Homunculus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A homunculus (latin szó, jelentése kicsi ember, emberke) az alkimisták, főként Paracelsus elgondolása szerint: lombikban, vegyi úton előállítható ember, vagy emberszerű lény. A meghatározást későbbiekben összefüggésbe hozták az emberi születéssel: úgy vélték minden spermiumban egy kis homunculus rejtőzik, ami pusztán méretváltással válik emberré. Ezen felül a fogalmat használják arra, hogy illusztrálják egy rendszer működését, ez a Homunkulusz-paradoxon.

Homunculusok az alkímiában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mivel a homonkuluszok általában élőhalott lények ezért varázserejük nincs vagy csak igen csekély az ellenük irányuló támadások kivédésére.Testükön található egy jel amely bizonyítja ,hogy az illető homonkulusz vagy nem.

Homunculusok a spermában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amikor a XVII. század végén általánosan elfogadottá vált, hogy új egyén két ivarsejt egyesüléséből jön létre, és mikroszkóppal megfigyelték a hímivarsejteket, úgy gondolták, az ondósejtben egy kis homunculus rejlik, amely azután csak méretbeli fejlődésen megy át az anya testében.[1] Az ovulisták elképzelése szerint a női ivarsejtben levő női homunculusban már létezik a következő ivadék, tehát az összes faj elsődleges nőstényének petesejtje Matrjoska-baba szerűen már magában hordozza az összes további utódját.[2] A későbbiekben a tyúktojáson végzett kutatások kimutatták, hogy az embrió fokozatosan fejlődik ki, ez az epigenesis.

Irodalmi ábrázolások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Mary Shelly Frankenstein című művében Victor Frankenstein, kémiával és matematikával foglalkozó tehetséges genfi ifjú egy eleven, mozgó, érző, önmagától cselekvőképes lényt hoz létre.

Film és popkultúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ottani megfogalmazás a homunculusra az első animefeldolgozásban: Emberszerű, de nem ember. Teste van, de lelke nincs. Vörös Kővel táplálkoznak, és mindegyikükön van egy Uroborosz (a saját farkába harapó kígyó) jel. A hét fő bűnről lettek elnevezve: Irigy, Kapzsi, Buja, Harag, Falánk, Büszke, Rest. Létrehozásuk: Amikor az alkimista humán transzmutációt hajt végre (vagyis embert próbál feltámasztani), jönnek létre. Lélektelen lények, akik a Vörös Kövek segítségével nyerik emberi alakjukat és képességüket. Mindaddig bármilyen fizikai sérülésből pillanatok alatt felépülnek, amíg az Uroborosz tetoválásuk sértetlen. Elpusztításuk: Erre a célra kifejlesztett transzmutációs kör (alkimista kör) és a transzmutált ember maradványai kellenek hozzá. A feltámasztott ember maradványa legyengíti őket. Háromféle elpusztítási módjukat ismerteti az anime: - Irigyet, Haragot és Falánkot transzmutálták, így visszakerültek a Kapuba. - Buját, Restet és Kapzsit a "szokásos" módon, körrel és az emberi maradványaikkal semmisítették meg. - Büszkét az emberi koponyája gyengítette le, és Roy Mustang gyújtotta fel.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]