I. Albert monacói herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Albert monacói herceg

I. Albert monacói herceg, becenevén "a tudós herceg" (Párizs, 1848. november 13.-1922. június 26.) a Monacói Hercegség államfő hercege 1889. szeptember 10. és 1922. június 26. között.

Uralkodása és élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja,III. Károly monacói herceg alapította Monaco Hercegség jelenlegi legnépesebb települését,Monte-Carlot. I. Albert többször látogatást te Carladès grófjánál,ahol egyes feltárásokat vezetett,továbbá a hercegség történelmi archívumában kutatott többször is.

1870-ben 22 éves volt, amikor a szenvedélye a tenger feltárása volt.Szervezett számos oceanográfiai és térképészeti tudományos expedíciót,ahová sok tudós is elkísérte.

A 1889-ben megalapította az Oceanográfiai Intézetet és ő építette meg a Monacói Oceanográfiai Múzeumot. Ideje nagy részét a tengernek, a múzeumoknak,a laboratóriumoknak szentelte.

A "tudós herceg" beiktatási nyilatkozatából: "Tessék, uraim, látod, a monacói föld adott arra, hogy büszke és sérthetetlen templomot szenteljünk az új istenségnek, aki uralja elméjét. " Részt vesz többek között Svalbard feltárásában. Az emberiség eredetét is vizsgálta. Tagja volt a Földrajzi Társaságnak és a Brit Akadémiáé. 1909-ben elnyerte az aranyérmet a számos tudományos hozzájárulásárt.