Olivia Newton-John: Hollywood Nights

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hollywood Nights szócikkből átirányítva)
Olivia Newton-John: Hollywood Nights
(Olivia Newton-John: Hollywood Nights)
1980-as amerikai film

Olivia Newton-John
Olivia Newton-John
RendezőJeff Margolis
ProducerAlan Thicke
ForgatókönyvíróDon Segall, Julie Brown, Charlie Coffey, Alan Thicke
FőszerepbenOlivia Newton-John
Cliff Richard
Elton John
Tina Turner
Gene Kelly
VágóDanny White
HangmérnökJerry Clemans, Doug Nelson, Gordon Klimuck
JelmeztervezőFleur Thiemeyer
GyártásvezetőLee Kramer
Gyártás
GyártóJackson Productions, L.K.Productions (Lee Kramer Productions)
Ország USA
Nyelvangol
Játékidőkb. 50 perc
Forgalmazás
ForgalmazóAmerican Broadcasting Productions (ABC)
BemutatóUSA 1980. április 14.
Díj(ak)Emmy-díj és jelölés, 1980
Korhatárkorhatár nélkül
Kronológia
ElőzőTotally Hot
KövetkezőXanadu
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hollywood Nights Olivia Newton-John 1980. április 14-én bemutatott nagy sikerű, látványos tévéműsora, népszerű brit, ausztrál és amerikai énekesek, valamint Gene Kelly közreműködésével.

A műsor készítéséről[szerkesztés]

A Grease 1978-as bemutatója után Olivia Newton-John feljutott pályája csúcsára. Sandy Grease-béli átváltozása után Olivia is úgy érezte, itt az idő, hogy túllépjen pályájára addig jellemző „lány a szomszédból” (girl next door) arculatán. Következő Totally Hot albumán egy érett nő mutatkozott be, az addigi, főként folk és country dalai után pop és soft-rock dalokkal. Ennek a változásnak a következő állomása az 1980-ban bemutatott Xanadu című film. Az áprilisra már jórészt elkészült film előzetes promóciójának része a Hollywood Nights, melyet közvetlenül az 52. Oscar-gála kezdése előtt mutatott be az USA-ban az ABC TV.

A műsorban számos vendégszereplő is fellépett. Olivia brit származására tekintettel Cliff Richard és Elton John is a meghívottak között volt. Ausztráliát, Olivia második hazáját Andy Gibb (Bee Gees együttes) képviselte. További vendégművészek voltak Tina Turner, Karen Carpenter a Carpenters együttesből, Toni Tennille a Captain and Tennille duóból, valamint Peaches R&B és disco énekesnő a Peaches & Herb duóból. A műsor különleges vendége Gene Kelly, a Xanadu film egyik főszereplője, a két műsorvezető Ted Knight komikus és Dick Clark sztárriporter volt. Gyártásvezetője Olivia akkori barátja és menedzsere, Lee Kramer, de a meghívott közönség sorában feltűnik ekkor már általa ismert új barátja, későbbi leendő férje, Matt Lattanzi is. A műsor zenei konzultánsa Olivia régi jóbarátja, zenei producere és sok dalának szerzője, John Farrar volt. A táncjelenetek koreográfiája Kenny Ortega munkája (Dirty Dancing – Piszkos tánc, High School Musical).

A műsor szabad ég alatt felvett koncertből, stúdióban felvett klipekből, valamint humoros jelenetekből lett összeállítva. A szabad ég alatt felvett koncertjeleneteket a Los Angelesi Century City negyedben, az egykori ABC Entertainment Center területén, este, közönség előtt forgatták. A pódium melletti két épület udvarra néző teraszain is közönség látható, a korlátra az alkalomra való tekintettel brit és ausztrál zászlókat függesztettek ki. A stúdióban forgatott jelenetek közül kiemelkedik a Gimme Some Lovin klip, mely megvalósítását és látványvilágát tekintve egyaránt messze megelőzi korát. Az egyes jeleneteket Dick Clark és Ted Knight műsorvezetők humorosan ál-tájékozatlan és egymással ál-rivalizáló beszélgetései kötik össze. a szakállas londoni riportert Wolfman Jack sztár disc-jockey és műsorvezető alakítja. A műsor érdekes színfoltja, amikor ál-átkapcsolás formájában kapcsolják Olivia egykori szomszédait Londonban, ahol éppen hajnali négy óra van, majd a Melbournei kocsmát, ahol egykor hal és sültkrumpli fizetségért énekelt. A műsor zenei csúcspontja egy Olivia és Elton John duett, a Candle in the Wind, mely kizárólag itt hallható.

