Hoang Thanh Trang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hoang Thanh Trang (Heraklion, 2007)

Hoang Thanh Trang (Hanoi, 1980. április 25.) vietnami származású Európa-bajnok magyar sakkozó. 1995 óta női nagymester és nemzetközi mester, 2007-ben pedig a férfi-női nagymesteri normát is teljesítette.

FIDE Élő-pontszáma 2482 (2010 szeptemberében), ezzel a második legmagasabbra értékelt magyar sakkozónő. (Valamennyi magyar sakkozó között a 37., a Polgár Judit vezette női világranglistán a 22.). Eddigi legmagasabb pontszáma 2501 (2009. július).

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tízéves volt, amikor családja Magyarországra költözött.

Budapesten a Corvinus Egyetemen tanult.

Versenyeredményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998-ban megnyerte az U-20-as női ifjúsági világbajnokságot. A 2005-ös sakkcsapat Európa Bajnokságon az olaszországi Saint Vincent-ben első táblán aranyérmet szerzett 80 százalékos teljesítménnyel. 2013-ban női egyéni Európa-bajnok.

A sakkolimpiákon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A torinói sakkolimpiát 2006-ban a magyar női csapat éltáblásaként veretlenül játszotta végig és a magyar csapat egyetlen Bucholz-ponttal maradt le a 4. helyről. A következő olimpián Drezdában is az élen szerepelt, 11-ből 7 pontot szerzett és nem rajta múlt, hogy a magyar csapat ekkor csak a 11. helyen végzett. A magyar csapat éltáblása a hanti-manszijszki olimpián is.

Az olimpiákon eddig tízszer nyert, 13-szor remizett és csak egyszer kapott ki.[1]

Díjai, elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hoang Thanh Trang című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.