Hungária (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hungária
A Hungária fellépése 1973-ban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon (balról: Sipos Péter, Kékes Zoltán, Fenyő Miklós)
A Hungária fellépése 1973-ban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon (balról: Sipos Péter, Kékes Zoltán, Fenyő Miklós)
Információk
EredetBudapest
 Magyarország
Aktív évek19671983
19851986
1995
MűfajRock and roll
Rock
Pop
KiadóMHV
Hungaroton
Kapcsolódó előadókModern Hungária, Dolly Roll, R-GO
Tagok
Fenyő Miklós
Dolly
Novai Gábor
Kékes Zoltán
Fekete Gyula (Szaxi Maxi)
Szikora Róbert
teljes névsor a Hungária-tagok listája szócikkben olvasható
SablonWikidataSegítség

A Hungária a legismertebb és legsikeresebb magyar rock and roll-együttes, mely 1967 és 1982 között volt aktív. Mindmáig az egyik legnépszerűbb hazai könnyűzenei együttesnek számít.

Története[szerkesztés]

Indulás: beatzenekar, 1967–68[szerkesztés]

A gyermekként több évig az Egyesült Államokban élő Fenyő Miklós a kinti zenei életből feltöltekezve, hazatérése után előbb 1962–64 között a Sztár zenekarban játszott, majd 1964-ben megalapította saját együttesét, a Syconort.

A Syconor 1967-es felbomlása után az év augusztusában Fenyő Miklós új zenekart alapított, Hungária néven. Ekkoriban figyelt fel rá S. Nagy István, és első kislemezeiken dalszövegekkel segítette Fenyő dalszerzői munkáját. Első kislemezük 1967-ben jelent meg a Ne vedd el az időm és a Percekre eláll a szavam című, beat-jellegű dalokkal.

A kísérletező zenekar: 1968-1973[szerkesztés]

Fenyő Miklós (jobbról a második) népies ruhában az 1968-as Ki Mit Tud? döntőjében)

1968-ban megnyerték a Ki mit tud? tévés tehetségkutató vetélkedőt. Az első selejtezőn Fenyő 16 évesen komponált rock 'n' roll szerzeményét, a "Csavard fel a szőnyeget" játszották. A zsűri eltanácsolta őket, de közönség szavazatai alapján bejutottak a középdöntőbe. A középdöntőben a "Ha szól a Rock and roll" című dalukkal, a közönségsiker nyomására,[1] a zsűri továbbjuttatta őket. A döntőt az addigiaktól eltérő stílusú, népzenei hangszerelésű "Nem bújok én többé már a subába" című dalukkal nyerték. Az Ifjúsági Parkban is felléptek. 1968-ben elnyerték a Táncdalfesztivál közönségdíját "Egyszer vagy fiatal" című dalukkal, ugyanebben az évben először kerültek fel az Ifjúsági Magazin slágerlistájára, a "Csavard fel a szőnyeget" c. számukkal.

Részt vettek az 1969-es Táncdalfesztivál-on is, a "Bezzeg tavaly" c. dallal, ezt követően az együttesben jelentős átalakulások történtek. Matlaszkovszky Miklós elhagyta az együttest, Klein Lászlót pedig behívták sorkatonának, ennek köszönhetően a Hungária együttes felállása így alakult: Fenyő Miklós orgona – ének, Csomós Péter ritmusgitár – ének, Tóth József dob, Sipos Péter lett az együttes új basszusgitárosa és énekes is, végül pedig egy ifjú feltörekvő, Barta Tamás lett a gitáros. Ez a csapat olyannyira életképesnek bizonyult, hogy 1970-ben megjelenhetett első nagylemezük, a Koncert a Marson, mely az eladási listán az Illés és az Omega mögött a 3. helyet érte el. 1971-ben pedig megjelent a második Hungária lemez is, Tűzveszélyes címmel, amely három különféle borítóval (ebből két változat exportra ment a környező országokba) került a boltokba. A lemez megjelenését követően az együttes széthullott, Barta Tamás az LGT-be igazolt át, Sipos Péter, Csomós Péter és Tóth József az új formát öltött Juventus együttesbe kötöttek ki. Tóth József pár hónap múlva ebből az együttesből disszidált.