A műsor igen nagy siker lett, az IMDb olvasói értékelésén a 9.9 pontos, kiemelkedően magas értékelést érte el. Danny White vágó Emmy-díjat, a három hangmérnök Emmy-jelölést kapott. A műsor nem jelent meg semmilyen hivatalosan megvásárolható formában, Magyarországon nem adták televízióban. A YouTube oldalon egyes jelenetek megtekinthetők. Egy teljes változat, egy a tévéadásból felvett, reklámokat tartalmazó változat, valamint egy gyenge minőségű, a japán tévében adott megkurtított és átvágott változat internetes forrásokban időnként fellelhető.

A műsor ismertetése[szerkesztés]

A műsor bevezető dala Bob Seger szerzeménye, a Hollywood Nights. A dalt Olivia énekli testhezálló rózsaszín ruhában, ezalatt az Oscar-gálához hasonlóan, limuzinokból szállnak ki a műsor sztárvendégei. A két műsorvezető humorosan ál-tájékozatlan és egymással ál-versengő stílusban beszélgetnének, ki is pontosan Olivia, mi a története, valamint Elton John testvére-e. A fiatalabb „tini-szakértő” műsorvezető próbálna válaszolni az idősebb fenti kérdéseire, de az nem hagyja szóhoz sem jutni. Az ezzel összeúsztatott következő jelenetben Olivia fehér miniruhában, a dob ritmusára, ünneplő tömeg között felvonul a felhőkarcolók tövében felépített pódiumra, majd három dalt énekel, ezek a Deeper Than Night, a Hopelessly Devoted to You és a Little More Love, majd bemutatkozik a közönségnek Hello Everybody, I'm Olivia.

Mindjárt ezután egy közkeletű tévedést javít ki, miszerint ő egy hamupipőke lenne Ausztráliából, amin persze csak nevetni lehet, mert ő valójában egy hamupipőke Angliából (Miss Goody-two-shoes from England). Elmondja, valójában Angliában született, Ausztráliában nevelkedett, de most Kaliforniában él. Ennek kapcsán bemutatja a műsor brit és ausztrál vendégeit, ezek Cliff Richard, Andy Gibb és Elton John.

A két műsorvezető az előzőekben felvetett kérdéseik tisztázására egy humoros ál-körkapcsolás keretén belül először Londont kapcsolja, a Jackson családot, Olivia egykori szomszédait a Hill Streeten. Ott azonban hajnali négy óra van, a kihalt utcán csak kutyák ugatnak és macskák nyávognak. A londoni riporter tévedésből a Jackson helyett a Johnson családhoz kopog be. A leginkább a Besenyő családra emlékeztető Johnsonék a hajnali órában a kertben ücsörögnek, a gyerekek a vastag, szürke füstöt eregető kerti grillnél akarnak melegedni. A háziasszony amúgy sem fogadja a kiküldött riportert túl szívélyesen, de amikor meghallja, hogy „mi a Jacksonékat keressük, nem ezeket az őrülteket”, kitör a botrány, veszekedés és kiabálás kezdődik. A műsorvezetők ezután átkapcsolnak a világ másik végébe, egy melbournei kocsmába, ahol Olivia egykoron hal és sültkrumpli fizetségért énekelt. Alfie pubja egy igazi zűrös hely. Egykori barátnője, Beatrix, a mai napig ott dolgozik felszolgálóként. A vendégek nagy örömére kissé kapatosan és szeszmarta hangon, kocsmadal stílusban énekel egy strófát a Let Me Be There dalból, tangóharmonika kísérettel (Beatrix szerepét Chantal Contouri alakítja).

