I. Montuhotep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(I. Mentuhotep szócikkből átirányítva)
I. Montuhotep
Mentuhotep, Monthhotep, Monthhetep
előd
egyiptomi fáraó
utód
XI. dinasztia
I. Antef

Uralkodásai. e. 2150 körül
PrenomenMontuhotep
ApjaAntef
FőfeleségeNoferu
GyermekeiSzehertaui, Uahanh
Sírjaat-Tarif
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Montuhotep témájú médiaállományokat.
A III. Thotmesz által építtetett ősök kápolnájának feliratai. Az alsó sor utolsó előtti, névgyűrűbe írt név Montuhotepé.

I. Montuhotep (Mnṯw-ḥtp), (ur.: kb. i. e. 2150 körül) ókori egyiptomi uralkodó, a XI. dinasztia első királynak tekintett tagja. Apja, Antef még nem volt király, de Montuhotep esetében sincs bizonyíték arra, hogy felvette volna a királyi címet. Titulatúráját nem ismerjük, talán nem is volt. Az utókor a Hor-tepiaa néven emlegette, ami nyilvánvalóan utólagos névadás, mivel a név jelentése: „Hórusz, az Ős.” III. Thotmesz az ősei felsorolását Antef kormányzóval kezdte, és fiának, Montuhotepnek nevét írták elsőként névgyűrűbe. Mégis az egyiptológusok a XI. dinasztiát sokszor dédunokájával, II. Montuhoteppel kezdik, neki adva az első sorszámot a Montuhotepek között.

Élete[szerkesztés]

Montuhotep az Óbirodalom és az első átmeneti kor fordulóján élt. Nem lehet pontosan elhelyezni a kronológiában, mert az ismert dokumentumokban a nomarkhészek és a két király nem nagyon emlegették egymást. Anhtifi és az uaszetiek konfliktusa lehetett Antef kormányzó és Montuhotep alatt is. Az ellentámadás és a Núbia felé tovább hatoló uaszeti expanzió viszont valószínűleg az ő nevéhez fűzhető, mivel Abu (Elephantiné) szigetén is megtalálták a feliratait. Mindössze négy évig uralkodott.

Feleségétől, I. Noferutól két fia született, akiknek születési nevük Szehertaui és Uahanh. Szehertaui követte a trónon, de mindketten uralkodtak és mindketten az Antef uralkodói nevet vették fel (I. Antef és II. Antef), talán nagyapjuk emlékére.

Titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
D1 p
D36 Z1
Ḥr.(w)-tp (i) ˁ
Hórusz, az Ős
Felső‑  és Alsó‑Egyiptom királya
M23L2
mn
n
V13wHtp
t p
aA
Mnṯw ḥtp ˁ3
Montu elégedett

Források[szerkesztés]

  • Kákosy László. Az ókori Egyiptom története és kultúrája. Budapest: Osiris (2003). ISBN 963-389-497-2  ISSN 1218-9855
  • Seidlmayer, Stephan. Az első átmeneti kor, in: Shaw, Ian (szerk). Az ókori Egyiptom története (magyar nyelven), Debrecen: Gold Book Kiadó, 134–163. o.. Fordította: Kmilcsik Ágnes [2004]. ISBN 963-425-022-X 
Előző uralkodó:
Egyiptom uralkodója
i. e. 22. század
XI. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
I. Antef
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap