Hikava szentély (Szaitama)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hikawa szentély (Saitama) szócikkből átirányítva)
Hikava szentély
VallásHikawa shinkō
Stílusnagare-zukuri
Elérhetőség
TelepülésTakahanachō
Elhelyezkedése
Hikava szentély (Japán)
Hikava szentély
Hikava szentély
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 55′ 00″, k. h. 139° 37′ 46″Koordináták: é. sz. 35° 55′ 00″, k. h. 139° 37′ 46″
Térkép
A Hikava szentély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hikava szentély témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hikava szentély (冰川神社; Hepburn: Hikawa-jinja?) egy japán sintó szentély Szaitama prefektúrában. A szentélyt egy nagyobb park, egy állatkert és egy múzeum is körülveszi.

Történet[szerkesztés]

A szentély hagyománya szerint a szentélyt Kósó császár uralkodása idején alapították i. e. 473-ban. Egy legenda elmondása szerint Jamatotakeru, akinek egy keleti hadjárat során megsebesült a lába, egy álmában látott idős ember utasításai szerint meglátogatta a szentélyt, majd imádkozás után képes volt megállni a saját lábán. Köztudott, hogy a környék egykori neve, mely Asidate volt (szó szerinti jelentése: lábon állni), az ő esete után lett elnevezve. A szentély területén található tó egy minumai maradék, amiről azt tartják, hogy a minumai vízistennek volt szentelve.

A Hikava az egykori Muszasi tartomány fő sintó szentélyeként volt tervezve. Ennek a fő szentélynek 59 alszentélye van Tokióban és további 162 alszentélye Szaitama prefektúrában.

1871-től 1946-ig a Hikava szentélyt hivatalosan a Kanpei-taisa egyikeként tartották számon, ami azt jelentette, hogy első helyen állt a kormány által támogatott szentélyek között. A fő szentély építményét 1882-ben újratervezték. 1940-ben egy kormány által finanszírozott projekt során újraépítették a szentély fő szerkezetét, a kaputornyot és más építményeket. 1976-ban a Meidzsi szentély nagy toriiját, melyet 1966-ban villámlás rongált meg, megjavították és áthelyezték a Hikava szentélybe.

Istenségek[szerkesztés]

Jelenleg a legfőbb három isten.