Az élő koncerten ezalatt egy Olivia és Andy Gibb duett következik, az I Can Help it, majd négyen közösen éneklik el a lendületes és közismert Oh Boy! című Buddy Holly dalt. A műsorvezetők eközben még egyszer megkísérlik Londont és Melbourne-t kapcsolni. Noha a londoni riporter ezúttal jó címre csönget, az álmából felébresztett Jackson úr vadászpuskát fog rájuk, ismét kitör a botrány. Johnsonéknál a kertben kigyullad a grillsütő, Jackson úr lövöldözni kezd, kijön a rendőrség. A melbourne-i kocsmából a tulaj kidobja a riportert, majd a kapcsolás megszakad. Ted, az idősebb műsorvezető az események hatására hisztérikus nevetésben tör ki. Dick, a fiatalabb közli, neki ebből elege van, leteszi a mikrofont és hazamegy...

A műsorban a következő dal a Suddenly, egy Olivia és Cliff Richard duett a Xanadu filmből. A dal után ketten elbeszélgetnek közös emlékeikről (évekig közeli barátságban és művészi kapcsolatban álltak), majd egy rövid filmbejátszás erejéig feltűnik Olivia barátnője, egykori duó partnere, Pat Carroll is. Olivia következő vendége a Xanadu másik főszereplője, Gene Kelly, akivel a filmforgatás alatti élményeikről beszélgetnek. Olivia elmeséli, annyira izgatott volt a forgatás alatt, hogy mindent maga szeretett volna csinálni. Gene Kelly a csak itt hallható Make a Movie című énekes-táncos duettben elmagyarázza Oliviának a filmkészítés egyik fő szabályát, ne próbálj mindent magad elvégezni, bízd inkább hozzáértőkre.

A műsor leglátványosabb klipje következik, a Gimme Some Lovin. Az Olivia szokásos lágy stílusától távol álló dalban hallható, hogy rock stílusban is kiválóan tud énekelni. Az eredetileg a Spencer Davis Group által játszott dal Olivia Totally Hot című albumán is hallható. A klip bevezetőjében a filmgyár jelmeztárában, régi híres nőalakok jelmezei között bolyong, majd a dal során beleképzeli magát híres női filmszerepekbe, ezek trójai Heléna, Lady Godiva, Irma (az Irma, te édesből), a Kék Angyal és Barbarella. A dal klipje látványvilágában és megvalósításában is messze megelőzi korát.

A műsor talán legemlékezetesebb száma következik, Olivia és Elton John csak itt hallható duettje, a Candle in the Wind, ezt követi Elton John egyedül, Little Jeanie dalával.

A következőben a műsor hölgyvendégei (Tina Turner, Toni Tennille, Peaches, Karen Carpenter) társaságában, előbb egy pizzériában, motorosok között, majd a színpadra vonulva az összes résztvevővel közösen énekli a Heartache Tonight című Eagles dalt. A műsort Olivia szokásos záródala az I Honestly Love You zárja, melynek végén köszönetet mond a műsor közreműködőinek, családjának, a barátoknak, majd elmondja, akik beülnek a filmekre, megnézik a tévéműsorokat és hallgatják a lemezeket, a közönség az, aki Hollywood igazi varázsát adja. A műsor vége után azonnal kezdődött az 52. Oscar-gála tévéközvetítése.

