Hird

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hird
Hird címere
Hird címere
Közigazgatás
TelepülésPécs
Irányítószám7693[1]
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Hird (Pécs környéke)
Hird
Hird
Pozíció Pécs környéke térképén
é. sz. 46° 06′ 57″, k. h. 18° 20′ 12″Koordináták: é. sz. 46° 06′ 57″, k. h. 18° 20′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hird témájú médiaállományokat.

Hird (németül: Hirig, horvátul: Rid) Pécs külső városrésze, mely 1977-ig önálló község volt.[2] A településen Budapest felől érkezve áthalad a 6-os főút, utóbbiból itt ágazik ki északi irányban, Hosszúhetény-Magyaregregy-Szászvár felé a 6541-es út. A település nagyobbik része, Újtelep a főúttól északra található, azon kelet-nyugati irányban a Pécsvárad-Pécs közti 6544-es út halad végig. A helynek elsősorban gazdasági nevezetességei vannak: kendergyár, cementipari vállalat, modern sertéskombinát.[3] Mellette fekszik Kerék-hegy, amelyen szőlőt termesztenek. Pécsről a 13-as, a 13A és a 113-as buszok közlekednek a Főpályaudvartól Hirdre.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Hird helységnév puszta személynévből keletkezett magyar névadással. Az alapjául szolgáló személynév a magyar hír főnév származéka és olyan emberre vonatkoztatták, akinek üzenetvivés, híradás volt a feladata.[4]

Története[szerkesztés]

A Vasastól keletre található területen a török hódoltság alatt is valószínűleg folyamatosan lakott magyar falu volt. 1770-1780 között telepedtek ide német ajkú családok. 1977-ben Pécshez csatolták a települést.

Címere[szerkesztés]

Hird címerének közepén arany istenszem szerepel.

Jegyzetek[szerkesztés]