Hidrokortizon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cortisol2.svg
Cortisol-3D-vdW.png
Hidrokortizon
IUPAC-név
(11β)-11,17,21-trihidroxipregn-4-én-3,20-dion
Kémiai azonosítók
CAS-szám 50-23-7
PubChem 5754
ATC kód H02AB09
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C21H30O5
Moláris tömeg 362,465 g/mol
Terápiás előírások
Terhességi kategória C (HU)
Alkalmazás orális, intravénás, helyi


A hidrokortizon (INN: hydrocortisone) vagy kortizol a mellékvesekéreg által termelt glükokortikoid. A glükokortikoidokra jellemzően gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatású.
A glükokortikoidok farmakológiai hatása a szervezet specifikus proteinjei szintézisének szabályozásán alapul. Ez a sokrétű biológiai hatás a szervezet stressz-szituációkhoz való fiziológiás alkalmazkodását szolgálja: csökken a glükóz felvétele és felhasználása, fokozódik a glukoneogenezis (hyperglykaemia). Fokozódik a glikogén-depozíció (elsősorban a májban), amelynek oka a vércukorszint-emelkedés hatására bekövetkező inzulinszekréció-növekedés (anabolikus hatás). Csökken a fehérjeszintézis, nő a fehérjelebontás az izomban (katabolikus hatás), a csontokban (osteoporosis) és a bőrben. Permisszív hatást gyakorolnak a lipolízisre. Csökkentik a véredények tágulatát, a vascularis permeabilitást, az oedemaképződést. Számos glükokortikoid receptor található az agyszövetben és a szívben is. A tüdőben fokozzák a béta adrenerg választ, a hörgőtágulatot és csökkentik a pulmonalis vascularis ellenállást.
Magasabb dózisban gátolják a kortikotropin szekréciót, hypadreniás állapotban fokozzák a glomerulus filtrációt és a diuresist, növelik az ulcus előfordulásának gyakoriságát. Antiallergiás és gyulladáscsökkentő hatásukat a fiziológiásnál magasabb dózisban fejtik ki.
A kortikoszteroid molekula zsírsavakkal történő észterezése a 17 és 21-es pozícióban jelentősen növeli a bőrre gyakorolt hatást. A 16 és 17-es pozícióban levő gyűrűs acetonid forma fokozza a lokális gyulladáscsökkentő aktivitást a szisztémás glükokortikoid hatás növelése nélkül. A molekula fluorozása tovább fokozza a lokális aktivitást.

Amennyiben többféle lehetséges okból krónikusan megnövekszik a vér kortizolszintje, Cushing-szindróma alakul ki, mely embereknél és állatoknál, leggyakrabban kutyáknál fordul elő (Cushing-szindróma).

Farmakokinetikai tulajdonságok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Hydrocortison kenőccsel farmakokinetikai vizsgálatokat nem végeztek. A hatóanyag lokálisan alkalmazva is a szisztémás hatás kialakulásához elegendő mennyiségben szívódhat fel. Biológiai felezési ideje kb. 100 perc. Több mint 90%-ban kötődik a plazma proteinekhez. Átjut a placentán.
A hidrokortizon a májban metabolizálódik tetra-hidrokortizon és tetra-hidrokortizol formájában. Ezek a metabolitok a vizelettel választódnak ki konjugált formában.
Reprodukciós toxicitási vizsgálatokban fetotoxikus hatást, fejlődési rendellenességeket (szájpadhasadék), valamint jelentős retardációt figyeltek meg az utódok növekedésében, fejlődésében. Bár a humán gyógyászatban a hidrokortizon alkalmazása során hasonló toxikus hatásokra utaló jeleket nem tapasztaltak, tartós kortikoszteroid terápia esetén a retardált intrauterin fejlődés rizikója megnövekedhet.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Hydrocortisonum néven hivatalos.

Védjegyezett nevű készítmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Cortef
  • Oxycort
  • Pimafucort
  • Posterisan Forte
  • Solu-Cortef
  • Laticort
  • Locoid (Yamanouchi Pharmaceutical)