I. Jazdagird szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(I. Jazdagird szócikkből átirányítva)
I. Jazdagird

Szászánida király
Uralkodási ideje
399 421. január 21.
ElődjeIV. Bahrám
UtódjaV. Bahrám
Életrajzi adatok
UralkodóházSzászánida-ház
Született4. század
Elhunyt421. január 21.
Irán
ÉdesapjaIV. Bahrám király (?)
Testvére(i)IV. Bahrám szászánida király
HázastársaSosandukht
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Jazdagird témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Jazdagird (363421. január 21.) IV. Bahrám fia, a Szászánida Birodalom királya 399-421 között. Sokan I. Constantinushoz hasonlítják. Hasonlóan hozzá szintén erős egyéniség volt, úgy fizikai, mint diplomáciai értelemben. Római ellenlábasához hasonlóan hatalmát ő is opportunista módon használta. I. Constantinushoz hasonlóan ő is vallástürelmet gyakorolt és szabad vallásgyakorlást engedett a kisebb vallások híveinek is.

Megszüntette a keresztényüldözést, megbüntetve a nemeseket és főpapokat, akik ezt művelték. Egyes városok, mint Nisibis, teljesen kereszténnyé váltak Marutas püspök hatására. Azonban a már öreg Marutast Susai Abdas követte a püspöki székben, aki konfliktusba keveredett a zoroasztriánusokkal, és felgyújtatta egyik templomukat. Ez lerombolta a keresztények hitelét Jazdagird előtt. Abdas megtiltotta a templom újjáépítését, amivel magára vonta a király haragját, aki veszélyeztetve látta hatalmát. Jazdagird leromboltatta Perzsia összes keresztény templomát, uralkodása utolsó négy évében keresztényüldözést folytatott. Uralkodása viszonylagos békét hozott. Békét kötött a rómaiakkal, sőt a kiskorú II. Theodosius gyámja lett. Nőül vett egy zsidó hercegnőt, Sosandukhtot, akitől két fia született.

Neve középperzsa név, mely két részből áll: Jazata-Jazda: isten, isteni lény, gird-kirt: készített, teremtett tehát: "isten teremtette"

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  


Előző uralkodó:
IV. Bahrám
Szászánida király
399421
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
V. Bahrám
  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap