Hunter × Hunter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hunter x Hunter szócikkből átirányítva)
Hunter × Hunter
ハンターハンター
Huntaa Huntaa
Műfajsónen, akció, fantasy
Manga: Hunter × Hunter
ÍróTogasi Josihiro
RajzolóTogasi Josihiro
Ország Japán
KiadóShueisha
AntológiaSúkan Sónen Jump
Megjelenés1998. március 3.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokViz Media
Kötetek
  • Japán 34
  • USA 33
OVA: Hunter × Hunter - Jump Super Anime Tour 98
RendezőAbe Norijuki
StúdióStudio Pierrot
OrszágJapán Japán
Megjelenés1998. július 26.
Játékidő26 perc
Televíziós anime
RendezőFuruhasi Kazuhiro
ÍróKisima Nobuaki
ZeneSzahasi Tosihiko
StúdióNippon Animation
OrszágJapán Japán
CsatornaFuji TV
Első sugárzás1999. október 16. –
2001. március 31.
Epizódok62 Japán
OVA: Hunter × Hunter OVA
Rendező
ÍróKisima Nobuaki
StúdióNippon Animation
OrszágJapán Japán
Megjelenés2002. január 17. –
2004. augusztus 18.
Játékidő30 perc
Televíziós anime: Hunter × Hunter (2011)
RendezőKójina Hirosi
Író
  • Maekawa Acusi
  • Kamisiro Cutomu
ZeneHirano Josihisza
StúdióMadhouse
OrszágJapán Japán
CsatornaNippon TV
Első sugárzás2011. október 2. –
2014. szeptember 23.
Epizódok148 Japán
Animációs film: Hunter x Hunter: Phantom Rouge
RendezőSzato Yuzo
Forgatókönyv
ZeneHirano Josihisza
StúdióMadhouse
OrszágJapán Japán
BemutatóJapán 2013. január 12.
Játékidő97 perc
Animációs film: Hunter × Hunter: The Last Mission
RendezőKavagucsi Keiicsiro
Forgatókönyv
ZeneHirano Josihisza
StúdióMadhouse
OrszágJapán Japán
BemutatóJapán 2013. december 27.
Játékidő98 perc

A Hunter × Hunter (ハンターハンター rómadzsival Hantā Hantā, stilizálva HUNTER × HUNTER) japán mangasorozat, amelyet Togasi Josihiro írt és illusztrált. A mangát 1998. március 3-án kezdte el kiadni a Weekly Sónen Jump magazin, habár 2006-tól kezdve gyakran szünetelt a kiadás. 2017 januárjáig 360 fejezetet 34 tankóbon kötetbe rendezve jelent meg a Shueisha gondozásában. A történet középpontjában egy fiatal fiú, Gon Freeccs áll, aki apja után kutat, akiről azt mondták neki halott, ám valójában él, ráadásul világhíres vadász. Annak ellenére, hogy apja hátra hagyta, Gon útra kell, hogy a nyomára akadjon. Közben sikeresen teljesíti a Vadász Vizsgát, végül pedig találkozik is az apjával. Az út során sokféle vadásszal és természetfeletti jelenséggel találkozik. Togasi az ihletet a saját hobbijaiból merítette a mangához.

1999-ben a Hunter × Hunter egy 62 részes animét kapott a Nippon Animation gondozásában, Furuhasi Kazuhiro rendezésében. A Fuji TV vetítette. Szintén a Nippon Animation gondozásában három különálló OVA is készült, melyek 2002 és 2004 között adtak ki és összesen 30 részt foglalnak magukban. Az OVAk a manga egy további ívét dolgozzák fel, így akár a sorozat részének is tekinthetőek. A második anime sorozatot már a Madhouse készítette és a Nippon Television vetítette 2011 októberétől 2014 szeptemberéig. 2013-ban két film is készült a második sorozathoz. De több zenei CD, videó játék musical is készült a Hunter×Hunter sorozathoz. Angolul a Viz Media adja ki a mangát 2005 áprilisától, az animét pedig a Funimation Channel vetíti 2009-től. Hunter × Hunter a Shueisha kiadó egyik legsikeresebb sorozata, Japánban csak 2014-ig több, mint 66 millió példányban keltek el a kötetek.[1]

Történet[szerkesztés]

Tizenkét évvel a történet kezdete előtt Ging Freeccs fiát, Gont unokatestvérére, egyben annak nagynénjére, Mitóra bízta a Bálna-szigeten (くじら島 Kudzsira sima). Gonnak azt mondták, szülei egy balesetben elhunytak. Az apja tanítványa, Kite azonban felfedte az igazságot, miszerint apja még életben van és azóta is Vadász.[2][3][4] Gon elhagyja otthonát, hogy a Vadász vizsgát (ハンター試験 Hunter Siken) letéve ő is vadásszá váljon, mint az apja. A teszt maga nagyon brutális és az erő mellett a túlélési készségeket és a csapatmunkát is figyelembe veszi.[2] A vizsga során találkozik és összebarátkozik három másik vizsgázóval: Kurapikaval, a Kurta klán egyetlen túlélőjével, aki azért szeretne vadásszá válni, hogy megbosszulja klánját, visszaszerezze a skarlátvörös szemeket, melyeket a Fantom Társaság vitt magával, miután lemészárolta a klánt. Leorioval, aki szeretne orvossá válni, és azért akar vadász lenni, mert így ki tudná fizetni a tanulmányait. Végül pedig Killua Zoldyckkal, aki szintén 12 éves és hátra hagyta régi életét, mint világ legismertebb orgyilkos családjának tagja.[3][4][5] Több vizsgázó mellett Gon többször is találkozik a rejtélyes, és veszélyes Hisokaval, aki nagy érdeklődést mutat Gon felé. A vizsga utolsó szakaszát Gon sikeresen teljesít, ám Killua megöli az egyik vizsgázót, így megbukik. Gon, Kurapika és Leorio nem hiszik el, hogy Killua önszántából tette és tért vissza a családi birtokra, így úgy döntöttek, utána mennek és elhozzák a családjától.

Azután, hogy Killua visszatért, Kurapika és Leorio elindulnak, hogy saját céljaikat teljesítsék, és megígérik mind a négyen, hogy az év szeptemberében újra találkoznak Yorknew Cityben (ヨークシンシティ Jókusin Siti). Killua és Gon úgy döntenek, azért, hogy pénzt és harci tapasztalatot szerezzenek, ellátogatnak a Mennyek Arénája (天空闘技場Tenkú Tógidzsó) nevezetű felhőkarcolóhoz, ahol a harci tornákon naponta több ezer harcművész küzd meg egymással.[6] Itt találkoznak Winggel, a kungfu mesterrel, aki edzi őket, hogy megtanulják a csi szerű Nen használatára, mely a Vadászok parapszichológia képessége. Egyben ez az utolsó szakasza a Vadász Vizsgának. Az ív végén Gon és Hisoka újra találkoznak és megküzdenek egymással a Mennyek Arénájában.

A következő ívben a négy főhős ismét találkozik Yorknew Cityben, ahol a világ legnagyobb akcióját rendezik. Gon, Killua és Leorio különböző módszerekkel próbál elég pénzt szerezni, hogy megvehessék a Greed Island nevű igen ritka és drága videó játékot, mely segítségével remélhetőleg kiderítik Gon apjának tartózkodási helyét. A játék használatához Nen képességek szükségesek.[7] Eközben Kurapika egy maffia taghoz áll be, mint lánya testőre. A lány jós képességekkel rendelkezik és gyűjti a testrészeket, többek között érdeklődik és Kurta klán elárverezésre kerülő szempárja iránt is. Az aukció során Kurapika és a Fantom Társulat útjai keresztezik egymást. A Társulat azért érkezett Yorknew Citybe, hogy ellopja az árut a maffia földalatti árverezéséről.[7] Szeptember első hetében a maffia és a Fantom Társulat között kirobbanó háború megrázza egész Yorknew Cityt és végül minden főszereplő belekeveredik. Kurapikanak döntenie kell hogy vagy beteljesíti vágyát, hogy bosszút áll a társulaton és feláldozza a barátait a bosszúért, vagy megmenti őket. Mindkét oldal túszokat ejt. Az ív végén túsz csere történik Kurapika és a Fantom Társulat vezetője, Chrollo Lucilfer között.

Az akció utolsó napján Gon és Killua egy milliárdos alkalmazásába áll azért, hogy játszhassanak a Greed Islanddal, egy milliárddolláros játékkal, melyet Ging Freecss készített, hogy a játékosokat elvigye valahová a valódi világban. A Nennel készült játék a győztes játékosnak jutalomként felkínálja, hogy magával vihet három mágikus tárgyat a valódi világba. A Greed Islanddet a rejtélyes okból játszani kezdő Fantom Társulat, egy játékosszövetség, mely veszélyesen közel van a játék befejezéséhez és egy ismeretlen robbantó – aki annak érdekében gyilkol, hogy megtisztítja a játékot – teszi teljessé. Gon és Killua alul maradnak játék kihívásaival szebben, így csatlakoznak egy tapasztalt Nen és kungfu mesterhez, Biscuit Kruegerhez, aki edzeni kezdi őket. A segítségével sikerül teljesíteni az addig sikertelen kihívásokat, így egyre közelebb kerülve Gon apjához. Killua egy rövid időre elhagyja a játékot, hogy letegye a Vadász Vizsgát és megszerezze az engedélyét. Az ív csúcspontjában Gon egy az egy elleni csatát vív a robbantóval és végül győz a Greed Island játékban. Gon és Killua a jutalomként kapott két kártyával – a harmadik kártya Biscuité lesz – arra a helyre utaznak, ahol úgy hiszik Gind van. Azonban kiderül, hogy a kártya Kitehez vitte őket.

Gon és Killua egy rövid ideig, mint biológiai kutató dolgoznak Kite mellett. Ahogy a csapat vizsgál egy hatalmas rovar végtagot egy sziget partján, rájön, hogy az egy ember nagyságú kiméra hangya királynőtől származik. A rovar felfal más lényeket, hogy a születendő utódai örököljék azok jellemzői. A királynőt egy autonóm, technika ellenes országból, Neon-Green Life (N.G.L.) sodorja a víz a parthoz. Gyorsan rákap az emberek evésére és elkezdi építeni a kolóniáját és egyben egy sereget az utódjának, Meruemnek, a kiméra hangya királynak. Mielőtt Gon, Killua és Kite megérkeznének, a kiméra hangyák a lakosság jelentős részét kiirtották. A királynő meghal a vajúdás közben, a király és a testőrei nem sokkal később úgy döntenek, titokban megdöntik a közeli Kelet Gorteau Köztársaság kormányzatát. Közben, 2 hónappal azután elhagyták N.G.L., miután a királyi testőr Neferpitou megtámadta őket, Gon megtudja, hogy Kitet hangyák irányítása alá került, s dühbe gurul. Ezután Killua rájön, hogy Gon fontos barátja és arra törekszik, hogy ezt meg is mutassa.

Meruem magát a köztársaság korábbi királyának álcázva kezdeményezi Kelet-Gorteau lakosságának erőszakos összegyűjtését, hogy kiválaszthassák azokat, akikben felébreszthetik a Nen képességet és a saját földet leigázó seregébe harcossá tegyék, a többieket pedig élelmiszerkészletként akarja használni. Mikor a hangyák a királynő után csatlakoznak a királyhoz, a Vadász Egyesület gyorsan mozgósít egy megsennusító vadászcsapatot annak érdekében, hogy megállítsák a népirtást. Keresve annak módját, hogy Kiteot meggyógyíthassák, Gon és Killua csatlakoznak a megsemmisítő csapathoz, annak érdekében, hogy megtalálják Neferpitout. Az ív csúcspontja a Kiméra Hangya Király és Netero, a Vadász Szövetség elnöke közti csata, illetve a Nefertopitou és Gon közötti csata.

A kiméra hangya incidens megoldódása utána a Zodiákus, a mely a Vadász Egyesület ranglétrájának tetején van, haladéktalanul megkezdi a szervezkedést, hogy új elnököt válasszanak Netero helyére. A szavazási rendszert Gon apja, Ging állítja fel. Killua hazautazik, hogy húga, Allukat megkérje, segítsen Gonon, aki a életveszélyes állapotban került kórházba a Neferpitou ellen vívott csata után. Azonban a családja nem akarja kockáztatni, hogy elveszítsék Allukat vagy a veszélyes erejét megint ellenük használja, de sikerült kijátszania bátyja próbálkozásait, hogy elkapja őket. Allukanak köszönhetően Gon teljesen felépül. Ezután Killua el akarja zárni húga a képességét, hogy normális éltet érjen, de végül megígéri, hogy meg fogja védeni és Gontól elválva együtt indulnak útnak. Miután Gon egy rövid időre újra találkozott az apjával, találkozik még egyszer Kitével és megnyugszik, hogy Kite életben maradt mint hangya és visszatért egykori önmagához. Miután az önhibáztatás terhétől megszabadul, Gon visszatér a Vadász Egyesülethez, ahol a céljairól kérdezgeti Ginget és felfedezi apja kutatásainak igazi természetét.

Kis idővel később Netero fia, Beyond egy expedíciót szervez az elfeledett, hatalmas, ismert világon kívüli Sötét Kontinensre (暗黒大陸 Ankoku Tairiku) a Kakin királyság támogatásával. Attól tartva, hogy az expedíció katasztrófába sodorja a világot, csak úgy, mint a korábbi kísérletek során, a világ öt legnagyobb hatalma elfogadja magukkal azonos rangúnak Kakint cserébe az expedíció feletti teljes hatalomért. A Zodiákus úgy dönt, szemmel kísérve szemmel tartja Beyondot, nehogy valami váratlant tehessen. Felkérik Kurapikat és Leoriot, hogy csatlakozzanak hozzájuk, felváltva Ginget és a korábbi elnökhelyettes Paristont, akik Beyond kérésére saját csapatot állítottak össze.

Alap információk[szerkesztés]

A vadászok (ハンター Hantā) olyan engedéllyel rendelkező elit tagok, akik képesek nyomon követni titkos kincseket, ritka állatokat vagy éppen más személyeket.[5] Az engedély megszerzéséhez le kell tenni egy szigorú, évente megtartott Vadász Vizsgát, amit a Vadász Egyesület szervez, s mely sikerének az esélye kevesebb, mint egy a százezerhez.[8] Egy vadásznak három csillag ítélhető oda. Egy csillag azért, mert „méltó eredményeket ért el egy adott területen”; a másodikat, ha hivatalos pozícióhoz jut és egy mentora egyes szintig egy másik vadásznak; és végül hármat, ha „több területen is figyelemre méltó eredményeket ért el”.[9]

Nen (念) annak a képessége, hogy valaki tudja irányítani a saját életerejét vagy auráját, amit állandóan kibocsát, akár tud róla, akár nem. A négy alapvető Nen technika: a Ten (纏), mely a testet erősíti, megerősítve a védelmet; a Zecu (絕), amely elzárja az aura kibocsátást, amely arra jó, hogy az ember elrejtse a jelenlétét és enyhítse a fáradságát, a Ren (練), amely képessé teszi használóját, hogy több Nent állítson elő, és a Hacu (發), ami egy személy egyedi Nen használata.[10] A Nen használók hat csoportba sorolhatóak a Hacu képességük alapján. Az Utánpótló (強化系 Kjókakei) képes saját és tárgyak természetes képességeit megerősíteni; a Kibocsátók (放出系 Hósucukei) képesek az aurájukat testükön kívülre nyújtani; a Befolyásolók (操作系 Szószakei) képesek irányítani tárgyakat vagy élőlényeket; az Átalakító (変化系 Henkakei) képes megváltoztatni az aurája típusát, az Idéző (具現化系 Gungenkakei) képes tárgyakat kreálni az aurájából és a Specialista (特質系 Tokusicukei) olyan egyedülálló képességekre képes, melyek nem illenek bele az előző kategóriákba.[11] A Nen használók képesek Szerződést (制約 Szeijaku) kötni, amelyben kikötnek bizonyos Korlátokat (誓約 Szeijaku). Az erejük és a képességeik kapcsolatban vannak azzal, mennyire szigorúak. Egy példa erre Kaurapika, aki annak érdekében, hogy egy összetörhetetlen lánccal elkaphassa a Fantom Társulatot, az életével fizet, ha a társulat tagjain kívül bárki máson használja.[12]

A műről[szerkesztés]

A szerző, Togasi Joshihiro elárulta, hogy egyik hobbija különféle tárgyak gyűjtése és ez ihlette, hogy egy olyan mangát alkosson, a Vadász címhez magában foglalja a gyűjtés.[13] Hunter × Huntertt, míg végleges címet akkor találta ki, mikor nézte a Downtown televíziós show műst, ahol a műsorvezetők gyakran megismételték azt, amit mondta, ezzel megnevettetve a közönséget.[13] Akár csak az előző sorozatánál, a Yu Yu Hakushonál, itt is felvázoló tintát és Kabura tollat használt a illusztrálásához, de elkezdett eMacot használni a színezésükhöz.[14] Togasi vagy keveset, vagy egyáltalán nem vette igénybe asszisztenseket a mangái készítéséhez,[15] habár mangaka párja és későbbi felesége Takeucsi Naoko segített Togasinak a tónusok hozzáadásában az első kötet egyszínű oldalain.[16][17] Azzal, hogy első fia a kiadások korai szakaszában született, Togasi úgy érezte, a személyes nézőpontja nagy hatással van a saját munkájára, különöse egy olyan mangánál, melyen a témája az, hogy egy fiatal fiú keresi az apját.[14]

Többször is előfordult, hogy Togasi bocsánatot kért az olvasóitól a Shueisha Weekly Sónen Jump magazinjában a rajzok gyenge minőségért és megígérte, hogy a tankóbon kiadásba újra rajzolja a kérdéses fejezeteket.[18][19][20] Ezen kívül a Hunter × Hunter kiadását több szünet is sújtotta, hosszabb időre elválasztva a sorozat fejezeteit.[21][22] Két év szünetet követően, 2014 júniusában visszatért a manga,[23] és csatlakozott az angol nyelvű Weekly Sónen Jump soraiba, két hónap után ismét hirtelen szünetre ment.[24]

Média megjelenések[szerkesztés]

Manga[szerkesztés]

A Tohasi Joshiro írta és illusztrálta Hunter × Hunter manga 1998. március 3. óta fut a Weekly Sónen Jump magazinban.[25] A Shueisha összeállította a legtöbb fejezetet 32 tankóbon kötetben 2012 decemberéig.[26] 2011 decemberének elején a Shueisha elkezdte újra kiadni a mangát magazin formátumban. A kiadó havonta egy kötetet adott ki egészen a Greed Island ív végéig.[27] 2012 decemberében Togasi megírta a két részes Kurapika Cukioku-hen (クラピカ追憶編”Kurapika Emlékei”) mangát, ami az első film előzménye.[28]

Angolul Észak-Amerikában a Viz Media 2005 áprilisában kezdte el kiadni.[29] A Viz Media a „Shonen Jump Advenced” részeként forgalmazta, melynek a célközönség az idősebb tizenévesek és a fiatal felnőttek.[30] Mind a 32 kötetet kiadták Észak-Amerikában 2014 áprilisáig.[31] 2014. április 22-én bejelentették, hogy a Hunter × Hutner csatlakozik a Viz Media digitális angol nyelvű magazinjához, a Weekly Shouen Jumphoz.[32] A mangát lefordították is kiadták több nyelven Európában és Ázsia több részén is. Például 2001 és 2005 között a Weekly Sónan Jump német nyelvű verziójában, a Banzai!-ban jelent meg a sorozat.[33][34]

Anime[szerkesztés]

Az első sorozat (1999)[szerkesztés]

Az első Hunter × Hunter anime adaptációt Nippon Animation készítette, a rendező pedig Furuhasi Kazuhiro volt, aki korábban a Rurouni Kenshint is rendezte.[35] Összesen 62 rész került adásba a Fuji Televízió földi felszíni sugárzása során 1999. október 16. és 2001. március 31. között, a szombati esti adás azonos idősávjában, mint Togasi előző sorozata, a Yu Yu Hakusho.[5][36][37] Továbbá a Hunter × Hunter az Animax műholdas csatornán is bemutatásra került.[38][39] Annak ellenére, hogy a sorozat szorosan követte a mangát, az erőszak mértékét csökkentették benne a fiatalabb nézők miatt.[5] A Marvelous Entertinment 13 DVD kiadta az összes részt 2000. szeptember 20. és 2001. szeptember 19. között.[40]

A Víz Media licencelte a Hunter × Huntert terjesztését az 1-es DVD régióban, a szinkron munkálatokkal a The Ocen Group-ot bízta meg, a felvételek Kanadában, Albertában a Blue Water Studios-ban készültek.[4][41] A sorozat négy DVD dobozos verzióban jelent meg 2008. december 9. és 2009. december 1. között.[42][43] A második kiadásban a Viz Mediaval együtt működött a Warner Home Video is a DVD-k terjesztésében.[44] A Hunter × Huntert Amerikában a Funimation Channel tűzte adásra 2009 tavaszától.[45]

OVAk[szerkesztés]

Mielőtt a Nippon Animation televíziós sorozatot készített a Hunter × Hunter-ből, egy egy részes OVA is készült a „Jump Super Anime Tour” keretein belül, amit a Seikimacu Lader den Takesi! és a One Piece mellett mutattak be 1998-ban.[46] A Sutido Pierrot gondozásában, Abe Norijuki rendezésében készült és a manga elejét mutatja be, Gon óceáni útját a Bálna-szigetről. Amikor 2001-ben a Hunter × Hunter anime feldolgozta a legtöbb manga fejezet, a Nippon Animation úgy határozott inkább befejezik az adaptálás, mint hogy filler részekkel (töltelék részekkel) folytassák.[47] A rajongók elégedetlenkedése miatt a Nippon Studio úgy határozott, három egymást követő OVA-t ad ki. Folytatták a Yorknew City ívet onnét ahol abbahagyták, továbbá a teljes Greed Island ívet is feldolgozták.[48][49][50][51][52] Az első OVA sorozatot Szaga Szatosi rendezte és 8 rész 4 DVD-n jelent meg 2002. január 17. és április 17. között.[53] A második OVA sorozatot, a Hunter × Hunter: Greed Island-ot Macusita Jukihiro rendezte, a 8 rész 4 DVd-n jelent meg 2003. február 19. és május 21. között.[54] A harmadik OVA sorozatot, a Hunter × Hunter: G.I. Final-t Szato Makoto rendezte és a 14 rész 7 DVD-n került kiadásra 2004. március 2. és augusztus 18. között.[55] Miután az eredeti anime részek lefutottak az az Animax-en, az OVA-k is egymás után adásba kerültek.[38][56] A Viz Media nem mutatott érdeklődést, hogy angol verzióban kiadja az OVA-kat.[57]

2011-es sorozat[szerkesztés]

Az új adaptációt 2011 júliusában jelentették be. Ahelyett, hogy a történetet az OVA sorozatok után folytatták volna, úgy döntöttek, a történetet az elejéről kezdik újra hűen követve a mangát. A sorozatot a Madhouse gondozásában Kójina Hirosi rendezte, a forgatókönyvet Maekava Dzsun írta, a karakter dizájnért pedig Josimacu Takahiro felelt. A sorozatot a Nippon Televison kezdte sugározni 2011. október 2-án. Egészen 2013. októberéig a sorozat vasárnap reggelenként volt látható, 2013. október 8-tól került át a csütörtök éjszakai sávba.[58]

Filmek[szerkesztés]

Phantom Rouge[szerkesztés]

Az első filmet, a Hunter × Hunter: Phantom Rouge-t , mely önálló történet, 2012 márciusában jelentették be. A Toho forgalmazásában 2013. január 12-én adták ki a filmet Japánban.[59][60][61] A történet a körül forog, hogy Gon és barátai próbálják visszaszerezni Kurapika ellopott szemeit, amit Omokage, a 4-es számú pók tetoválás eredeti tulajdonosa lopott el. A film alapjául egy kiadatlan manga szolgált, amit Togasi Josiro írt körülbelül 10 évvel előtte.

