Hugues Doneau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hugo Donellus
Hugo-Donellus.jpg
Születési neve Hugues Doneau
Született 1527. december 23.
Chalon-sur-Saône
Elhunyt 1591. május 4. (63 évesen)
Altdorf bei Nürnberg
Nemzetisége francia
Foglalkozása jogtudós
Fontosabb munkái Commentarii de iure civili (a Corpus Iuris Civilis szisztematikus elemzése)

Hugues Doneau (Hugo Donellus, 1527. december 23.1591. május 4.) francia jogtudós, a jogi humanizmus kiemelkedő képviselője. Részletesen elemezte a Corpus Iuris Civilis-t, hogy minden addiginál jobban rendszerezett formába öntse annak tartalmát. Munkássága két évszázaddal később nagy hatást gyakorolt a német pandekistákra.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1527. december 23-án született Chalon-sur-Saône-ban, jogi tudományait pedig Toulouse-ban és Bourges-ban végezte. 1551-ben Bourges-ban szerezte meg a doktori címet a híres humanista jogtudós, François Douaren (Franciscus Duarenus) tanítványaként. Ugyanttt kezdte meg tanári pályáját is, azonban 1572-ben Genfbe kényszerült menekülni hugenotta vallása és a kiújult protestánsüldözések miatt. 1573-tól a heidelbergi egyetem professzora volt, 1579-től pedig a leideni egyetemen tanított. 1588-ban azonban politikai okok miatt el kellett hagynia Leident, és haláláig a Nürnberg közelében található Altdorf nagy tekintélyű egyetemén tanított. 1591. május 4-én itt érte a halál.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Doneau a Corpus Iuris Civilis anyagának minél rendezett formába való öntését tartotta feladatának. Az ebből a célból készült műve a Commentarii de iure civili, amely 28 könyvből állt, és csak halála után jelent meg részben nyomtatásban. Doneau munkássága jelentősen hozzájárult a civil jog mai értelmezésének kialakulásához, és megalapozta az anyagi jog és eljárásjog 19. században bekövetkező elhatárolását.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Földi András és Hamza Gábor. A római jog története és institúciói. Nemzeti Tankönyvkiadó, 102.. o (2010)