Heliantheae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Helianthae
A nemzetségcsoport legismertebb tagja a napraforgó
A nemzetségcsoport legismertebb tagja a napraforgó
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Alcsalád: Őszirózsaformák (Asteroideae)
Nemzetség-
csoport
:
Heliantheae
Cassini, 1819
Alnemzetségcsoportok

Több mint 190 nemzetség és 250 faj

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Helianthae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Helianthae témájú kategóriát.

A Heliantheae az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetségcsoportok közül a legismertebb. A nemzetségcsoport neve a Helianthus nemzetség nevéből ered, aminek jelentése görögül napraforgó.

A Heliantheae a harmadik legnagyobb nemzetségcsoport az őszirózsafélék családjában, több mint 190 nemzetség és 250 faj tartozik ide. Ezek közül a legtöbb Észak- és Dél-Amerikában, elsősorban Mexikó területén honosak. Néhány nemzetség a trópusokon él.

A nemzetségcsoportba tartozó legtöbb növény lágy szárú, alacsony növésű, de némelyik kisebb fa méretűre is megnőhet. A növények levelei általában szőrösek, párban állnak, a porzók pedig jellemzően fekete színűek.

Felhasználása[szerkesztés]

Az ide tartozó fajok közül a legismertebb és iparilag leghasznosabb a napraforgó, illetve gumóiért termesztik még a csicsókát is. Sok kedvelt kerti virág is a nemzetségcsoport tagja, mint pl. a kasvirág (Echinacea), a kúpvirág (Rudbeckia spp.) és a rézvirág (Zinnia spp.).

Ezek mellett a nemzetségcsoport tagja néhány problémás faj is, többek között a parlagfű (Ambrosia) nemzetség tagjai, elsősorban az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia). A nemzetség tagjai nagy mennyiségű pollent termelnek, egyes fajok példányai akár egy milliárd pollenszemcsét is útra bocsáthatnak, mivel ezek a fajok a szél által porzódnak meg. A parlagfű pollenje az allergia egyik fő kiváltója.

Rendszertan[szerkesztés]

A Heliantheae nemzetségcsoport leírása és felosztása egy 19. századi francia biológustól, Henri Cassinitől származik. A nemzetségcsoportot további alnemzetségcsoportokra osztották fel különböző szerzők. A Heliantheae 1981-es felülvizsgálata során Harold Ernest Robinson összesen 35 alnemzetségcsoportot határozott meg.[1]

Ambrosiinae alnemzetség[szerkesztés]

Verbesininae alnemzetség[szerkesztés]

Be nem sorolt nemzetségek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Robinson, Harold Ernest. A revision of the tribal and subtribal limits of the Heliantheae (Asteraceae). Smithsonian,, Washington (1981) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heliantheae című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Bremer, Kåre. (1994). Asteraceae: Cladistics & Classification. Portland, OR: Timber Press. ISBN 0-88192-275-7.
  • Strother, John L. (1991). Taxonomy of Complaya, Elaphandra, Iogeton, Jefea, Wamalchitamia, Wedelia, Zexmenia, and Zyzyxia (Compositae – Heliantheae – Ecliptinae). Systematic Botany Monographs: 33. ISBN 0-912861-33-9.

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Heliantheae heliantheae címszót a Wikiszótárban!
  • Cassini, Alexandre de (1819. április 5.). „[1]”. Journal de Physique, de Chimie et d'Histoire Naturelle, Paris 88, 196. o. J. Phys. Chim. Hist. Nat. Arts. (Hozzáférés: 2008. június 30.)