Az ABC Entertainment Center, a koncert helyszíne[szerkesztés]

Az élő koncertjelenetek a Los Angeles-i Century City negyedben készültek, az ABC Entertainment Center szórakoztató központ területén. A két, háromszög alakú, hegyével egymásnak szembefordított ikertoronyház tövében álló szórakoztató központ két, közel egyforma épületből állt, az egyik a Shubert Theatre színház volt, a másik egy mozi. A két épület alatt kétszintes, üzletekből, éttermekből és szórakozóhelyekből álló bevásárlóközpont volt, közöttük két emelet mélyen egy három irányból zárt, átriumszerű udvar húzódott. A pódium az udvar hátsó részén állt, a közönség a két felsőbb szint előtti sétateraszokról integetett. Az egyik jelenetben látható pizzéria is itt volt, a pódiumtól nem messze, a legalsó szinten. Az egyes szinteket nyitott folyosók, liftek és mozgólépcsők kötötték össze, a koncert elején is látható, amint Olivia a liftből kiszállva lép a pódiumra. A centrum bejárata a két épületet összekötő nyitott, üveggel fedett portál volt, előtte nagyméretű medencével és szökőkúttal.

Olivia Newton-John Totally Hot című dalának klipje ugyanitt készült, másfél évvel korábban. Mivel a klipet nappal és teljesen forgalommentes időben forgatták, a terület jól belátható.

Az 1972-ben megnyílt plázát és szórakoztatócentrumot 2002 körül bezárták. Noha szóba került a modernizálása, végül a városvédők minden erőfeszítése ellenére 2004-ben lebontották. Mára acél és üveg irodaház áll a helyén, de az utcai front előtti szökőkút megmaradt. Egykori helyszíne megtekinthető a Google Earth 2003. decemberi légitérképén, amin a színpad is tisztán kivehető.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A riporterek a londoni Hill Streeten keresik hajnali négykor Olivia egykori szomszédjait. Noha Olivia sosem lakott Hill Street nevű utcában Londonban, valóban egy Hill's Road nevű utcában töltötte első éveit, Cambridge-ben.
  • Olivia a pályája legelején Melbourne-ben, valóban a sógora zenés pubjában lépett fel, valóban hal és sültkrumpli fizetségért.
  • A műsor egyik készítője a Jackson Productions, emblémája egy ír szetter kutya. A kutya és állatrajongó Olivia legkedvesebb kutyája egy Jackson nevű ír szetter volt.
  • Gene Kelly az előzetesen elkészített, de közvetlenül az Oscar-gála előtt leadott műsorban felvételről, majd rövid idővel később a gálán élőben is fellépett. A Make a Movie jelenet forgatása során énekelt és táncolt utoljára kamera előtt, ezután már csak prózai szerepeket vállalt.
  • A műsor koncertrészét kora tavasszal, szabad ég alatt, késő éjszakába nyúlóan forgatták. A nyárias hangulat ellenére egyáltalán nem volt meleg, az egyik dalnál Elton John lehelete is látszik a 10 fok körüli hűvösben.
  • A „Miss Goody-two-shoes” kifejezést a csöndes, szerény, csupa jó tulajdonsággal megáldott, nagyon tiszta életvitelt folytató nőkre használják az angol nyelvterületen.

Dalok[szerkesztés]

  • Hollywood Nights (Bob Seger) - Olivia Newton-John
  • Deeper Than The Night (Tom Snow és Johnny Vastano) - Olivia Newton-John
  • Hopelessly Devoted to You (John Farrar) - Olivia Newton-John
  • I Can't Help It (Barry Gibb) - Olivia Newton-John és Andy Gibb
  • Oh Boy! (Norman Petty, Bill Tilghman, Del 'Sonny' West) - Olivia Newton-John, Cliff Richard, Elton John, Andy Gibb
  • Suddenly (John Farrar) - Olivia Newton-John és Cliff Richard
  • Makin' Movies - Olivia Newton-John and Gene Kelly
  • Gimme Some Lovin' (Spencer Davis, Muff Winwood, Steve Winwood) - Olivia Newton-John
  • Candle In The Wind (Elton John és Bernie Taupin) - Olivia Newton-John és Elton John
  • Little Jeanie - Elton John
  • Heartache Tonight (Glenn Frey, Don Henley, Bob Seger, J.D. Souther) -Olivia Newton-John, Tina Turner, Peaches, Toni Tennille, Karen Carpenter, Cliff Richard, Elton John és Andy Gibb
  • I Honestly Love You (Peter Allen és Jeff Barry) - Olivia Newton-John

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]