Heroes of Might and Magic IV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heroes of Might and Magic IV
Fejlesztő New World Computing
Contraband Entertainment
Kiadó 3DO
Tervező Gus Smedstad
Platformok Microsoft Windows
Macintosh
Kiadási dátum 2002. március 28.
Verzió 3.0
Műfaj körökre osztott stratégia
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Adathordozó 2 CD

A Heroes of Might and Magic IV egy körökre osztott számítógépes szerepjáték, melyet a New World Computing fejlesztett és a 3DO adott ki 2002-ben PC-re és Mac-re. A Heroes-sorozat negyedik epizódja volt az utolsó, amelyet a New World Computing készített. Mind egyjátékos, mind többjátékos módban játszható, a többjátékos módra viszont csak egy patch feltelepítése után van lehetőség, az alapjáték nem tartalmazza. Hazánkban magyar nyelven is megjelent, a PC Guru pedig 2008/12 számában teljes játékként jelentette meg.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sztori a Heroes Chronicles eseményeit folytatja. Gelu, a fél-elf, és Kilgor, a barbár király összecsapnak. A próféciák azonban beteljesednek: ha a kettejüknél lévő két varázsfegyver, a Végítélet Pengéje és a Fagy Kardja összecsapnak, eljön a végítélet. Ennek köszönhetően Enroth világa megsemmisül, de számos túlélő volt, akik a hirtelen megnyíló mágikus portálokon keresztül egy új világ, Axeoth földjére léphettek. A régi epizódok hősei mellett új kalandorok is szerencsét próbálnak ebben az új világban. A játék hat küldetéssorozaton keresztül meséli el a túlélők Axeothba érkezését és küzdelmeiket. Ellentétben az előző résszel, itt már a kezdetekkor választható bármelyik küldetéssorozat, mindegyik egy egységes egészt képez.

Az első történet Lysanderről szól, Catherine királynő egykori lovagjáról, aki Palaedra királyságának a vezetését veszi át. Egy trónbitorló, Sir Worton azonban magát vallja a Gryphonheart dinasztia utolsó sarjának. A történet kettejük küzdelméről szól. A második részben Waerjak, Tarnum mostohafia lesz a barbárok vezetője, aki megpróbálja széthúzó népét egyesíteni.

A harmadik történetben Emilia Nighthaven a főhős, aki egy erathiai üvegfúvómester leánya. Axeothban egy kis csoportosulás vezetője lesz, mellyel sikeresen új hazát lelnek Nagy Arcan királyságában. Felkeltik azonban a figyelmét Gavin Magnusnak, a korábbi Heroes- és Might and Magic-epizódokból ismert halhatatlan királynak és dzsinnjének, Solmyrnak. Ők szeretnék megakadályozni, hogy Axeoth is Enroth sorsára jusson, ezért mágikus úton akadályoznák meg az emberek szabad akaratát. A negyedik sztoriban Avlee túlélői lesznek a főszereplők. Elwin és Shaera szerelembe esnek egymással. Lord Harke azonban féltékeny, és ezért bosszút esküszik. Háborúzásba kezdenek, és amelyikük nyer, nemcsak a szép hölgy kezét nyerheti el, de Aranorn királyságát is.

Az ötödik történet egy nekromanta varázslat áldozatát, egy félig ember, félig lich lényt helyez a sztori középpontjába. Gauldoth unja már, hogy szánalmas lényként tengődik, ezért egyesíti a túlélő nekromantákat és Kreeganeket Nekross királyságában. Élők és holtak védelmezőjének szerepében akar tetszelegni, de ekkor egy másik világból pusztító érkezik, akit meg kell állítania. A hatodik történet egy kalóz lányáról, Tawni Balfourról szól. Tawni megörökli sajnálatos módon elhunyt apjának hajóját és legénységét, s a partok mentén hajózva célja az, hogy az egyik legrettegettebb kalózvezér lehessen.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elődökhöz képest rengeteg változást eszközöltek a fejlesztők. A hősök most már aktív részesei a csatáknak, ráadásul indítható csapat csak hősökkel, vagy hősök nélkül is. A játéktér most már teljesen izometrikus, háromdimenziós külsőt kapott. A régi, hexagon alapú harci térképet nagy felbontású négyzetes rács helyettesíti. Egyes lények is képessé váltak a varázslásra. A harc közben a visszaütés már nem a támadás után, hanem azzal egy időben következik be, az okozott sebzés mértékét jelentősen befolyásolva. Az előző epizódokban jelentős előnyre tehetett valaki szert a közlekedést gyorsító varázslatok segítségével, ha lényeit így juttatta el egyik hősétől a másikig. Ezt az ilyen jellegű varázslatok szinte teljes kiirtásával orvosolták, cserébe megjelent a karavánok intézménye, amely a legyártott lényeket elviszi egy másik városba.

