Óriás hibiszkusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hibiscus moscheutos szócikkből átirányítva)
Mocsári hibiszkusz
Hibiscus moscheutos
Hibiscus moscheutos
Óriás hibiszkusz vörös virága
Óriás hibiszkusz vörös virága
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Mályvavirágúak (Malvales)
Család: Mályvafélék (Malvaceae)
Nemzetség: Hibiszkusz (Hibiscus)
Faj: H. moscheutos
Tudományos név
Hibiscus moscheutos
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mocsári hibiszkusz témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mocsári hibiszkusz témájú médiaállományokat és Mocsári hibiszkusz témájú kategóriát.

Az óriás hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe és a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj.

A mocsári hibiszkusz elnevezés a rendszertani felfogástól függően mást és mást jelent. Korábban Carl von Linné elkülönítette egymástól a Hibiscus moscheutos és a Hibiscus palustris fajokat. Később a H. palustrist az óriás hibiszkusz alfajának kezdték tekinteni H. moscheutos subsp. palustris néven, melyet Priszter Szaniszló magyarul mocsári hibiszkusznak[1] említ könyvében. Míg a The Plant List ismét önálló fajként tekint a mocsári hibiszkuszra (H. palustris),[2] addig mások nem tekintik érvényes fajnak, sőt alfajnak sem,[3] hanem csupán az óriás hibiszkusz (Hibiscus moscheatus) egyik színváltozatának,[4] azaz ebben az esetben a H. palustris a H. moscheutos szinonimája. Aki ez utóbbi értelmezést követi, annak tehát a mocsári hibiszkusz név az óriás hibiszkusz név szinonimája.

Jellemzői[szerkesztés]

Mintegy másfél méter magasra növő bokor. Virágai nagyok, színük fehér, rózsaszín, piros, bordó, szagtalanok. A virágok mérete 20–25 cm. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben.

Dísznövényként[szerkesztés]

Magyarországon a hajtások télen elfagynak. Takarással kell védeni. Általában a komposztos takarást használják, de megfelel a nem túl kötött termőföld is. A hajtásokat kora tavasszal, márciusban kell kb. 5 cm-re visszavágni. A takarást a locsolással lehet eltávolítani. Célszerű tavasszal nagyobb mennyiségű tápanyag juttatása, de év közben is meghálálja a tápanyag utánpótlást.

Igényessége[szerkesztés]

Jól láthatóak az előző napi elnyílt virágok
Termése és magvai (toulouse-i múzeum)

A talajra különösebben nem kényes. Napfényes, esetleg félárnyékos helyre lehet ültetni. Vízigénye: heti kétszeri öntözést igényel. Kiszáradása esetén bimbóit elhullajtja, de a pangó vizet sem szereti. Virágai általában egy napig virágoznak, de folyamatosan hozza a bimbókat, így folyamatosan virágzik júliustól. A virágok mérete 20–25 cm. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben.

Szaporítása[szerkesztés]

Legegyszerűbben tőosztással szaporítható. Ideje kora tavasszal van. Átültetésnél, tőosztásnál ügyelni kell a gyökérzet minél kisebb megsértésére.

Betegségei, kártevői[szerkesztés]

Nincs komolyabb kártevője.

Gyógynövényként[szerkesztés]

Virágából nyálkaoldó tea főzhető.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 394. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  2. A(z) „Hibiscus palustris L.” adatlapja a The Plant List adatbázisában. The Plant List, Version 1.1. Royal Botanic Gardens, Kew és Missouri Botanical Garden, 2013. szeptember. (Hozzáférés: 2014. szeptember 14.)
  3. A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2014. szeptember 14.)
  4. http://eol.org/pages/584770/overview
  5. Termesszék velem: mocsári hibiszkusz

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]