Huddersfield Town FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Huddersfield Town F. C. szócikkből átirányítva)
Huddersfield Town FC
'Csapatadatok
Teljes csapatnévHuddersfield Town Football Club
BecenévThe Terriers (A Terrierek)
Alapítva1908
Klubszínek         
StadionJohn Smith's Stadium
24 500 fő
VezetőedzőAnglia Chris Powell
ElnökAnglia Dean Hoyle
BajnokságChampionship
Nemzeti sikerek
angol Bajnok3 alkalommal
angol Kupagyőztes1 alkalommal
angol Szuperkupa-győztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Harmadik
Hivatalos honlap
Huddersfield Town FC honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Huddersfield Town FC témájú médiaállományokat.

A Huddersfield Town (hivatalos nevén Huddersfield Town Football Club) Huddersfield város 1908-ban alapított labdarúgócsapata. Jelenleg a Championship-ben szerepelnek. 1926-ban a Huddersfield Town lett az első olyan angol csapat, akinek sikerült egymás után háromszor elhódítani a bajnoki címet. Ez azóta csak három csapatnak sikerült (Arsenal, Liverpool, Manchester United). 1922-ben megnyerték az FA kupát. A csapat meze kék-fehér csíkos, hivatalos szurkolói himnuszuk pedig a "Smile a While". A 2018-2019-es szezonban az élvonalban szerepeltek, azonban csak 16 pontot gyűjtve utolsóként estek ki a Premier League-ból.

Eredményei[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Világháború előtt[szerkesztés]

A Huddersfield Town helyezései 1910-től napjainkig

1907-ben megalakult a Huddersfield Association Football Ground Co. (Huddersfield Egyesület Pálya Társaság) és 500 font tőkéjével megvásárolta a Leeds Road rekreációs területeket. 1908 nyarán megalapult a Huddersfield Town AFC és a Leeds Road hivatalosan 1908. szeptember 2-án nyitották meg egy Bradford Park Avenue elleni barátságos mérkőzéssel. Első mérkőzésük felnőtt versenykiírásban szeptember 5-én a South Shields Adelaide ellen vívták lazac-rózsaszínű mezekben.[1]

A Leeds Road

Az egyesület 1910-ben csatlakozott az Angol labdarúgó-bajnoksághoz. 1919-ben adománygyűjtő kampányra volt szükség, hogy a csapatot megmentsék attól, hogy Leedsbe tegye át székhelyét. Huddersfield lakosait arra kérték fel, hogy 1 fontot érő részvényeket vásároljanak az egyesületből, és a csapat megmenekült a tervezett fúziótól. A Huddersfield Town, meglepetésként bejutott az 1920-as FA kupa döntőjébe, és feljutott a Division One-ba.

Herbert Chapman vezetőedző

Ezt követően a három egymást követő évben megnyerte a bajnokságot (1924, 1925, 1926). Herbert Chapman vezetőedző irányította őket az első két bajnoki győzelem alatt, majd az Arsenal leigazolta. Cecil Potter vette át az irányítást, és vele nyerte el a csapat a harmadik egymás utáni bajnoki címet. A Huddersfield Town volt az első ilyen csapat, aki ezt elérte. Miután döntőt veszítettek az Aston Villa ellen, megnyerték az 1922-es FA kupát a Preston North End ellen 1922. április 29-én a Stamford Bridge-en. Szintén 1922-ben megnyerték a Charity Shield-et. Szintén a Huddersfield Town volt az első olyan csapat, aki először rúgott gólt szögletből egy 1924-es mérkőzésen.

A Huddersfield Town figyelemreméltó korai eredményei közé tartoznak a Manchester United 6-0-s legyőzése idegenben 1930. szeptember 10-én, a Blackpool felett aratott 10-1-es hazai győzelme 1930. december 13-án, és a Liverpool 8-0-s otthon elért győzelme 1934. november 10-én.

A legmagasabb nézőszám az 1932. február 27-ei Arsenal elleni FA kupa hatodik fordulóján jegyezték. Hivatalosan 67 037 néző volt jelen, bár azt is feljegyezték, hogy legalább 5 000 szurkoló betört a mérkőzésre. A Huddersfield 1-0 arányban elveszítette a mérkőzést.

