High Voltage (ausztrál kiadás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AC/DC
High Voltage
(ausztrál kiadás)
stúdióalbum
Megjelent1975. február 17.
Felvételek1974. november
StílusHard rock, blues rock
Nyelvangol
Hossz40 perc 37 mp
KiadóAlbert Productions
ProducerHarry Vanda, George Young
Kritikák
AC/DC-kronológia
High Voltage
(1975)
T.N.T.
(1975)
Kislemezek az albumról
  1. Love Song / Baby, Please Don't Go
    Megjelent: 1975. március 3.
SablonWikidataSegítség

A High Voltage az ausztrál AC/DC együttes első albuma, amely 1975-ben, kizárólag Ausztráliában és Új-Zélandon jelent meg. A dalokat mindössze tíz nap alatt vették fel 1974 novemberében Sydney-ben, az Albert Studiosban. A csapathoz egy hónappal korábban csatlakozott az új énekes, Bon Scott. A lemezen az AC/DC akkori tagjain kívül többen is közreműködtek.

Az LP-ről a "Love Song" és a "Baby Please Don't Go" című dalokat adták ki közös kislemezen. A B-oldalas "Baby Please Don't Go" eredetileg Big Joe Williams blues-zenész száma, és számos más együttes is feldolgozta. A saját dalokat a két gitáros, Angus Young és Malcolm Young, valamint Bon Scott szerezték, kivéve a "Soul Stripper"-t, ami egyedül a Young-fivérek dala.

1975 februárjában, a lemez megjelenésekor már Phil Rudd volt az együttes dobosa. A korábbi basszusgitáros Rob Bailey távozott, őt többnyire George Young pótolta a koncerteken. Az AC/DC "High Voltage" című száma a lemez megjelenése után született, és a következő T.N.T. (1975) c. albumra került fel.

A High Voltage albumból az év végéig 45.000 darab kelt el Ausztráliában és ezzel háromszoros aranylemez lett.

Az album dalai[szerkesztés]

Első oldal[szerkesztés]

  1. "Baby Please Don't Go" – 4:53
  2. "She's Got Balls" – 4:53
  3. "Little Lover" – 5:47
  4. "Stick Around" – 4:44

Második oldal[szerkesztés]

  1. "Soul Stripper" – 6:31
  2. "You Ain't Got A Hold On Me" – 3:36
  3. "Love Song" – 5:26
  4. "Show Business" – 4:47

Közreműködők[szerkesztés]

Nemzetközi megjelenés[szerkesztés]

1976-ban az első nemzetközi terjesztésben megjelent AC/DC album szintén a High Voltage címet kapta. Ez tulajdonképpen a két 1975-ös ausztrál nagylemezük, a High Voltage és a T.N.T. dalaiból összeállított válogatás volt. Az ausztrál kiadásról mindössze két dal, a "She's Got Balls" és a "Little Lover" került fel rá.

1984-ben másik négy dal: a "Baby, Please Don't Go", a "You Ain't Got a Hold on Me", a "Soul Stripper" és a "Show Business" a '74 Jailbreak EP-n került kiadásra Japánban, az Egyesült Államokban és Kanadában. A "Stick Around" és a "Love Song" csak 2009-ben, a Backtracks című box set részeként jelent meg Ausztrálián kívül, a ritkaságokat tartalmazó lemezek egyikén.

Források[szerkesztés]