Hessische Landesbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hessische Landesbahn GmbH
Típus
Alapítva1955
Székhely Németország, Frankfurt am Main
VezetőkVeit Salzmann
Iparághelyi és regionális személyszállítás
TulajdonosHessen
FormaGmbH
Árbevétel66 M EUR
Alkalmazottak száma359
AnyavállalataHessen tartomány

A Hessische Landesbahn GmbH weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hessische Landesbahn GmbH témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hessische Landesbahn GmbH németországi cég, amely helyi és regionális vasúti és autóbuszos személyszállítással foglalkozik. Tulajdonosa Hessen tartomány.

A 2011-es menetrendi évben 11,2 millió vonatkilométeres teljesítményével a helyi és regionális vasúti személyszállítási piac 7. legnagyobb szereplője, piaci részesedése (vonatkilométer alapon) 1,75%.[1]

Történelem[szerkesztés]

A társaságot 1955-ben hozták létre több hesseni nem-állami integrált vasúttársaság ernyőszervezeteként.

2005-ben, a pályavasúti és vállalkozó vasúti tevékenység szétválasztása során három leányvállalatának (Frankfurt-Königsteiner Eisenbahn AG, Butzbach-Licher Eisenbahn AG és Kassel-Naumburger Eisenbahn AG) összevonásával létrehozták a HLB Basis AG-t, amely az infrastruktúra üzemeltetésével és a járművek biztosításával foglalkozik, a vállalkozó vasúti tevékenységet pedig a HLB Hessenbahn GmbH-ba szervezték. Az autóbuszos személyszállítás a HLB Hessenbus GmbH feladata. A Hersfelder Eisenbahn GmbH-t, amelynek tevékenysége már korábban megszűnt, az átalakítás nem érintette.

Leányvállalatok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Michael Holzhey, Felix Berschin, Ingo Kühl, René Naumann: Wettbewerber-Report Eisenbahn 2010/2011 (német nyelven) (pdf) pp. 22, 29. mofair, Netzwerk Privatbahnen, BAG-SPNV, KCW, 2011. május. (Hozzáférés: 2011. október 11.)[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hessische Landesbahn című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Hessische Landesbahn
A Wikimédia Commons tartalmaz Hessische Landesbahn témájú médiaállományokat.