Haemagglutinin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hemagglutinin szócikkből átirányítva)
Serafol kártya a vércsoport meghatározására.

A haemagglutinin, vagy hemagglutinin az az anyag, amely a vörösvérsejtek összetapadását segíti elő. Ez a folyamat a hemagglutináció.

Antitestek, vírusburkoló (kapszid) proteinek vagy bizonyos phylotectinek formájában létezhetnek.[1] Az influenzavírusban található változat a vírus megtapadását segíti a fertőzött egyed sejtjeinek felszínén.

Példák[szerkesztés]

Használata a szerológiában[szerkesztés]

A hemagglutináció felhasználható a vörösvérsejt felületi antigének azonosításához (az ismert antitestekkel), vagy az antitestekére (ismert felületi antigenű vörösvérsejtekkel).

A specifikusan az A vagy a B vércsoport vörösvérsejtjeinek felületi antigénjeihez kötődő anti-A és anti-B antitestjeinek használatával lehetővé válik egy kis vérminta alapján meghatározni az AB0 vércsoportot.

Az „ágymelletti kártya” módszer a látható agglutináció útján határozza a meg a vércsoportot. A kártya felületén a vércsoportokhoz tartozó antitest reagensek vannak. A mezőkre egy-egy csepp vért juttatva, az agglutináció kialakulása, vagy hiánya alapján gyorsan meghatározható az AB0 vércsoport és az Rh-faktor.

A vörösvérsejtek agglutinációját használja a Coombs-teszt is.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biology-online.org Haemagglutinin. [2009. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hemagglutinin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.