A második világháború után[szerkesztés]

1952-ben az első osztályban szereplő Huddersfield Town Andy Beattie-t nevezte ki vezetőedzőnek. Beattie erőfeszítései ellenére, nem tudta megmenteni a csapatot a kieséstől. Viszont Beattie már a jövőre gondolt. A nyár alatt három fontos játékost sikeresen leigazolt. A Stockport County-tól a hátvéd Ron Staniforth-ot és Tommy Cavanagh csatárt, míg a Motherwell-től a csatár Jimmy Watson érkezett.

Beattie irányítása és az új igazolások elegendőnek bizonyultak, hogy az 1952-53-as idényben kiharcolják a feljutást az első osztályba. A második vonalban eltöltött egy esztendő alatt több említésre méltó győzelmet is arattak, mint a 8-2 az Everton ellen, 6-0 a Barnsley ellen, és az 5-0 a Lincoln City és a Southamton ellen. A teljes védelem Jack Wheeler, Ron Staniforth, Laurie Kelly, Bill McGarry, Don McEvoy, Len Quested, és a szélső Vic Metcalfe, az összes mérkőzésen szerepeltek. Ezek mellett a 30 gólt szerző csatár, Jimmy Glazzard, csak egy mérkőzést hagyott ki.

Visszatérve az első osztályba, Beattie irányítása alatt, igaz sérülésektől sújtva, de folytatta szárnyalását átmentve az előző idényi formát és az elismerő harmadik helyen végeztek az 1953-54-es idényben. Csak kettő ponttal maradtak le a második West Bromwich Albion és hattal a bajnok Wolverhampton Wanderers mögött. Ez marad a Huddersfield Town legmagasabb helyezése a világháború után, igaz az igazi hanyatlás még váratott magára. Az 1954-55-ös idényben a 12. helyre csúsztak vissza az FA kupában való menetelés ellenére, ahol a negyeddöntőig jutottak. Beattie vezetőedző felajánlotta felmondását, de az egyesület marasztalta, így maradt.

Bill Shankly szobra az Anfield előtt

A csapat ekkor kinevezte a legendás Bill Shankly-t vezetőedző asszisztensnek, hogy segítse Beattie-t, akivel korábban még játékosként a Preston North End-ben játszottak, de a kiesés már közel volt.

A Huddersfield küzdött, hogy elkerülje a kiesést egy olyan idényben, melyben a későbbi legendás angol válogatott és világbajnok bal bekk, Ray Wilson mutatkozott be a Huddersfield Town színeiben. Mégis a kiesés sorsára jutottak ironikusan a Sheffield United-del, ugyanazzal a csapattal, akivel három évvel korábban visszajutottak az első osztályba. Beattie, úgy érezvén, hogy a csapattal elérte a maximumot, 1956 novemberében végleg felmondott.

Játékosok[szerkesztés]

2018. augusztus 9-e szerint.[2]

# Poszt Név
1 DEN K Jonas Lössl
2 ENG V Tommy Smith (c)
5 NED V Terence Kongolo
6 ENG KP Jonathan Hogg
7 NED KP Juninho Bacuna
8 DEN KP Philip Billing
9 Kongó CS Elias Kachunga
10 AUS KP Aaron Mooy
11 FRA CS Adama Diakhaby
12 ENG K Ben Hamer
14 EGY KP Ramadán Szobhi
15 GER V Chris Löwe
17 NED KP Rajiv van La Parra
# Poszt Név
18 BEL CS Isaac Mbenza (kölcsönben a Montpelliertől)
19 USA KP Danny Williams
20 BEL CS Laurent Depoitre
21 ENG KP Alex Pritchard
23 GER CS Collin Quaner
24 BEN CS Steve Mounié
25 DEN V Mathias Jørgensen
26 GER V Christopher Schindler
27 SLO V Jon Gorenc Stanković
29 MAR KP Abdelhamíd Szábírí
31 ENG K Ryan Schofield
33 SUI V Florent Hadergjonaj
37 GER V Erik Durm

Menedzserek[szerkesztés]

Ligák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Huddersfield Town (the greatest team in the world) - A Complete Record 1910-1990" című könyv 10. oldal ISBN 090796964X
  2. 2018/19 SQUAD NUMBERS REVEALED. Huddersfield Town A.F.C.. (Hozzáférés: 2018. július 6.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]