Horn Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horn Gábor
Született1955. november 25. (68 éves)
Szombathely
Állampolgárságamagyar
SzüleiHorn Miklós
Foglalkozása
Tisztsége
  • magyarországi parlamenti képviselő (1994. június 28. – 2010. május 13.)
  • államtitkár (2002. június 7. – 2008. április 30., Magyarország Miniszterelnöki Hivatala)

A Wikimédia Commons tartalmaz Horn Gábor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Horn Gábor (Szombathely, 1955. november 25. –) közgazdász, politikus (Szabad Demokraták Szövetsége), 1994 és 2010 között országgyűlési képviselő, 2010-től a Republikon Intézetet fenntartó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Családja[szerkesztés]

Felesége Bakonyi Éva közgazdász. Gyermekeik Ádám (1983) és Anna (1987).

Életpályája[szerkesztés]

A rendszerváltás előtt[szerkesztés]

Édesapja Horn Miklós tanár, édesanyja Csák Erzsébet tanár. A budapesti Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett. Diplomáját 1980-ban a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg. Egyetemi tanulmányai idején részt vett a Rajk László Kollégium tevékenységében. 1980-tól politikai gazdaságtant és pénzügyi ismereteket tanított a budapesti I. István Közgazdasági Szakközépiskolában.

Politikusként[szerkesztés]

A rendszerváltáskor lépett be az SZDSZ-be, a párt Országos Ügyvivői Testületének és Országos Tanácsának tagja volt. 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt.

2002-től 2008-ig, a Medgyessy-kormányban és a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH).

A magyarországi 2009-es európai parlamenti választás során játszott szerepe[szerkesztés]

2007-re az SZDSZ támogatói bázisa a közvélemény-kutatók szerint vészesen lecsökkent, a párt támogatottsága egy százalékot[1] ért el. Így a 2009-es választási kampányt ez a párt kezdte meg a leghamarabb úgynevezett „toleranciakampányával”,[2] február közepén, Horn Gábor kampányfőnökké kinevezésével. A kampány a melegekkel, a romákkal, a jobb- és baloldalisággal, illetve a könnyű drogok dekriminalizálásával foglalkozott. Ezt a későbbiekben felváltotta a szélsőségekkel való szembenállásuk, erre a vonalra koncentrálva. Egyik plakátjukon „200 001 szabad demokrata szavazót” fémjelző ember állt szemben az „árpádsávosokat” jelképező skinheaddel. A Magyar Nemzet oknyomozó riportjának állítása szerint a plakáton Tito Ortiz amerikai ketrecharcos látható.[3] A Magyar Hírlap beszámolója szerint a sportoló ügyvédje megerősítette a feltételezést.[4] Az SZDSZ közleményben cáfolta a hasonlóságot.

2010-től[szerkesztés]

2010-ben a még a második Gyurcsány-kormány által bevezetett kedvezményes képviselői nyugdíjba vonult.[5] Emellett 2010-től a Republikon Intézetet fenntartó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Kritikák[szerkesztés]

A vitákat kiváltó 2008-as magyarországi népszavazás estéjén elhangzott mondása[szerkesztés]

A 2008-as magyarországi népszavazáson az MSZP és az SZDSZ által képviselt „nem” nagyarányú vereségeket szenvedett az „igen”-ekkel szemben. Horn és Kóka János az SZDSZ budapesti Városház parkban felállított kampánysátrában nézték az MTV adását. A képernyőn Gyurcsány a vereséget úgy próbálta magyarázni, hogy az emberek csupán „300 forint fizetésére” mondtak nemet. Horn erre a következő szavakkal „válaszolt”:

(...) Nem azt mondták, Feri, azt mondták, hogy menj a p…ába! Valljuk be!

– Horn Gábor Kóka János felé intézett magángondolata Gyurcsány Ferenc televíziós nyilatkozatára a 2008-as magyarországi népszavazás estéjén (2008. március 9.)[6]

Az esetet a Hír TV kamerája is rögzítette, így került nyilvánosságra. Horn a későbbiekben telefonon kért bocsánatot a miniszterelnöktől, és sajtótájékoztatón megkövette viselkedéséért. Emellett újlipótvárosi választókörzete lakóitól külön levélben kért elnézést. Kóka és Gyurcsány elfogadták a magyarázatot.[7]

Könyve[szerkesztés]

  • Modern európai Magyarország, 1998-2002. A Szabad Demokraták Szövetsége választási programja; szerk. Horn Gábor; SZDSZ, Bp., 1998

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Horn Gábor témában.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]