The Last Mission[szerkesztés]

A második filmet, a Hunter × Hunter: The Last Mission-t az első film bemutatását követően jelentették be. A film Neterora, a Vadász Egyesület elnökére fókuszált, arra, hogy Gon és barátai felfedezi múltja sötét oldalát. A filmet 2013. december 27-én mutatták be.[62] A DVD és a Blu-ray kiadás 2014. július 23-án jelent meg.[63]

CD-k[szerkesztés]

Az első anime sorozat és a három OVA sorozat alatt felcsendülő aláfestő dalok szerzője Szahasi Tosihiko volt. Számos zenei CD és franchise is megjelent a Marvelous Entertainment kiadásában. Az anime három betétdal CD-jén 129 hangszeres és vokális dala található meg. Az Original Video Animation Hunter × Hunter Sound Trax az első OVA sorozat 18 dalát, Original Video Animation Hunter × Hunter: Greed Island Original Sound Tracks pedig a második OVA sorozat 30 dalát tartalmazza.[64] Ezen kívül az anime kiadásának időszakában 17 karakter specifikus dráma CD is kadára került Hunter × Hunter R címmel.[65][66][67]

Musicalek és színházi előadások[szerkesztés]

A Hunter × Hunter alapján két musical készült az első a Musical Hunter × Hunter (ミュージカル ハンター×ハンタ ) eredetileg 2000 decemberében került bemutatásra.[68] Egy eredeti történet volt a Yorknew City ív vége és a Greed Island ív kezdete között. A második a Musical Hunter × Hunter The Nightmare of Zoldyck (ミュージカル ハンター×ハンター ナイトメア・オブ・ゾルディック) nevet viselte és az először 2002 augusztusában mutatták be.[68] Annak az újra feldolgozása, amikor Kurapika, Leori és Gon elmennek, hogy visszahozzák Killuat a családjától a Vadász Vizsga ív végén. Mind a két musical kapott külön DVD és CD kiadást, valamit dupla DVD kiadást a Marvelous Entertainment.[64][69][70] Továbbá még van egy élőszereplős színházi előadás is, a Hunter × Hunter: „A Longing for Phalcnothdk ~ A Spider’s Memory ~” (リアルステージ ハンター×ハンター「A Longing for Phalcnothdk 〜蜘蛛の記憶〜」), amit a Tokióban, Sindzsukuban a Sun-mall Színházban mutattak be 16 alkalommal 2004 augusztusában.[71][72][73] Az előadás megismétli a Fantom Társulat fináléját a Yorknew City ívből. Japánban ez is megjelent DVD-n 2004. december 10-én.[71]

Videó játékok[szerkesztés]

Van 10 csak Japánban elérhetőt videó játék, melyek alapjául a Hunter × Hunter szolgált és mindent a Konami vagy a Bandai fejlesztette és adta ki. A besorolások szerepjátéktól és stratégia játékon át, akció és kalandozós játék mozog. Több konzolra is készült játék, mint pl. WonderSwan,[74] WonderSwan Color,[75][76][77] Game Boy Color,[78][79] Gamge Boy Advance,[80] PlayStation,[81][82] PlayStation 2.[83] A második anime sorozat alapján 2012. szeptember 20-án jelent meg játék a PlayStation Portable konzolra.[84] A karakterek feltűntek más Weekyl Sónan Jump karakterekkel a Jump Super Starts és a Jump Ultimate Stars harcolós játékokban, amit Nindendo DS és J-Stars Victory VS illetve PlayStation 3 és PlayStation Vita konzolokra készült.[85][86]

Egyéb média[szerkesztés]

Az első sorozat alapján három könyv is megjelent, melyet Kisikan Nobuaki írt és a Shueicha adott ki 1999. december 3. és 2001. augusztus 24. között.[87][88][89] 2001 januárjában a Shueisha megjelentetett egy úti könyvet Hunter × Hunter Characters Book: World × Character × Blessing (Hunter × Hunter キャラクターズブック World × Character × Blessing) címmel.[90] A következő útikönyvet 2004. június 4-én adták ki Hunter × Hunter: Hunters Association Official World and Character Guide (Hunter × Hunter ハンター協会公式発行ハンターズ・ガイド) címmel.[91] Emellett a Bandai forgalomba hozott kártyajátékokat,[92] figurákat[93][94] és számos egyéb gyűjthető dolgot.[95][96][97]

Fogadtatás[szerkesztés]

A manga fogadtatása[szerkesztés]

A Hunter×Hunter manga eladásilag is sikeres, a Shueisha nyolcadik legkelendőbb mangája lett, miután 2012 februárjában japánban 60,5 millió példányban keltek el a kötetek.[98] Ez a szám 65,8 millióra nőtt 2013 februárjában.[1] Több kötet és a legkelendőbb kötet lett Japánban a kiadása hetében, mint például a 25. és a 29. kötet.[99][100][101][102][103] A 24. és a 27. kötet a legkelendőbb kötet volt a kiadásuk évében.[104][105] A Hunter × Hunter volt a nyolcadik legkelendőbb manga 2012-ben és 2013-ban is, 3,4 illetve 4,6 millió példányban fogytak a kötetek ezekben az években.[106][107] Észak-Amerikában a Diamond Comic Distributors szerint a 23-tól a 27 kötetig szerepelt a 300 legkelendőbb képregény listáján.[108][109][110][111][112]

A Hunter×Hunter mangát sok dicséret érte a története és a karakterei miatt. Jason Thompson, a Manga: The Complete Guide szerzője úgy jellemezte a történetvezetést „véletlenszerű gyűjteménye az őrületnek, a harcoknak, kirakósoknak és trükköknek” és mindegyik jelen van fejezetről fejezetre egyre nagyobb mértékben.[15] Tompson szerint mindegyik fő karakter céljai részletesen kidolgozottak és úgy tűnik, a történet akár örökké is tarthatna, mivel elég kiszámíthatatlan ahhoz, hogy fenntartsa az olvasó érdeklődését.[15] Charles Solom a The New York Times-ban és a Los Angeles Times-ban megjelent írásában csodálta Gon erkölcsi komolyságát, ellenben felhozta, hogy hiányolja a főhősnél a hajlíthatatlan derű ellentétét.[113][114] A Weekly Kiadó pozitívan értékelte a manga első kötetét, szerinte Togasi ugyesen megmutatta a szokásos történetével, a rajzait tisztának és szépnek jellemezte, a karaktereket pedig megnyerőeknek és összetetteknek.[115] Bár Takasi Rika az EX.org –on és Claude J. Pelletier a Protoculture Addicts-ban úgy vélte, a Hunter×Hunter rajzai egyszerűbbek mint Togasi előző sorozataiban, a Level E-ben és Yu Yu Hakushóban, mindkettő kritikusan értékeli a bonyolult beszélgetéseket és karaktereket.[3][5]

Az anime fogadtatása[szerkesztés]

Az első Hunter × Hunter anime sorozat népszerűsége kisebb volt, mint az alapjául szolgáló mangának. A Newtype a japán televíziós listáján a 10,5 helyen szerepelt a 2000 év negyedik negyedévében.[116] A sorozat nézettsége a tíz legnézettebb televíziós anime sorozat közül a hatodik volt Japánban 2001 februárjában.[117] Az Animage Anime Grand Prix legjobb anime 2000-ben listáján a szavazatok alapján a 16. helyen szerepel, de a következő évben a negyedik helyre emelkedett.[118][119] 2001-ben a magazin munkatársainak listáján a minden idők 94. legjelentősebb animéjéként szerepelt a Hunter × Hunter.[120] A TV Asahi által végzett 2006-os internetes felmérés szerint a Hunter × Hunter minde idők 28. legjobb televíziós sorozata lett.[121] 2010-ben a Mania.com-on Briana Lawrence „10 anime sorozat, amit újra kéne indítani” listáján a 9. helyet foglalta el.[122]

Az első televíziós sorozat kritikai fogadtatása általában kedvező volt. Mijako Macuda a Protoculture Addicts-ben, Carl Kimlinger az Anime News Network-ön (ANN) és Derrick L Tucker a THEM Anime Reviews-ben pozitívan értékelte a sorozat elbeszéléseit és a karaktereket.[5][35][123] Macuda csodálta Hunter × Hunter kalanddal teli világát és a karakterek gyakorlatias jellegű barátságát, erőfeszítéseit és győzelmeit.[5] A második Viz Media DVD-től kezdve Kimlinger úgy foglalta össze „Togashi története okos, néha nagyon éleselméjú, Furuhasi kimért képi világa még jobban érzékelteti. A kettő együtt egy olyan sónen sorozatot kreált, amely nézése egyszerre szórakoztató és érdemli ki a kíváncsi közönség tiszteletét. Furcsa kombináció valóban.”[35] Tucker beismerte, hogy megbabonázta a sorozat figyelemre méltó, egyedi karakterei, különösen a Fantom Társaság tagjai közötti összefüggések és személyiség különbségek.[123] Kimlinger különösen dicsérte Hisoka összetette gazemberségét és Kurapika mély érzelmi átalakulását a sorozat második felében.[6][7][35] Ellenben Theron Martin szintén az ANN-en klisésnek vélte a történet korai részeit, Gont Son Goku hasonmásnak nevezte és kijelnette, hogy a történet több eleme is szerepelt már más sónen sorozatokban, mint például a Dragon Ball Z. Martin bosszantotta a főhős karakterfejlődésének állítólagos hiánya a kezdeti szakaszban.[4]

Források[szerkesztés]

  1. a b Shueisha Media Guide 2013 少年コミック誌・青年コミック誌 (japán nyelven) (PDF). Sueisha. [2014. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 22.)
  2. a b Thompson, Jason. Manga: The Complete Guide (angol nyelven). New York: Ballantine Books & Del Rey Books, 492. o. (2007). ISBN 978-0-345-48590-8 
  3. a b c Takahashi, Rika: Hunter x Hunter (angol nyelven). EX.org. [2010. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 3.)
  4. a b c d Martin, Theron: Hunter x Hunter DVD Set 1 - Review (angol nyelven). Anime News Network, 2009. január 12. (Hozzáférés: 2010. december 4.)
  5. a b c d e f g Matsuda, Miyako and Pelletier, Claude J. (2001. június 1.). „Anime Stories: Hunter X Hunter” (angol nyelven). Protoculture Addicts (66), pp. 64–5. o, Kiadó: Protoculture Inc.. ISSN 0835-9563.  
  6. a b Kimlinger, Carl: Hunter x Hunter DVD Set 3 - Review. Anime News Network, 2009. szeptember 14. (Hozzáférés: 2010. december 4.)
  7. a b c Kimlinger, Carl: Hunter x Hunter DVD Set 4 - Review. Anime News Network, 2009. szeptember 26. (Hozzáférés: 2010. december 4.)
  8. Togashi, Yoshihiro. 2, An Encounter in the Storm, Hunter × Hunter. Viz Media (2005. április 5.). ISBN 978-1-59116-753-2 
  9. Togashi, Yoshihiro. 331, Day of Reckoning, Hunter × Hunter. Viz Media (2014. április 1.). ISBN 978-1-4215-5912-4 
  10. Togashi, Yoshihiro. 47-48, The Invisible Wall; Hisoka's Terms, Hunter × Hunter. Viz Media (2006. január 3.). ISBN 978-1-4215-0185-7 
  11. Togashi, Yoshihiro. 60, Passing the Exam, Hunter × Hunter (angol nyelven). Viz Media (2006. március 7.). ISBN 978-1-4215-0332-5 
  12. Togashi, Yoshihiro. 83, September 2nd: Part 5, Hunter × Hunter (angol nyelven). Viz Media (2006. július 5.). ISBN 978-1-4215-0644-9 
  13. a b Togashi, Yoshihiro. Hunter × Hunter. The Secret History: Drawn By The Prince Yoshihiro Togashi, Hunter × Hunter. Viz Media, 26. o. (2006. január 3.). ISBN 978-1-4215-0185-7 
  14. a b (2003. május 1.) „Interview: Yoshihiro Togashi”. Shonen Jump, San Francisco, CA 1 (5), Kiadó: Viz Media. ISSN 1545-7818. (Hozzáférés: 2009. december 5.)  
  15. a b c Thompson, Jason. Manga: The Complete Guide. New York: Ballantine Books & Del Rey Books, 154. o. (2007). ISBN 978-0-345-48590-8 
  16. Togashi, Yoshihiro. {{{title}}}, Hunter × Hunter. Viz Media, 164. o. (2005. április 5.). ISBN 978-1-59116-753-2 
  17. Takeuchi, Naoko (1999. január 1.). „武内直子姫の社会復帰ぱーんち!!(Round 2)” (japán nyelven). Young You, Kiadó: Shueisha.  
  18. Togashi, Yoshihiro (2000. február 15.). „9月1日(4)” (japán nyelven). Weekly Shōnen Jump (11), Kiadó: Shueisha.  
  19. Togashi, Yoshihiro (2000. október 24.). „9月3日(17)” (japán nyelven). Weekly Shōnen Jump (47), Kiadó: Shueisha.  
  20. Togashi, Yoshihiro (2001. július 31.). „9月10日(3)” (japán nyelven). Weekly Shōnen Jump (35), Kiadó: Shueisha.  
  21. Hunter X Hunter Interupted. Anime News Network, 2006. február 12. (Hozzáférés: 2009. december 5.)
  22. Hunter X Hunter Manga to Restart on October 6. Anime News Network, 2008. augusztus 27. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  23. Hunter x Hunter Manga to Resume in June. Anime News Network, 2014. április 22. (Hozzáférés: 2014. április 23.)
  24. Hunter × Hunter Manga Hiatus Continues Until Further Notice. Anime News Network, 2014. szeptember 4. (Hozzáférés: 2014. november 21.)
  25. Togashi, Yoshihiro (1998. március 3.). „出発の日” (japán nyelven). Weekly Shōnen Jump (14), Kiadó: Shueisha.  
  26. Hunter × Hunter 32 (japán nyelven). Shueisha. (Hozzáférés: 2014. június 6.)
  27. Balistrieri, Emily: "Hunter x Hunter" Manga Gets Compilation Re-release in Japan. Crunchyroll, 2011. december 8. (Hozzáférés: 2012. január 28.)
  28. Hunter x Hunter Manga to Run 2-Part 'Kurapika Tsuioku-hen'. Anime News Network, 2012. november 20. (Hozzáférés: 2014. november 21.)
  29. Hunter x Hunter, Vol. 1 (angol nyelven). Viz Media. [2007. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  30. Shonen Jump Advanced Line Targets Older Teens. ICV2, 2004. december 20. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  31. Hunter x Hunter, Vol. 32. Viz Media. (Hozzáférés: 2014. június 6.)
  32. Hunter x Hunter's Joining SJ!. Viz Media, 2014. április 22. (Hozzáférés: 2014. április 23.)
  33. Togashi, Yoshihiro (2001. november). „Hunter × Hunter in German by Banzai! (November 2001)” (német nyelven). Banzai! (1), Kiadó: Carlsen Verlag. 4-395650-706003.  
  34. Togashi, Yoshihiro (2005. december). „Hunter × Hunter in German by Banzai! (December 2005)” (német nyelven). Banzai! (50), Kiadó: Carlsen Verlag. 4-345650-705004.  
  35. a b c d Kimlinger, Carl: Hunter X Hunter DVD Box Set 2 - Review. Anime News Network, 2009. május 8. (Hozzáférés: 2011. május 14.)
  36. HUNTER×HUNTER オフィシャルホームページ (japán nyelven). Nippon Animation. [2010. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 27.)
  37. Takahashi, Rika: Weekly Jump 1999 Issue 37-38. EX.org, 1999. [2011. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 15.)
  38. a b 再放送情報 (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 4.)
  39. ハンター× ハンター 作品トップ ANIMAX (japán nyelven). Animax. [2010. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 27.)
  40. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  41. Viz Plans Hunter X Hunter Release in DVD Season Boxes. Anime News Network, 2008. április 21. (Hozzáférés: 2008. szeptember 7.)
  42. Hunter x Hunter Box Set 1 (DVD Box Set). Viz Media. [2010. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 17.)
  43. Hunter x Hunter, Vol. 4 (DVD Box Set). Viz Media. [2009. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 7.)
  44. Viz to Distribute Anime through Warner, iTunes Canada. Anime News Network, 2008. december 17. (Hozzáférés: 2010. november 28.)
  45. Funimation Channel Adds Viz Anime Starting in Late Spring (Updated). Anime News Network, 2009. április 6. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  46. Oda, Eiichiro. One Piece 10th Treasures (japán nyelven). Shueisha, 30. o. (2007) 
  47. Oppliger, John: Ask John: Why Does Anime Use Filler Episodes?. AnimeNation, 2005. szeptember 27. [2012. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 30.)
  48. Upcoming Anime in Japan. Anime News Network, 2001. szeptember 26. (Hozzáférés: 2010. november 27.)
  49. Jonathan Clements – Helen McCarthy: The Anime Encyclopedia: A Guide to Japanese Animation Since 1917. (angolul) Berkeley, Kalifornia: Stone Bridge Press. 2006. 291. o. ISBN 978-1-933330-10-5  
  50. News: Hunter X Hunter OVAs Announced. Anime News Network, 2001. december 7. (Hozzáférés: 2010. december 7.)
  51. Matsuda, Miyako (2003. március 1.). „Anime & Manga News: Japan”. Protoculture Addicts (75), p. 5. o, Kiadó: Protoculture Inc.. ISSN 0835-9563.  
  52. News: New Hunter X Hunter OVA. Anime News Network, 2003. november 26. (Hozzáférés: 2010. december 18.)
  53. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2004. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  54. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2009. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  55. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  56. ハンター × ハンター グリードアイランド編 (japán nyelven). Animax. [2007. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 30.)
  57. Smith, David: NYCC 08: Viz Media Speaks (angol nyelven). IGN, 2008. április 19. (Hozzáférés: 2011. május 14.)
  58. 2011 Hunter x Hunter Anime to Retell Story From Start. Anime News Network, 2011. augusztus 1. (Hozzáférés: 2011. augusztus 1.)
