Hungarica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hungarica
Információk
Aktív évek2006 – napjainkig
MűfajNemzeti rock
KiadóHadak Útja Kiadó, HUK Records, Nail Records, Magneoton
Tagok
Mentes Norbert Gitár

Sziva Balázs Ének

Vörös Gábor Basszusgitár

Kiss Dániel Dob

A Hungarica weboldala
SablonWikidataSegítség

A Hungarica egy 2006-ban alakult magyar nemzeti rock együttes. A zenekar több tagcserén is átesett, egyedül Mentes Norbert gitáros tekinthető állandó tagnak. A 2000-es évek második felében készült lemezeivel a Hungarica a műfajában az egyik legismertebb együttes lett.

Történet[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

2006 nyarán a legendás magyar thrash metal együttes, a Moby Dick két tagja, Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos, szövetkezve a Moby Dick és Aurora szövegíró Pusztai Zoltánnal, létrehozták a Hungarica elnevezésű nemzeti rock-metal formációt. A kezdetben M.A.D. (Magyar A Dal) elnevezésű csapat 2006 augusztusában készítette első felvételét a kaliforniai Ignite magyar származású frontemberével Téglás Zolival, majd rögzítettek egy, az 1956-os szabadságharc ötvenedik évfordulójára írt dalt Nagy Feró énekével. Mindkét szám a HammerWorld magazin CD mellékletein jelent meg elsőként, az 1956-os dal pedig a Szabadság, szerelem mozifilmhez kapcsolódó válogatás albumra is felkerült, amely 2006 november 23-án került a boltokba a Magneoton kiadó gondozásában.

Sziva Balázs korszak[szerkesztés]

2006 végén megtalálták a megfelelő énekest a nemzeti rock körökben ismert Romantikus Erőszak frontember Sziva Balázs személyében, így 2007 márciusában megjelenhetett a Hungarica bemutatkozó albuma, a Nem keresek új hazát, a Nail Records-nál. A nyár folyamán több sikeres koncertet adtak különböző fesztiválokon, többek közt a Székelyföldi Rockmaratonon a Sabaton társaságában. Hoffer Péter egyéb elfoglaltságai miatt az élő fellépéseken Tobola Csaba (ex-Ossian) ült a dobcucc mögé, basszusgitáron pedig a lemezen is bőgőző Vörös Gábor (ex-Ossian, ex-Omen, Piramis) játszott. Az első albumon szereplő Ide születtem című dalhoz Császár Tamás filmrendezővel látványos videóklipet forgattak, amely rendszeresen ment a VIVA zenei televíziócsatornán. A Nem keresek új hazát lemezbemutatóját Budapesten, a Wigwamban tartotta a csapat 2007 októberében, ahol vendégként Nagy Feró is fellépett. 2007 végén elkezdődtek a második album, a Demokratúra felvételei.

2008 augusztusában a koncert felállásban változás történt, a basszusgitárosi posztra Preidl Barnabás, a dob mögé Major Szabolcs került. 2009 februárjában a Hungarica teltházas koncertet adott Budapesten, a Wigwamban, amiről DVD felvétel készült. 2009. október 5-én kijött a Hungarica harmadik sorlemeze Nincs más föld, nincs más ég címmel. Ezen a korongon szerepelt a Varga Miklós és Kalapács József vendégszereplésével rögzített Nemzeti Dal feldolgozásuk. Az album a megjelenés hetében 1. helyen nyitott a magyar lemezeladási listán! 2010 tavaszán megjelent Szántai Zsolt Magyar a Dal című könyve a zenekar történetéről, amelyben szó esik a Hungarica megalakulásáról, az eddigi jelentősebb eseményekről, a zenekart segítőkről, interjúkkal, fotókkal kiegészítve, amely egyben egy zaklatott lelkű társadalom korrajza is, a szerző lényeget megragadó, olvasmányos megközelítésében. 2010. március 20-án Gaudi-Nagy Tamás fővédnökségével , nagyszabású rendezvényt szerveztek a nemzeti jogvédelemért, amely a Nincs más föld, nincs más ég című album lemezbemutató koncertje is volt egyben. Ezúttal a helyszín is szimbolikus jelentőséggel bírt, hiszen Budapesten, a Petőfi Csarnokban került megrendezésre az esemény, ahol a nemzeti rock együttesek közül elsőként adtak önálló koncertet.

2011 decemberében megjelent a zenekar negyedik sorlemeze, a modern rockos hangvételű Robotok: Rabszolgák extra bónusz DVD-vel, amire a Petőfi Csarnok koncert mellett egy különleges kisfilm, a Csodára várva is felkerült. A lemezmegjelenés után nem sokkal a dobok mögött már egy tehetséges, fiatal zenész, Kiss Dániel ült. 2012 februárjában ismét a Petőfi Csarnokban játszott a zenekar, ahol az új lemez bemutatóját és egyben 5. születésnapját tartotta a csapat. Ez a koncert nem csak ünnep, hanem egy korszak lezárása is volt egyben, Sziva Balázs kiszállt a zenekarból, helyére a marosvásárhelyi születésű Fábián Zoltán érkezett a Székely Vér együttesből.

Fábián Zoltán korszak[szerkesztés]

Az új énekes beszállásával egy időben az együttes dalainak stílusa is megváltozott. A keményebb rockos és metalos alapok jórészt eltüntek a zenéjükből és a közönség nagy része is kicserélődött. 2012. december 3-án, Test és vér címmel jelent meg az együttes első olyan albuma, amelyen Fábián Zoltán énekelt.

A Hungarica szervezésében, 2013 februárjában került megrendezésre Budapesten – a lengyel-magyar barátság jelszavával – egy nagyszabású koncert. Az eseményre olyan lengyel sztárokat hívták meg, mint Andrzej Nowak, az 1979-ben alakult TSA énekes és Paweł Mąciwoda, a világhírű Scorpions együttes basszusgitárosa. 2013 nyarán a zenekar meghívást kapott a lengyelországi Borne Sulinowo-ba, Európa legnagyobb Military találkozójára, ahol nagy sikerű koncertet adtak több mint 10.000 néző előtt!

A 2014-ben aztán megjelent, A láng örökkön ég című új album, amelyen feldolgozták a Rozkwitały pąki białych róż című lengyel népdalt, lengyel és magyar nyelven egyaránt. A lemezbemutató koncertet 2014 márciusában a Petőfi Csarnokban tartották egykori énekesük zenekara, a 20 éves fennállását ünneplő Romantikus Erőszak vendégeként. 2015. július 6-án kijött egy teljesen lengyel nyelvű válogatás nagylemezük Przybądź wolności címmel. Az albumon Nowak és egy másik legendás lengyel rock énekes, Grzegorz Kupczyk (ex-Turbo, Ceti) is vendégszerepelt. A kiadvány Magyarországon és Lengyelországban is forgalomba került, Lengyelországban a legnagyobb üzlethálózatokban is kapható volt. Hasonló sikert magyar együttes, a '70-es évek magyar sztárzenekarai (Omega, LGT, Skorpió) óta nem ért el. A CD sikerének köszönhetően limitált egyedi sorszámozású vinyl LP is készült piros, fehér és zöld színekben. A lengyel nyelvű lemez megjelenését lemezbemutató koncertek követték. 2015 nyarán fesztiválokon játszottak Lengyelországban, az ősz folyamán pedig az első önálló lengyel miniturnéjukat csinálták végig. November 10-15. között Varsó, Środa Śląska, Boroszló, Świdnik és Krakkó városaiban koncerteztek nagy sikerrel. 2016 tavaszán ismét Lengyelországban koncerteztek. Katowicében, Krakkóban és Wroclawban léptek fel.

Reunion[szerkesztés]

2020 júniusában az együttes közleményben tudatta, hogy Fábián Zoltán énekes és Preidl Barnabás basszusgitáros útjai elváltak a Hungarica-tól. Egyúttal azt is bejelentették, hogy egy reunion-turné keretében újra együtt állnak majd színpadra a Hungarica eredeti tagjai, azaz Sziva Balázs énekes, Mentes Norbert gitáros és Vörös Gábor basszusgitáros, Kiss Dániel dobossal kiegészülve. 2022 szeptemberében új dobos érkezett a zenekarba, a korábban tíz éven át a P.Mobil-ban játszó Szebelédi Zsolt személyében. Ebben a felállásban készítették el új nagylemezüket Szavazz magadra! címmel.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

  • 2007 – Nem keresek új hazát CD
  • 2008 – Demokratúra DualDisc
  • 2009 – Nincs más föld, nincs más ég CD+DVD
  • 2011 – Robotok:Rabszolgák CD+DVD
  • 2012 – Test és vér CD
  • 2014 – A láng örökkön ég CD
  • 2016 – Haza és hűség CD
  • 2019 – Blitzkrieg CD+DVD, LP
  • 2023 – Szavazz magadra! CD

Lengyel nyelvű lemezek[szerkesztés]

  • 2015 – Przybadz Wolnosci! CD, LP
  • 2016 – Ojczyzna i Wiernosc CD

Koncertalbumok[szerkesztés]

  • 2017 – Radio Gdańsk CD

Kislemezek[szerkesztés]

  • 2008 – A szabadság betűi CD
  • 2010 – Felvidék nem Szlovákia CD

Gyűjteményes lemezek[szerkesztés]

  • 2009 – Balladák CD
  • 2014 – Oltalmadat remélem – Balladák 2. CD
  • 2020 – Hungarica CD

Válogatás albumok[szerkesztés]

  • 2006 – Let the hammer fall Vol.50. CD
  • 2006 – Szabadság, Szerelem CD
  • 2006 – Let the hammer fall Vol.52. CD
  • 2007 – Let the hammer fall Vol.55. CD
  • 2007 – Let the hammer fall Vol.62. DualDisc
  • 2008 – Let the hammer fall Vol.63. CD
  • 2008 – Let the hammer fall Vol.72. CD
  • 2019 – Hammered 2019 Winter Hits CD

Helyezések a magyar lemezeladási listákon[szerkesztés]

Album Top 40 slágerlista[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb helyezés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2007 Hungarica

Nem keresek új hazát

15
2008 Hungarica

Demokratúra

2
2009 Hungarica

Nincs más föld, nincs más ég

1
2010 Hungarica

Balladák

18
2011 Hungarica

Robotok:Rabszolgák

13
2013 Hungarica

Test és vér

5
2014 Hungarica

A láng örökkön ég

2
2015 Hungarica

Oltalmadat remélem – Balladák 2.

1
2015 Hungarica

Przybadz Wolnosci!

11
2016 Hungarica

Haza és hűség/Ojczyzna i Wiernosc

2
2017 Hungarica

Radio Gdansk

8
2019 Hungarica

Blitzkrieg

2
2021 Hungarica

Hungarica

4
2023 Hungarica

Szavazz magadra!

1

Single Top 40 slágerlista[szerkesztés]

Év Kislemez Legmagasabb helyezés
MAHASZ Top 40 kislemez
2008 Hungarica

A szabadság betűi

2

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]