Hitelbiztosítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy hitelbiztosítással, illetve törlesztési biztosítással az ügyfél és a hitelt adó bank is bebiztosítja magát, hiszen a felvett hitelt az ügyfél halála, munkanélkülivé válása esetén a biztosító fizeti ki.

Hitelbiztosítás Magyarországon[szerkesztés]

A biztosítás a nyugati banki kultúrának köszönhetően került bevezetésre, Magyarországon többek között külföldi biztosítókon keresztül leköthető.

Különbségek külföldön országonként[szerkesztés]

Németországban, Franciaországgal ellentétben,[1] lakás- és bankhitelekre az ún. Warenkreditversicherung, a Vertrauensschadenversicherung, illetve a Kautionsversicherung vehető fel.

Franciaországban[2] a hitelnek, megtévesztö módon két neve (assurance emprunteur illetve assurance crédit) van. 2014 júliusig egy hitelbiztosítás esetén a biztosító változtatása nem volt lehetséges. Ezt az úgy nevezett Loi Hamon-törvény változtatta meg, melynek köszönhetöen a francia ügyfelek minden évben új biztosítót választhatnak.[3] A francia pénzügyminisztérium adatai szerint, a hitelbiztosítások nagy része cégektöl kerül felvéterlre.[4]

Angolszász területeken a hitel két formában: trade credit insurance (cégek számára), illetve payment protection insurance (privát ügyfelek számára)[5] érhető el.

Jegyzetek[szerkesztés]