I. Tetricus gall császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pius Tetricus
Caius Pius Tetricus Esuvius
Tetricus pénze arcképével
Tetricus pénze arcképével

a Gall Birodalom császára
Uralkodási ideje
271 273
ElődjeVictorinus
UtódjaTetricus Esuvius
Született3. század
Bordeaux[1]
Elhunyt275[1]
Lucania
HázastársaNera Pivesuvia
GyermekeiCaius Pius Tetricus Esuvius gall császár
A Wikimédia Commons tartalmaz Pius Tetricus témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Caius Pius Esuvius Tetricus I. Tetricus néven a Gall Birodalom utolsó császára, a Római Birodalom utolsó galliai ellencsászára 271 és 274 között. A hatalmat Victorinus és Domitianus halála után vette át. Fiával, II. Tetricusszal uralkodott együtt.

Útja a hatalomba[szerkesztés]

Tetricus galliai nemesi családból származott, rokona volt Victorinusnak. Praeses provinciae (provinciai kormányzó) tisztséget töltött be Aquitania provinciában, mikor értesült Victorinus haláláról (271). Victorinus anyja, Victoria segítségével és anyagi támogatásával megnyerte a hadsereg támogatását, és a Gall Birodalom császárává kiáltották ki Burdigalia városának közelében.

Uralkodása[szerkesztés]

Tetricus uralkodása idején a germán betörések állandósultak, a kormányzást folytonos lázadások veszélyeztették. A germán inváziót Tetricus sikerrel megakadályozta. A Gall Birodalom addigi fővárosa – Colonia (Köln) – helyett Augusta Trevevorumba (Trier) tette át a kormányzás székhelyét, és fiát, II. Tetricust caesarrá, ifjú császárrá tette meg. Tetricus meg sem kísérelte növelni a Gall birodalom területét, a védekezésre rendezkedett be. 273-ban, Aurelianus császár támadást indított a Gall birodalom ellen, hogy ezáltal újból egyesítse a Római birodalom nyugati területeit. Tetricus hadseregével dél felé vonult, hogy találkozzon az észak felé vonuló Aurelianusszal. Tetricus és Aurelianus megállapodást kötöttek arról, hogy I. Tetricus lemond a császárságról, de később Tetricus mégis elpártolt Aurelianustól, ezért háborúra került sor köztük. A döntő csatát a mai Châlons-sur-Marne közelében vívták meg, amelyben I. Tetricus seregei megsemmisültek, és I. Tetricus megadta magát Aurelianusnak (274). Aurelianus megbocsátott Tetricusnak és visszatért Rómába, ahol fényes ünnepséget tartottak tiszteletére, a birodalom újraegyesítése miatt. Aurelianus Tetricust kinevezte Lucania (Lacaniae et Bruttiorum) itáliai provincia helytartójává. Tetricus Itáliában halt meg, halála dátumát nem ismerjük.

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Victorinus
Gall császár
273-274
Gallia és a Római Birodalom
Következő uralkodó:
Tetricus Esuvius
  1. a b BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2021. február 6.)