Henry Foss

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henry Foss
Sanctuary – Génrejtek-szereplő
Ryan Robbins, Henry Foss megszemélyesítője
Ryan Robbins, Henry Foss megszemélyesítője
Első megjelenéseSanctuary – Génrejtek webepizód V.
Sanctuary – Génrejtek (epizód)
MegszemélyesítőjeRyan Robbins
Henry Foss adatai
Fajaabnormális (vérfarkas)
Nemeférfi

Henry Foss a Sanctuary – Génrejtek című kanadai sci-fi-fantasy televíziós sorozat főszereplője. A Ryan Robbins által alakított szereplő a Menedék számítástechnikusa, fegyvertervezője, a teljes védelmi rendszer karbantartója. Vérfarkasként maga is abnormális lény.

Élete[szerkesztés]

Henry Foss Helen Magnus apjának első fegyvertervezőjének leszármazottja,[1] Ashley és Nagyfiú barátja. A fegyverek mellett ő látja el a Menedék védelmét biztosító rendszerek tervezését, megalkotását, karbantartását, nagyszerű számítástechnikus.[2] Szarkasztikus, gúnyoros és vitathatatlanul zseniális.[3]

Az első évad Az Ötök című epizódjában fény derül rá, hogy Henry is abnormális lény, egy vérfarkas, Magnus korábbi páciense. Az Edward című epizódban arra kérte Dr. Magnust, szabadítsa meg a vérfarkas-léttől, de végül meggondolta magát. A második évadban megtudjuk, hogy Rachel, a Menedéknek dolgozó egyik tudós segített neki elfogadni, mi ő, és megtanulta uralni a képességet.[4]

Képességei, ereje többször is hasznosnak bizonyultak, amikor más természetfeletti lénnyel kellett szembeszállnia.[5]

A szerep és fogadtatása[szerkesztés]

Ryan Robbins más televíziós szerepeihez hasonlítva úgy nyilatkozott, ezt a szerepet volt a legkönnyebb eljátszania, beleértve Ladon Radim (Csillagkapu: Atlantisz) vagy Charlie Connor (Csillagközi romboló) szerepét is.[6] Az első évadban Henry Foss még visszatérő karaktere volt a sorozatnak, a második évadra főszereplővé lépett elő.[7] 2009-ben a színész az Edward című epizódban nyújtott alakításáért Leo-díjat nyert a Legjobb férfi vendégszereplő drámai sorozatban kategóriában.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ösztön (Sanctuary – Génrejtek)
  2. Sanctuary – Génrejtek (epizód)
  3. 'Henry Foss' (angol nyelven). Sanctuary For All. [2010. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 25.)
  4. Töredékek (Sanctuary – Génrejtek)
  5. Az Ötök (Sanctuary – Génrejtek)
  6. 'The man to call - GateWorld talks with Ryan Robbins' (angol nyelven). GateWorld. [2009. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 25.)
  7. Sumner, Darren: 'Tapping’s Sanctuary enters second season' (angol nyelven). GateWorld, 2009. április 6. (Hozzáférés: 2010. február 25.)
  8. 'LEO AWARDS, 2009 Winners' (angol nyelven). leoawards.com. [2011. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 25.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]