Ennek a nagy átalakulás köszönhetően a zenekarban, a felállás a következőképpen alakult: Fenyő maradt az énekes és az orgonista, Klein László visszatért a basszusgitáros posztra, Szűcs Antal Gábor játszott a szólógitáron, Fekete Gyula szaxofonozott, Fekete Gábor pedig dobolt. Ez a felállás mindössze egy kétszámos kislemezt készített 1972-ben, melyen a populáris "A hosszúhajú Éva" és az elvont, pszichedelikus "Doktor Schizofrén" c. dalok kaptak helyet. 1973-ban a felállás ismét változott: Fenyő Miklós maradt, a szólógitáros Kékes Zoltán lett, aki a Gemini együttesből érkezett, a basszusgitáros ismét Sipos Péter lett, aki Csurgai Attila dobossal igazolt vissza a Juventus-ból. Egy rövid ideig még Szűcs Antal Gábor is ezt a felállást erősítette, aki később az újonnan alakuló Skorpió együttessel vált országosan ismert. A Hungáriának ez a formációja, az elődjeihez hasonlóan szintén rövid életű volt, mert lemezt nem készített, mindössze két rádió felvétel ("Altatódal", "Ne add el a lelkedet / Faust legenda") őrzi emléküket. 1974-ben az együttesben Csurgai Attila helyét Szikora Róbert veszi át a doboknál.

A mellőzött beatzenekar: 1974–1979[szerkesztés]

A 70-es években a Hungária számára a vegetálás időszaka következett. A mindenható állami zeneipari vezetés nem kedvelte őket, a Hanglemezgyár nem adott ki nagylemezt nekik, a magyar közönséghez nem tudtak eljutni, a lemezes, támogatott előadókhoz képest háttérbe kényszerültek. Az együttes a szovjet-blokk országaiban turnézva próbálta fenntartani magát. 1976-ig főként az NDK-ban, elvétve Lengyelországban és a Szovjetunióban turnézott. 1976-ban a Hungária ismét némi lehetőséghez jutott itthon: részt vettek egy Made in Hungary nevű rendezvényen, megjelentek a televízióban, kiadták egy kislemezüket. 1977-ben a Metronóm '77 vetélkedőn is részt vettek. Az együttes ígéretet kapott egy nagylemez kiadására, valamint egy országos koncert turnéra. Ennek jegyében 1978-ban felvették a Beatles-láz című albumot, a lemezgyár vezetése azonban – Fenyő szerint a lemezgyár által támogatott együttesek sikerét féltve – félretette a lemez sikergyanús anyagát. (A Beatles-láz végül csupán 1997-ben jelent meg.)[1]

„Jampi”-Hungária: 1980–84[szerkesztés]

1979-ben Sipos Péter egy nyugat-németországi turné során disszidált,[2] Fekete Gyula visszatért, a basszusgitáros pedig Novai Gábor lett, aki korábban a Generálban játszott. A személycserék mellett a sokéves pangás után az együttes minden tagja érezte valami látványos zenei megújulás szükségességét. Külföldi fellépéseiken a beatzenék mellett korábban is műsoruk része volt egy „Oldies Show”, az 50-es évek rockabilly stílusát megidéző számokkal. Nyugat-németországi fellépéseiken Szikora visszaemlékezése szerint kinti menedzserük, Michael Siegel javasolta nekik, hogy „vegyetek be egy lányt, egy szaxist, meg csináljátok ezt a rock 'n' roll show-t.” Fenyő elhatározta, hogy a zenekarba szerez egy női tagot. Zalatnay Cinivel és más befutott énekesnőkkel folytatott tárgyalásokat, de legtöbbjük idegennek érezte az együttesben rá váró rock 'n' roll ének- és életstílust. A posztra végül gyerekkori ismerősét, az énekesként amatőrnek számító, épp a mentőszolgálatnál dolgozó Dollyt kérte fel, akinek hangja és egyénisége már az iskolában is magával ragadta.[2]

Az eredeti elképzelés szerint, hazai lehetőségek híján, az új, csupa angol nyelvű rock and rollt tartalmazó repertoárral Nyugat-Európába készült a zenekar. Novai biztatására a turné megkezdése előtt 1980-ban koncertet adtak az E-Klubban. A feltűnő jampis szerelésben előadott angol rock 'n' roll műsor őrületes közönségsikert aratott. Ezen és még néhány klubkoncert frenetikus sikerén felbuzdulva, Novai megkereste a lemezgyár igazgatóhelyettesét, Wilpert Imrét, és sikerült meggyőznie egy lemez kiadásáról. Novai visszaemlékezése szerint a lemezgyár nagy hatalmú igazgatója, Erdős Péter nem szívelte Fenyő Miklóst, tartani lehetett tőle, hogy valamilyen módon akadályt gördít a lemez kiadása elé. Wilperttel megegyeztek, hogy az éppen két hétre Csepregi Évával Bulgáriába nyaralni induló Erdős távollétében felveszik a lemez anyagát. Mivel az együttesnek valójában nem volt egyetlen megírt új száma sem, rohammunkában, az együttes tagjai közt szétosztva a feladatot, hét nap alatt megírták a Rock and Roll Party album anyagát.[2] Fekete Gyula szerint e korszak Hungária slágereinek zenéje jellemzően 50-es évekbeli amerikai rock and roll slágerek zenei alapjának több-kevesebb változtatással történő átvételén alapult, amelyeket Fenyő ötletes magyar szövegekkel tett eredetivé, például Bill Haley See You Later Alligator-je mintájára készült a Dzsungel rock című szám.[2]

Rock and Roll Party című nagylemezük a megjelenést követő első hónapban már 40 ezer példányban kelt el, végül összesen 600 000 eladott darabszámmal megdöntötte a magyar lemezeladási rekordot. Az együttes új koncepciója egyre markánsabban kialakult: mind a zene, a dalok témája, mind megjelenés, díszletek az 50-es évek Amerikájának jellegzetes rockabilly hangulatát idézték, és helyezték magyar közegbe. Fenyő Miklós elvárta, hogy a tagok a mindennapi életben is képviseljék a zenekart öltözködésükkel. A rajongók hamarosan utánozni kezdték az együttes imidzsét, a „jampi hárét és szerkót”.

1981-ben Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és popdalfesztivál nagydíját, ugyanebben az évben jelent meg az ezzel azonos című kislemez, melyből 250 ezer példányt értékesítettek, s ezzel platinalemez lett. Új nagylemezük, a Hotel Menthol is 1981-ben látott napvilágot, mellyel újfent átütő sikereket tudhattak magukénak. 1982 márciusában a Budapest Sportcsarnokban adtak koncertet 15 ezer néző előtt.

Szikora távozásától a feloszlásig: 1982–83[szerkesztés]

1982-ben Szikora Róbert felkérést kapott arra, hogy készítsen Szűcs Judith nagylemezére számokat. Ez a zenekar vezetőjének rosszallását okozta, aki nem akarta a rock'n roll egységet megbontani. Ennek eredményeképp az Evig művelődési házban tartott próba közben az együttesből felállt, és kivált Szikora Róbert, aki később megalapította az R-GO-t. A Hungáriába két új tag érkezett: Flipper Öcsi (ének, twistdob, gitár) és Zsoldos Gábor (Dedy) (dob, vibrafon, ritmushangszerek), akik közreműködésével 1982 végén elkészült az Aréna c. lemezük, mely aranylemez státuszt kapott. A megújult együttes 1983-ban újabb lemez felvételeit kezdte meg. A nyugat-berlini – Fenyő által lekötött – fellépéssorozat után (amelyen a zenekarvezető nem vett részt) ajánlott levélben kaptak értesítést az együttes tagjai arról, hogy a zenekarból való "önkéntes" kilépési szándékukat elősegítették azzal, hogy elmentek erre a fellépésre, ezzel hivatalosan is feloszlott a Hungária együttes 1983 nyarán. A közben elkészült felvételeket tartalmazó lemez a hanglemezgyártól a Finálé? címet kapta. A lemezen közreműködött a Chips, Cherry and the Chaps együttes is.

Feloszlás után[szerkesztés]

A Hungária feloszlása után Fenyő Miklós szóló albumot jelentetett meg MIKI címmel, melyből 150 000 példánnyal aranylemez lett.

1984-ben Fenyő a külföldi nemzetközi zenei irányzatokat követve megpróbálkozott a break zenével, létrehozva egy break formációt, kiadva a Jól nézünk MIKI című lemezt.

1986-ban Modern Hungária néven a német Modern Talking popduót másolva Bodnár Attilával diszkó sláger lemezeket készített.

1990-ben került a boltokba a Hungária aranyalbum, 1994-ben pedig a Hungária válogatáslemez, a zenekar legnagyobb slágereivel.

1995-ben a legsikeresebb felállással új dalokat szereztek és új lemezt adtak ki Ébredj fel Rockandrollia címmel. Ez év szeptemberében a Népstadionban is koncerteztek, s az erről készült hangfelvétel Micsoda buli elnevezéssel került a piacra. Csupán erre az alkalomra álltak össze, de az ország tizenhárom városában is adtak egy-egy koncertet. 1998-ban készült el a Budapesti Operettszínházban az első Hungária dalokra épülő musical, a Hotel Menthol, mely Fenyő Miklós és Novai Gábor legnépszerűbb dalait tartalmazza, s 200 előadást is megért, olyan énekesek előadásában, mint Szulák Andrea, Szandi, Csonka András, Kiss Zoltán, Buch Tibor. A Győri Nemzeti Színház is bemutatta a darabot, hatalmas sikerrel, amit az is bizonyít, hogy több évadon keresztül is futott és a Margitszigeti Szabadtéri színpadon is ugyanez a társulat adta elő.

2023-ban bejelentették, hogy 2024-ben az együttes újra összeáll egy koncertre a Népstadion helyén épült Puskás Arénában a legsikeresebb felállás négy élő tagjával.

Tagjai[szerkesztés]

Itt az együttes fontosabb felállásait közöljük, a tagok teljes névsora a Hungária-tagok listája szócikkben olvasható.

A Ki mit tud?-on szereplő felállás („ős”-Hungária) 1967–1969

Az első nagylemezek felállása 1969–1971

  • Fenyő Miklós – ének, billentyűs hangszerek
  • Csomós Péter – ritmusgitár, ének
  • Barta Tamás – gitár, ének
  • Sipos Péter – basszusgitár, ének
  • Tóth József – dob, ütőhangszerek

„Beatles”-Hungária 1974–1979

  • Fenyő Miklós – ének, ritmusgitár, billentyűs hangszerek
  • Sipos Péter – basszusgitár, ének
  • Kékes Zoltán – gitár, ének
  • Szikora Róbert – dob, ütőhangszerek, ének

A „jampi” Hungária 1980–1983

  • Fenyő Miklós – ének, billentyűs hangszerek
  • Penczi Mária Ilona (Dolly) – énekesnő
  • Novai Gábor – basszusgitár, ének
  • Kékes Zoltán – gitár, ének
  • Fekete Gyula (Szaxi Maxi) – szaxofon, ritmusgitár, ének
  • Szikora Róbert – dob, ütőhangszerek, ének – 1982-ig, helyére érkezett: Flipper Öcsi – ritmusgitár, ének és Zsoldos Gábor (Dedy) – dob, ütőhangszerek.


Lemezeik[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

  • Koncert a Marson (1970)
  • Tűzveszélyes (1971)
  • It Would Be Cool If It Was Cool (Csak LP) (a felvétel 1974-ben készült, de kiadására csak 2009-ben került sor)
  • Beatles-láz (a felvétel 1977-ben készült, de kiadására csak 1997-ben került sor)
  • Rock and Roll Party (1980)
  • Hotel Menthol (1981)
  • Aréna (1982)
  • Finálé? (1983)
  • Rég volt, így volt, igaz volt (1985)
  • Van aki forrón szereti (1985)
  • Hungária aranyalbum (1990)
  • Rock and Roll Party / Hotel Menthol (Csak MC) (1992)
  • Hungária válogatás (1994)
  • Ébredj fel Rockandrollia (1995)
  • Micsoda buli (1995)
  • Kislemezek, rádiófelvételek (Dupla CD) (2002)
  • Micsoda Buli (Tripla CD válogatás a Reader's digest kiadásában) (2007)
  • Micsoda Buli (10 számos válogatás) (2013)

Kislemezek[szerkesztés]

  • Ne vedd el az időm / Percekre eláll a szavam (1967. december 14, Qualiton, SP 429)
  • Rémlátomás / Csavard fel a szőnyeget (1968, Qualiton, SP 464)
  • Nem bújok én többé már a subába / Eltakarod a Napot (1968. július 1., Qualiton, SP 495)
  • Egyszer vagy fiatal / Balatoni nyár (Táncdalfesztivál '68, 1968. augusztus 25., Qualiton, SP 526)
  • Repül a varázsszőnyeg / Payer-Magay-Aradszky-Mayor: Húzd rá a vizeslepedőt (1968, Qualiton, SP 538)
  • Ha szól a rock and roll / Csepeg az eső (1968. október 24., Qualiton, SP 543)
  • Utazni jó / Elvarázsolt lélek titka (1969. július 7., Qualiton, SP 589)
  • Bezzeg tavaly / Ferenczy Ági: Régi napok (1969. július 8., Qualiton, SP 613)
  • Délibáb / Koncert A Marson (1969. július 8., Qualiton, SP 632)
  • Csinn-bumm cirkusz / Ha hív a fény (1970. november 11., Qualiton, SP 741)
  • Eredeti rubin / Ítéletnap (1970. november 11., Qualiton, SP 742)
  • Rohanok hozzád / Hol van az a mennyország (1971. július 22., Pepita, SP 826)
  • Egy régimódi bál / Ha sejtettem volna (1971. július 22., Pepita SP 840)
  • A hosszúhajú Éva / Doktor Schizofrén (1971. július 25., Pepita, SP 898)
  • Die Farben der Natur (A természet szava) / Glaub es nie (El ne hidd) (1973, Amiga, 4 55 991)
  • Örökké és három napig / El ne hidd! (1974. július 25. Pepita, SPS 70106)
  • Ha engem vársz / Szerelemre Hívlak (1974. július 25. Pepita, SPS 70107)
  • Rázd fel / Rég volt, így volt (1975. augusztus 2., Pepita, SPS 70188)
  • Csavard fel a szőnyeget / Percekre eláll a szavam (1975, Pepita, SPS 70266)
  • Corvina: Álmaidban / Boldogan élj (1977. július 25., Pepita SPS 70280)
  • Újra otthon / Ilyen show nem volt még (1977. július 25., Pepita, SPS 70286)
  • Pillanatnyi pénzzavar / Vincze Viktória: Neked mindig volt egy dobásod (1978. július 26., Pepita, SPS 70305)
  • A hard day's night / I want to hold your hand (1978. július 26., Pepita, SPS 70322)
  • Rock and Roll verseny / Drága kis barátnőnk (1978. július 26., SPS 70323)
  • She loves you / I should have better / Mr. Postman / Help! (1978. július 26., Pepita, SPS 70324)
  • Csak 16 éven felülieknek! / Nautilus: Itt a helyed köztünk (1978. július 26., Pepita SPS, 70340)
  • Hotel Menhol / Istanbul (1981. április 5., Pepita International Records PR 833) (Angol nyelvű promóciós kislemez)
  • Multimilliomos jazz-dobos / Szexbomba rumba (1981. május 7., SPS 70471)
  • Limbó hintó / Kristály Kriszta: Bye-bye férfi (1981, Pepita, SPS 70494)
  • Cha-cha-cha / Ocelot Vénusz / Lunapark / Hully Gully (1981. június 30., Pepita SPS, 70531)
  • Hotel Menthol (változat) / Let’s Twist Again (1982 Pepita International Records PR 899) (Angol nyelvű promóciós kislemez, a MIDEM fesztiválra készült)

Rádiófelvételek[szerkesztés]

  • Tarka pillangó
  • A verklis
  • Altatódal
  • Ötös lottó
  • Ne add el a lelkedet

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Fenyő Miklós. www.fenyomiklos.hu. (Hozzáférés: 2016. február 2.)
  2. a b c d Privát Rocktörténet / 25. rész, A Hungária; dokumentumfilm sorozat, 2009, operatőr: Várkonyi Sándor, szerkesztette: Gellért Gábor

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]