Herencsár Viktória

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herencsár Viktória
Életrajzi adatok
Született1953. március 5. (71 éves)
Budapest
Pályafutás
Aktív évek1973
Hangszercimbalom
Tevékenységcimbalomművész, zenetanár
KiadókHungaroton

Herencsár Viktória weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Herencsár Viktória témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Herencsár Viktória (Budapest, 1953. március 5.) cimbalomművész és -tanár, a Cimbalom Világszövetség alapítója és elnöke.

Tanulmányai[szerkesztés]

Óvodásként kezdett cimbalmozni tanulni. 1974-ben kitüntetéssel fejezte be a Zeneakadémia cimbalom–szolfézs–ének szakát. Hangszertanára Tarjáni Tóth Ida volt. 2004-ben művelődési és felnőttképzési menedzser diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. 2011-ben a művészetek doktora, a következő évben docensi fokozatot kapott a Besztercebányai Művészeti Akadémián.

Pályája[szerkesztés]

1973-tól szerepel a Magyar Rádióban. 1974-től 1982-ig énektanár a budapesti Baranyai Úti Ének-zene Tagozatos Általános Iskolában. 1975-től a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja.

1991-ben megszervezte az I. cimbalom világkongresszust, ahol megalakították a ma már 32 országban működő Cimbalom Világszövetséget. Az alakuláskor a szervezet elnökévé választották és ezt a posztot azóta is betölti.

1993 és 1998 között a Szent István Király Konzervatóriumban tanított. 1997-től a Besztercebányai Művészeti Akadémiának docense. 2005-től a pekingi zeneakadémia vendégprofesszora.

Számtalan európai és ázsiai országban vendégszerepelt és oktatott. Repertoárja a cimbalomirodalom klasszikusaitól a népzenéig és átiratokig tart. Több kortárs szerző (Dubrovay László, Farkas Ferenc, Györe Zoltán, Hollós Máté, Pongrácz Zoltán, Szokolay Sándor stb.) írt számára darabot. Maga is komponált. Elkötelezett kutatója a cimbalomjáték történetének.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • PLP 001 LP STEREO hanglemez MIRAGE STUDIO produkciója 1990.

Írásai[szerkesztés]

Kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap