Humen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Humen magazin
Adatok
Típushavilap

Ország Magyarország
Alapítva2011 (2013)
Áringyenes terjesztett
TulajdonosHumen Media Hungary Kft.
KiadóHumen Media Hungary Kft.
FőszerkesztőKocsis G. János
Példányszám6000
Nyelvmagyar
SzékhelyBudapest

ISSN2064-101X
A Humen weboldala

A Humen magazin LMBTQ olvasókat megcélzó, ingyenesen terjesztett, magyar kulturális és életmódmagazin volt 2011 és 2022 között. Azóta Humen Online néven online hírportálként működik.[1]

A szerkesztőség Váradi Sándor vezetésével 2011-ben Magyarországon újfajta kezdeményezésként kezdte meg működését, saját terjesztésben. A magazin első számú célja az volt, hogy kövesse azt a trendet, ami a melegek magazinjaitól is megkívánja az olyan témákat, mint fogyasztási szokások, fogyasztói kultúra, életmód, divat, utazás, zene, program, és hogy ezeknek minőségi keretet adjon. A magazin egyúttal összekötő kapocs kívánt lenni a társadalom heteroszexuális és homoszexuális tagjai között.

A magazin az LMBT-t, az addig megszokottól eltérően, nem szubkultúraként határozta meg.

A magazin a kezdetekben szoros együttműködésben dolgozott más sajtóorgánumokkal, így a Mosaic Online hírportállal, a RadioPink internetes rádióval, valamint a Tiszta Beszéd című, népszerű közéleti bloggal.

2013-ban a tulajdonosi szerkezet átalakult, ezzel egy időben a lap főszerkesztését Kanicsár Ádám András vette át. A lapot ettől kezdve az art-mozik és más kulturális-művelődési intézmények segítségével is terjesztik.

Kezdetben Kanicsár Ádám András volt a főszerkesztő, őt 2014-ben Balogh Máté váltotta fel.[2] Szincsák Gergő Bendegúz mellett Filákovity Radojka lett a magazin vezető szerkesztője. Szerkesztők még: Bámli Zoltán, Dr. Pónyai Katinka, Makai Gábor, Waliduda Dániel, Erdei Zsolt szerkesztők.

Korábbi szerkesztők: Hercsel Adél, Sallai Alex, Tóth Márton

2016 óta a Humen Magazin készíti a Sziget Fesztivál hivatalos különszámát magyar és angol nyelven Humen Magazin - Sziget címmel.[3]

A Humen 2016-ban saját LMBTQ filmfesztivált indított Humen Film Festival néven, a rendezvénynek a budapesti Művész mozi ad otthont.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megszűnik nyomtatásban az utolsó magyar LMBTQ magazin”, Humen Online 
  2. Kanicsár a Funzine Archiválva 2014. november 7-i dátummal a Wayback Machine-ben-hoz került.
  3. Újra a Sziget Fesztivál hivatalos orgánuma a Humen Magazin. www.kortarspr.hu. [2018. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 30.)
  4. 2. Humen Film Festival | MűvészMozi.hu (magyar nyelven). muveszmozi.hu. (Hozzáférés: 2018. április 30.)

Források[szerkesztés]