Hrasinai meteorit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Hrasina vasmeteorit egyik darabja
A hrasinai meteorithullás korabeli rajza, melyet Szigetváron készítettek 1751-ben

A hrasinai meteorit egy vasmeteorit, amely 1751. május 26-án este 6 órakor hullott le a Varasd vármegyei Hrasina határában, (az akkor társországként a Magyar Királysághoz tartozó) Horvátországban.

Összetétele[szerkesztés]

Túlnyomórészt nikkel-vas ötvözetekből áll.

A Hrasina vasmeteorit hullásának története[szerkesztés]

A Magyarországhoz és Horvátországhoz kapcsolódó első vasmeteorit. A hullás május 26-án este 6 órakor történt, Zágrábtól északra, a Hrasina nevű község határán, vasárnapi napon, a sétáló közönség szeme láttára. Két darab tiszta vastömeg hullott le, melyek egyike csaknem 40 kg, a másik pedig 9 kg tömegű volt.

A hrasinai hullás azért jelentős, mert egyike volt azon két első európai meteorithullásnak, melyek alapján a meteoritika tudománya kifejlődött. Ebben a fejlődésben E. F. F. Chladni meteoritokról szóló könyvének a megjelenése mérföldkő volt. Chladni több korabeli hullást is leír igen részletesen, köztük a hrasinait is.

Külön érdekessége a hrasinai hullásnak az, hogy nemcsak Chladni leírása, hanem egy korabeli rajz is fennmaradt róla. Ezen a rajzon megfigyelhető az a kis felhő, amelyből a tűzgolyóvá váló meteorit előtör, és láthatók a villámok is, amelyek a felhőből villannak szét, végül az utolsó fázisban láthatók a közeledő tűzgolyóból kirepülő tűzcsóvák is.

Irodalom[szerkesztés]

  • Ursula B. Marvin (2007): Ernst Florens Friedrich Chladni (1756-1827) and the origins of modern meteorite research. Meteoritics and Planetary Science, 42, 2007 Sept. pp. B68.
  • Bérczi Sz. (2001): Kis Atlasz a Naprendszerről (1): Planetáris és anyagtérképek holdkőzetekről, meteoritekről. UNICONSTANT. Püspökladány (ISBN 963-00-6314-X Ö, ISBN 963 00 6315 8)
  • Török J. (1882): A Magyar Birodalom meteoritjei (II. rész). Természettudományi Közlöny, 14, 495–514. old.
  • Grady, M. M. (2000): Catalogue of meteorites. 5th revised and enlarged edition. Cambridge University Press, Cambridge

Külső hivatkozások[szerkesztés]