Herradis von Landsberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herradis von Landsberg
Született1125[1][2][3][4]
Elhunyt1195. július 25. (69-70 évesen)[5]
Mont Sainte-Odile[6]
Állampolgárságanémet
Foglalkozása
  • illuminator
  • író
  • filozófus
  • keresztény apáca
  • művész
Tisztségeapátnő (1167–1195, Mont Sainte-Odile Abbey)
A Wikimédia Commons tartalmaz Herradis von Landsberg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Herradis von Landsberg. Önarckép a Hortus deliciarumból, 1180 körül

Herradis von Landsberg (1130 körül – 1195. július 25.) elzászi apáca, a hohenburgi apátság apátnője, a Hortus deliciarum („Örömök kertje”) című képes enciklopédia szerzője.

1130 körül született nemes elzászi család tagjaként a landsbergi várban. Fiatalon lépett be a Strassburgtól 24 km-re, a Vogézekben fekvő hohenburgi apátságba, amelynek 1167-ben apátnője lett, és haláláig az is maradt.

A Hortus Deliciarum[szerkesztés]

Herradis már 1165 körül elkezdte írni főművét, a Hortus Deliciarumot, mely az abban a korban rendelkezésre álló tudományos ismeretek (a teológiát is beleértve) tárháza. A mű a kor hasonló írásaihoz képest, bár nem kifejezetten eredeti, széles műveltségről tesz tanúbizonyságot. A szöveget 336 illusztráció díszíti, melyek közül több teológiai, filozófiai és irodalmi témákat illusztrál, emellett történelmi eseményeket, Herradis életének eseményeit és apácatársainak képmásait. Technikája többekből csodálatot váltott ki, a képek kiemelik a művet kortársai közül.

Az antik és pogány írók műveiből származó részleteket Herradis saját költeményei kísérik. Ezekben megtalálhatóak a 12. századi latin költészet jellegzetes hibái, az ókori használat által nem szentesített szavak és kifejezések, de a sorok megfelelnek arra a célra, melyre szerzőjük szánta őket: arra, hogy dalban dicsőítsék Istent, amit maga Herradis is közössége fő céljának tekintett.

A kéziratot évszázadokon át a hohenburgi apátságban őrizték, majd a francia forradalom idején a strasbourgi városi könyvtárba került. Itt a miniatúrákat Christian Moritz Engelhardt másolta le 1818-ban, a szöveget pedig a Straub és Kellner, akik 1879–1899 közt meg is jelentették.[7] Így bár az eredeti kézirat megsemmisült 1870-ben a porosz–francia háború során, amikor a város ostroma alatt a könyvtár leégett, a mű másolatban fennmaradt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopædia Universalis (francia nyelven). Encyclopædia Britannica Inc.. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. CLARA (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. NUKAT
  4. MAK (lengyel nyelven)
  5. Herrad von Landsberg, Herrad von Landsberg
  6. https://wepa.unima.org/en/herrad-von-landsberg/
  7. http://www.artnet.com/library/03/0390/T039007.ASP

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Herrad of Landsberg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Whitney Chadwick: Women, Art, and Society, Thames and Hudson, London, 1990
  • Anne Sutherland Hrris – Linda Nochlin: Women Artists: 1550–1950, Los Angeles County Museum of Art, Knopf, New York, 1976
  • Herrad of Landsberg. Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.