Hot dog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hot-dog szócikkből átirányítva)
hot dog
Hot dog mustárral
Hot dog mustárral
Névadó
(szövetségi főváros, önálló tartományi város, osztrák tartomány, metropolisz, enklávé, városállam, osztrák község, főváros, legnagyobb város és ausztriai járás)
Nemzet, ország
Alapanyagokvirsli, hot dog kifli
Fűszerekmustár, majonéz, ketchup
Ismertebb receptekReceptek angolul
Házi hot dog amerikaiasan
A Wikimédia Commons tartalmaz hot dog témájú médiaállományokat.

A hot dog virsliből és úgynevezett hot dog kifliből álló, melegen felszolgált étel. A főtt virslit puha, félbevágott vagy lyukasztott hot dog kiflibe helyezik és általában mustárt tesznek a tetejére. Mustár helyett sokféle szószt (majonéz, ketchup, csiliszósz) vagy felvágott zöldségeket, savanyúságot is tehetnek a virsli mellé a kiflibe.

Története[szerkesztés]

A hot dog eredete vitatott, többféle elmélet is létezik a származását tekintve. A legnépszerűbb elméletek szerint az Amerikában a bécsi wienerwurst és a frankfurti frankfurter sausage[1] „dachshund” (kis kutya) néven kezdték el árusítani valószínűleg német bevándorlók, mivel a különféle virsli- és kolbászfajták leginkább a német konyhára jellemzőek. 1867-ben egy német hentes, Charles Feltman megnyitotta New York első hotdog-standját.[2]

A hot dog név legkorábbi említése 1893-ból származik, a Knoxville Journal egyik cikke említi ezen a néven.[3]

Az USA-ban[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban rendkívüli népszerűségnek örvend a hot dog, a National Hot Dog & Sausage Council adatai szerint 2008. december 30-ig több mint 1,6 milliárd darabot adtak el az üzletekben, míg az amerikaifutball-mérkőzések közben több mint 21 millió darab fogy évente.[4] A három legnagyobb hotdog-fogyasztó város New York, Los Angeles és Baltimore; New Yorkban több mint 107 millió dollár értékben fogyott hot dog 2008-ban.[5]

Hot dog a kultúrában[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:hot dogs
A Wikimédia Commons tartalmaz Hot dog témájú médiaállományokat.
  1. Frankfurter sausage, britannica.com
  2. Hot dog history
  3. Barry Popik
  4. Statistics 2008. [2009. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 20.)
  5. Top Hot Dog Consuming Cities – 2008. [2009. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 20.)
  6. Made in Hungaria - Twistin at the Hot Dog Stand (HIGH QUALITY), youtube.com