot, de nem tudja elfoglalni, Tárgyalásokba kezd a békéről Karthágóval és a Líbiai-tengert javasolja határnak a görögök és a punok között, de Karthágó ezt nem fogadja el. Közben Pürrhosz egyre zsarnokibb módon viselkedik, a szicíliai városok csalódnak benne és ellene fordulnak.
  • A tarentumiak és a szamniszok egyre nehezebben tartják magukat a rómaiak ellenében és kérik Pürrhoszt, hogy térjen vissza, így a király megfelelő indokkal, megaláztatás nélkül tudja elhagyni Szicíliát, bár a karthágóiak a visszavonuló flottáját támadják meg, partraszállás után pedig a messzénéi mamertinusok zaklatják menetoszlopát.
  • Rómában Quintus Fabius Maximus Gurgest és Caius Genucius Clepsinát választják consulnak. A városban járvány pusztít.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 276 v. Chr. című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.