  59. Hunter x Hunter Anime Film Announced. Animekon. (Hozzáférés: 2012. március 13.)
  60. Hunter x Hunter Film's 1st Main Visual Unveiled. Anime News Network, 2012. július 20. (Hozzáférés: 2012. július 22.)
  61. Hunter × Hunter: Phantom Rouge Film's Teaser Streamed. Anime News Network, 2012. július 22. (Hozzáférés: 2012. szeptember 8.)
  62. Second Hunter x Hunter Film to Premiere on December 27. Anime News Network, 2013. augusztus 7. (Hozzáférés: 2013. február 20.)
  63. HUNTER x HUNTER -The LAST MISSION-. [2014. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 16.)
  64. a b HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  65. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  66. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  67. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  68. a b ミュージカル HUNTER×HUNTER 2 Stage Pack [DVD] (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 27.)
  69. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  70. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  71. a b MMV: リアルステージ「HUNTER×HUNTER」 (japán nyelven). Marvelous Entertainment. (Hozzáférés: 2010. november 27.)
  72. MMV: リアルステージ「HUNTER×HUNTER」 (japán nyelven). Marvelous Entertainment. (Hozzáférés: 2010. november 27.)
  73. リアルステージ ハンター×ハンター「A Longing for Phalcnothdk 〜蜘蛛の記憶〜」 (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 4.)
  74. HUNTER×HUNTER〜意志を継ぐ者〜 (japán nyelven). Bandai. [2011. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  75. HUNTER×HUNTER〜それぞれの決意〜 (japán nyelven). Bandai. [2011. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  76. HUNTER×HUNTER〜導かれし者〜 (japán nyelven). Bandai. [2011. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  77. HUNTER×HUNTER G・I (japán nyelven). Bandai. [2010. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  78. ハンター×ハンター(GBカラー)ハンターの系譜 (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  79. HUNTER x HUNTER 禁断の秘宝 (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  80. HUNTER×HUNTER みんな友だち大作戦!! (japán nyelven). Nintendo. [2012. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  81. ハンター×ハンター ~幻のグリードアイランド~ PS one Books (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  82. ハンターX ハンター 奪われたオーラストーン (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  83. Hunter×Hunter 龍脈の祭壇 (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  84. Spencer: Hunter X Hunter Wonder Adventure Lets You Switch Fight With Fists Or A Skateboard. Siliconera, 2012. március 30. [2015. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 3.)
  85. キャラクター紹介 (japán nyelven). Nintendo. [2010. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  86. JUMP ULTIMATE STARS (japán nyelven). Nintendo. [2010. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  87. HUNTER×HUNTER (japán nyelven). Shueisha. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  88. HUNTER×HUNTER/2 (japán nyelven). Shueisha. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  89. HUNTER×HUNTER/3 (japán nyelven). Shueisha. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  90. HUNTER×HUNTER キャラクターズブック紹介 (japán nyelven). Livedoor, 2005. szeptember 21. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  91. HUNTER × HUNTER ハンター協会公式発行ハンターズ・ガイド (japán nyelven). Shueisha. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  92. カードダス ハイパーバトル ハンター×ハンター パート4 カードダス ハイパーバトル ハンター ハンター パート4 (japán nyelven). Bandai. (Hozzáférés: 2010. november 15.)
  93. 1/8 Gon Freecss Action Doll. HLJ. (Hozzáférés: 2010. november 20.)
  94. HUNTER×HUNTER グッズネット (japán nyelven). Nippon Animation. [2010. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  95. HUNTER×HUNTER最新グッズ情報!! (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 8.)
  96. HUNTER×HUNTER最新グッズ情報!! (japán nyelven). Nippon Animation. [2011. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 8.)
  97. ハンター×ハンター デスクトップアクセサリ Vol.1 (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. december 11.)
  98. Top 10 Shonen Jump Manga by All-Time Volume Sales. (Hozzáférés: 2012. december 20.)
  99. Japanese Comic Ranking, March 4–10. Anime News Network, 2008. március 15. (Hozzáférés: 2010. november 20.)
  100. Japanese Comic Ranking, September 30– October 6. Anime News Network, 2008. október 9. (Hozzáférés: 2008. október 10.)
  101. Japanese Comic Ranking, December 21–27. Anime News Network, 2009. december 30. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  102. Hunter X Hunter Tops Weekly Chart After 1-Year Hiatus. Anime News Network, 2011. július 13. (Hozzáférés: 2011. július 9.)
  103. Japanese Comic Ranking, August 1–7. Anime News Network, 2011. augusztus 10. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  104. Japanese Comic Ranking: Top 10 Manga of 2007. Anime News Network, 2007. december 31. (Hozzáférés: 2010. november 20.)
  105. Top-Selling Manga in Japan by Volume: 2010 (Part 1). Anime News Network, 2010. november 30. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  106. 10 Top-Selling Manga in Japan by Series: 2012. Anime News Network, 2012. december 2. (Hozzáférés: 2014. november 22.)
  107. Top-Selling Manga in Japan by Series: 2013. Anime News Network, 2013. december 1. [2014. november 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 22.)
  108. Top 300 Graphic Novels Actual--November 2008. ICV2, 2008. december 29. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  109. Top 300 Graphic Novels Actual--January 2009. ICV2, 2009. március 9. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  110. Top 300 Graphic Novels Actual--March 2009. ICV2, 2009. május 11. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  111. Top 300 Graphic Novels Actual--January 2010. ICV2, 2010. február 14. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  112. Top 300 Graphic Novels Actual--March 2011. ICV2, 2011. április 12. (Hozzáférés: 2011. május 10.)
  113. Solomon, Charles. „It's only natural for them to be superheroes”, Los Angeles Times , Tribune Company, 2005. július 24., R7. oldal [halott link]
  114. Anime & Manga in NY, LA Times. ICV2, 2005. július 26. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  115. Hunter X Hunter: Vol. 1.(Brief Article)(Book Review). Publishers Weekly, 2005. április 11. [2012. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  116. Fukunaga, Gen: Anime in America.. Playthings, 2001. június 1. [2012. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  117. Japanese TV Top Ten Anime. ICV2, 2001. március 14. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  118. 第22回アニメグランプリ [2000年6月号] (japán nyelven). Animage. [2015. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  119. 第23回アニメグランプリ [2001年6月号] (japán nyelven). Animage. [2010. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 9.)
  120. Oppliger, John: Animage Lists Most Important Anime Ever. AnimeNation, 2001. január 16. [2012. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 30.)
  121. News: Japan's Favorite TV Anime (Poll Results). Anime News Network, 2006. október 13. [2008. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 28.)
  122. Lawrence, Briana: 10 Anime Series That Need a Reboot. Mania.com, 2010. február 16. [2011. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 14.)
  123. a b Tucker, Derrick L.: Hunter X Hunter. THEM Anime Reviews 4.0. (Hozzáférés: 2011. május 14.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hunter × Hunter című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.