Horst Fuchs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horst Fuchs
Született1946. április 24.[1]
Frankfurt am Main
Elhunyt2023. július 11. (77 évesen)[2]
Bécs[1]
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
Foglalkozása
  • televízióműsor-vezető
  • értékesítési szakember

Horst Fuchs aláírása
Horst Fuchs aláírása

SablonWikidataSegítség
Horst Fuchs
Nem található szabad kép.(?)
Fuchs egy teleshopping műsorban

Horst Fuchs (Frankfurt am Main, 1946. április 24.2023. július 11.) német televíziós személyiség, kikiáltó, moderátor, showman, aki osztrák gyártású televíziós vásárlási műsorokból ismert. Horst Fuchs védjegye a fülbevalója, pecsétgyűrűi, sötétített üvegű szemüvege, színpompás stílusú ruhái, félig kopasz feje, és a különösen hangsúlyozó stílusú beszédmodor. A magyar reklámokban általában Bodrogi Attila szinkronizálta.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Eredetileg mint karosszérialakatos dolgozott a hatvanas években, és már akkor is híres volt sajátos rábeszélő stílusáról. A hetvenes évek elején autóápolási termékekkel kezdett el házalni, majd később megalapította saját forgalmazó cégét. A nyolcvanas évektől kezdve már külön road-show keretében járta Nyugat-Európát, ahol termékbemutatókat tartott. 1984-ben Ausztriába költözött, és figyelmét Kelet-Európa felé fordította. Fő tevékenységét az egykori Csehszlovákia területén fejtette ki. 1995-ben kezdte meg a televíziós vásárlási blokkok sugárzását. 2000 után a német távértékesítési piacon is jelen volt, először a QVC teleshopping-csatorna révén jelent meg, majd WS Teleshop reklámokban, s legújabban a Media Shopban. Karaktere gyorsan népszerűvé vált. 2001-ben India számára gyártott kisfilmeket.

Legsikeresebb termékbemutatójának a „németacél pengékkel készült V-gyalut” tartják, ahol Josef Pepi Rösslerrel próbálják eladni az árut. Rössler és Fuchs a való életben is jóbarátok voltak.

2011-ben a UPC magyarországi reklámjaiban is feltűnt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://www.benu.at/traueranzeigen/horst-fuchs/, 2023. november 22.
  2. Gyászjelentése. (Hozzáférés: 2023. november 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Horst Fuchs című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]