Hortobágy-halastavi Kisvasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hortobágyi Kisvasút szócikkből átirányítva)
A vasút fűtőháza és C–50-es dízelmozdonya
Fájl:A Hortobágy-halastavi Kisvasút vonata.JPG
A Hortobágy-halastavi Kisvasút vonata Hortobágy-Halastó állomáson

A Hortobágy-halastavi Kisvasút a Hortobágyi Nemzeti Park területén található halastavak környékén üzemel. Elsődleges célja a vízimadarak bemutatása, az ezek megtekintésére érkező kirándulók kiszolgálása.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vasutat 1915-ben építették. Az akkor még lóvasúti vonal feladata a halgazdaság szállítási igényeinek kiszolgálása volt. Ebbe bele tartozik a haleleségnek, és maguknak a halaknak a szállítása is.

A vasút később kis teljesítményű dízelmozdonyokat kapott, amelyikből az egyik (Motoros vontató) máig megtalálható a vasúton.

Később a környék nevezetességei miatt a turizmus került előtérbe, és a Hortobágyi Nemzeti Park vette át a vasút üzemeltetését.

A jelen[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vasútvonal teljes felújításon esett át, C–50-es típusú, a korábbiaknál nagyobb teljesítményű dízelmozdonnyal látták el, ezen kívül három darab kis méretű személykocsit is beszereztek. Több próbamenet után 2007 tavaszán indult meg a menetrend szerinti forgalom. A vasútvonal mellett tanösvényeket és kilátókat hoztak létre, így lehetőség nyílik az itt fészkelő és átvonuló madarak természetes környezetben történő megfigyelésére.

Megközelítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vonattal a FüzesabonyDebrecen (108-as számú) vasútvonal Hortobágyi Halastó megállóhelyén kell leszállni. A kisvasút állomása közvetlenül a MÁV-állomás mellett található.

Video[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Utazás a kisvasúton.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]