Hettyei János-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Hettyei János-díjat a Vega Csillagászati Egyesület (VCSE) alapította. A díjat azok kaphatják meg, akik sokat tettek a Zala megyei csillagászatért, amatőrcsillagászatért, a csillagászati ismeretterjesztésért, vagy a Vega Csillagászati Egyesületért, vagy kiemelkedő észlelőmunkát végeztek.

Alapítás[szerkesztés]

A díjat a VCSE közgyűlése 2001-ben, az egyesület megalakulásának 10. évfordulóján hozta létre. Névadóul az első név szerint ismert zalai amatőrcsillagászt, Hettyei Jánost választották, aki 1834-ben először adott magyar nyelven leírást állatövi fény megfigyeléséről, valamint 1842-ben két távcsővel megfigyelte, és az érdeklődőknek be is mutatta a zalaegerszegi megyeházáról az akkor látható volt teljes napfogyatkozást.

A 20 ezer Ft eszmei értékű díjat Santák Judit zalaegerszegi-londoni iparművész készítette el. A díj előlapján a "HETTYEI JÁNOS DÍJ VCSE" felirat olvasható, hátlapján pedig egy stilizált napfogyatkozás látható Baily-jelenséggel (Hettyei János napfogyatkozás-észlelésekor feljegyezte e jelenség láthatóságát). A díj keresztmetszetben gyűjtőlencsét formáz, amely lencsés csillagászati távcsövekben fordul elő.

A díj szokásos rövidítése HJD, amely egyben a csillagászatban alapvető jelentőségű időegységnek, a heliocentrikus Julián Dátumnak is rövidítése.

Odaítélés módja[szerkesztés]

A díjra a VCSE tagjai és tisztségviselői, valamint a korábbi díjazottak tesznek javaslatot minden év októberében és novemberében. A javaslatok közül a VCSE elnöksége egyet kiválaszt, és a VCSE közgyűlése elé terjeszti, amely dönt az odaítélésről.

A Hettyei János-díj eddigi kitüntetettei[szerkesztés]

2001: Zelkó Zoltán csillagász (az 1999-es zalaegerszegi napfogyatkozás-rendezvény megszervezéséért)

2002: Dúcz Mihály tanár (fiatalok körében végzett tudománynépszerűsítő tevékenységéért.)

2004: Szutor Péter amatőrcsillagász (kiemelkedő amatőrcsillagászati megfigyelő tevékenységéért)

2005: Horváth Tibor amatőrcsillagász (kiemelkedő amatőrcsillagászati megfigyelő tevékenységéért)

2006: Csizmadia Ákos történész (egyesületi szervezőmunkájáért)

2007: Bánfalvi Péter tanár (csillagászati ismeretterjesztő tevékenységéért és az Egyesület érdekében kifejtett munkájáért)

2009: Vilmos Mihály tanár (csillagászati ismeretterjesztő tevékenységéért, amatőrcsillagászati szervező munkájáért)

2011: Juhász Tibor csillagász, tanár (amatőrcsillagászati észleléseiért, az Albireo című amatőrcsillagászati lap szerkesztéséért és csillagászati szakkörvezetői munkájáért)

2013: Pető Zsolt (két évtizedes, kiemelkedő amatőrcsillagász meteormegfigyelő tevékenységéért)

2015: Gazdag Attila (közel két évtizedes, kiemelkedő amatőrcsillagászati szervező és ismeretterjesztő, egyesületszervező tevékenységéért)

2016: Csizmadia Szilárd csillagász (közel két évtizedes, kiemelkedő csillagászati kutatómunkájáért, amatőrcsillagászati szervező és ismeretterjesztő, egyesületszervező tevékenységéért)

2017: Paragi Zsolt csillagász (kiemelkedő csillagászati kutatómunkájáért, korábbi ismeretterjesztő tevékenységéért)

2018: Hegedüs Tibor csillagász (kiemelkedő ismeretterjesztő tevékenységéért)

2019: Jandó Attila amatőrcsillagász (kiemelkedő egyesületi szervezőmunkájáért, ismeretterjesztő tevékenységéért és távcsöves bemutatásaiért)

2020: Schmall Rafael amatőrcsillagász, asztrofotográfus, asztrotájkép-készítő (kiemelkedő asztrotájképes, asztrofotós tevékenységéért és mindig segítőkész asztrofotós tanácsaiért, oktatásaiért)

2021: Ágoston Zsolt kiemelkedő asztrotájképes, asztrofotós tevékenységéért, a honlapon, a felügyelőbizottságban, a táborokban és észlelőesteken, észlelőhétvégeken, online előadésokon, távcsöves bemutatókon nyújtott nagyszerű teljesítményéért.

Források[szerkesztés]

  • Vega Csillagászati Egyesület (A kitüntetést adó VCSE honlapja a Hettyei János Díjról) (Hozzáférés: 2011. december 3., 2018. január 3., 2020. április 20., 2021. április 10.)