A hősök fejlesztésébe nagyobb beleszólása lett a játékosnak. Összesen negyvenféle különböző karakterosztályba fejlődhetnek fel, melyeket szintlépésekkor befolyásolhatunk. Kilenc elsődleges és három másodlagos képzettsége lehet egy hősnek, melyek mindegyikét öt szintig emelhetjük. Cserébe viszont már nem fejleszthetők a várakban toborozható lények, helyettük minden új épület építésekor egy fejlődési fán indulunk el. Minden szinten kétféle lény közül választhatunk, amelyek egyformán erősek, de mindegyik valami másban kiemelkedően teljesít. Ha az egyiket már választottuk, akkor a másikat később nem lesz lehetőségünk toborozni. Lények egyébként az eddigi heti rendszer helyett immár naponta toborozhatóak.

Hatféle vár található a játékban, ezek az öt fő varázserő köré csoportosulnak: Haven (élet), Academy (rend), Necropolis (halál), Asylum (káosz), Preserve (természet), Stronghold (nincs varázslat, de az Erő köré szerveződik).

Lények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék négyes részében a lények nem fejleszthetők, de néhány képes a varázslásra. Léteznek elementál lények, élőhalott lények, vannak olyanok amiket meg tudunk a várban vásárolni, amiket meg se tudunk szerezni. A lényeket 4 szintbe sorolják, erejük alapján.


1. szintű lények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lény Lakhely Kaszt
Paraszt Kaiba Élet
Számszeríjász Íjász lőtér Élet
Csatlós Csatlósok céhe Élet
Ördögfióka Kínzókamra Halál
Csontváz Temető Halál
Zombi Megszentsételenítetlen sírbolt Halál
Bandita Tolvaj tanya Káosz
Ork Ork bástya Káosz
Troglodita Kotorék Káosz
Kalóz Kalóz-öböl Káosz
Félszerzet Félszerzet üreg Rend
Törpe Törpe bánya Rend
Dühöngő Hosszúszállás Erő
Kentaur Kentauristálló Erő
Kobold Szivárvány kunyhó Természet
Tündér Tündér tanya Természet
Farkas Farkas odú Természet

2. szintű lények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lény Lakhely Kaszt
Lándzsás Őrház Élet
Balliszta Balliszta-műhely Élet
Szellem Sírhalom Halál
Vízköpő Mellvéd Halál
Cerberus Kennel Halál
Minotaurusz Labirintus Káosz
Medúza Szoborpark Káosz
Troll Troll barlang Káosz
Gonosz Szem Szemek pillére Káosz
Tünde Tünde tanya Természet
Tigris Tigris barlang Természet
Szatír Boroshordó Természet
Mágus Mágus-torony Rend
Arany Gólem Gólem-gyár Rend
Hárpia Hárpia-csúcs Erő
Nomád Nomád-sátrak Erő

3. szintű lények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lény Lakhely Kaszt
Kereszteslovag Kaszárnya Élet
Szerzetes Monostor Élet
Vámpír Kúria Halál
Méregivadék Ivadékverem Halál
Jég-démon Jég-kapu Halál
Óriás mágus Óriás erőd Erő
Küklopsz Küklopsz-barlang Erő
Sellő - Erő
Unikornis Unikornis-tisztás Természet
Griff Griff ormok Természet
Vízelementál Víz-kapu Természet
Tűzelementál Tűz-kapu Természet
Földelementál Föld-kapu Természet
Légelementál Levegő-kapu Természet
Csalándarázs Üvegház Természet
Dzsinn Kívánság oltára Rend
Naga Pavilon Rend
Efrit Vulkán szurdok Káosz
Lidércmén Fekete erdő Káosz

4. szintű lények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lény Lakhely Kaszt
Angyal Fény oltára Élet
Bajnok Küzdőtér Élet
Csontsárkány Sárkány-temető Halál
Ördög Sötétség oltára Halál
Fekete sárkány Sárkány-barlang Káosz
Hidra Hidra-tó Káosz
Titán Fellegvár Rend
Sárkány Gólem Sárkány üzem Rend
Viharmadár Kőszirt fészek Erő
Behemót Behemót szikla Erő
Tengeri szörny - Erő
Tündér sárkány Sárkány erdő Természet
Főnix Máglya Természet
Sáska Sáska-tanya Természet

Kiegészítők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Két kiegészítő jelent meg: a Heroes of Might and Magic IV: The Gathering Storm (2002) és a Heroes of Might and Magic IV: Winds Of War (2003). A Gathering Storm hat új küldetést, húsz új térképet, 16 új varázstárgyat, négy új kreatúrát, valamint az alapjátékhoz csak patch formájában elérhető többjátékos módot hozta el. A Winds Of War az új pályákon kívül már semmilyen újítást nem hozott, de erre nem is lett volna se mód, sem idő: a 3DO csődbe ment a New World Computinggal együtt. A jogok az Ubisofthoz kerültek.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Heroes of Might and Magic (játék)