Hidasi József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hidasi József
Életrajzi adatok
Született1926. május 9.
Makó
Elhunyt2021. július 19. (95 évesen)
Goiânia
Ismeretes mintJosé Hidasi
Pályafutása
Szakterületornitológia
Munkahelyek
Universidade Católica de Goiástanár

Hidasi József, portugálul José Hidasi (Makó, 1926. május 9.Goiânia, Brazília, 2021. július 19.[1]) ornitológus, múzeumalapító, egyetemi oktató.

Élete[szerkesztés]

Makón született; kiskorában csókákat és szarkákat nevelt, érdeklődése már középiskolás évei alatt a madártan felé fordult. Még húszéves kora előtt, 1946-ban elhagyta az országot. Előbb Németországba utazott, majd Franciaországban élt. Lille-ben az egyetem természettudományi karán tanult, mellékállásban textilgyári munkásként és templomi orgonistaként dolgozott. 1950 óta él Brazíliában. Először az agrárminisztériumba került, majd dolgozott a nemzeti múzeumban. Végül az Amazonas dzsungelében kötött ki, ahol a ritka madárfajok tanulmányozásának szentelhette életét. Professzori címet szerzett, a goiâniai Universidade Católica de Goiás egyetemen oktatott. Házasságából öt fia, huszonhárom unokája és négy dédunokája született.

Munkássága[szerkesztés]

A brazíliai Goiâniában saját magángyűjteményét felajánlva megalapította az ország első ornitológiai múzeumát, a Museu de Ornitologia-t. Azóta további tizenhat alakult, melyek létrehozásában kezdeményező, ösztönző szerepe volt. 1969-ben félig cserébe, félig ingyen 37 dél-amerikai madarat küldött a Móra Ferenc Múzeumnak. Az 1980-as évek elején közel ötszáz preparátumot ajándékozott szülővárosának; a tárgyanyag Szegedre került, mivel Makón nincs természettudományos gyűjtemény. Jelentős madáranyagot adományozott a budapesti Természettudományi Múzeumnak, és egy látogatása folyományaként a gyöngyösi Mátra Múzeumnak is. Utóbbinak 1987 és 1988 között összesen 186 bőrbe preparált madarat ajándékozott, megalapozva a kiállítóhely madárgyűjteményének egzotikus részlegét. Állatkertet is létesített.

Több madárfaj felfedezője; a rendszertanban egy apró bogár viseli nevét. Tervei között szerepelt egy 40 000 preparátumból és 120 000 egyéb tárgyból álló múzeum létrehozása Makón; végrendelete szerint halála után testét preparálni kell, és kiállítani az általa létrehozott brazíliai múzeumban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]