Hegylakó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegylakó
(Highlander)
Hegylakó.jpg
Sean Connery és Christopher Lambert
Rendező Russell Mulcahy
Producer Peter S. Davis
E.C. Monell
William N. Panzer
Műfaj akciófilm
kalandfilm
fantasyfilm
Forgatókönyvíró Gregory Widen
Főszerepben Christopher Lambert
Sean Connery
Clancy Brown
Roxanne Hart
Zene Michael Kamen, Queen
Operatőr Gerry Fisher
Vágó Peter Honess
Jelmeztervező James Acheson
Gyártás
Gyártó EMI Films
Highlander Productions Limited
20th Century Fox
Ország  Amerikai Egyesült Államok
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
Időtartam 116 perc
Költségvetés 16 000 000 $ (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox
Bemutató Franciaország 1986. január
USA 1986. március 7.
magyar 1989. január 26.
Bevétel 12 885 193 $
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Hegylakó (eredeti cím: Highlander) színes, amerikai egész estés film. A forgatókönyvet írta Gregory Widen, rendezte Russell Mulcahy, a főszerepben Christopher Lambert, és Sean Connery látható. A történet alapján később sorozat is készült.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmben Christopher Lambert játssza a címszereplőt, Connor MacLeodot, aki a történet szerint 1518. január 1-jén született egy félreeső skót faluban. A skót tizennyolc éves, amikor halálos sebet kap a Fraser klán elleni csatában egy Kurgan nevű orosz kardjától. A klán többi tagja nagy szerencséjére elviszi a csatatérről mielőtt „komolyabb” baja esne. Megállapítják, hogy a sebe halálos, ám MacLeod hamarosan felgyógyul belőle. A klán tagjai azt hiszik, hogy felgyógyulása ördögi és az ördöggel cimborál, ezért elűzik. Valamivel délebbre egy öreg kovács, Angus McDonald befogadja, és kitanítja mesterségére. MacLeod beleszeret mestere lányába, Heatherbe és három évvel később 1539-ben Angus halála után feleségül is veszi. Ám két év múlva, 1541-ben megjelenik nála egy spanyol férfi, Juan Ramírez (Sean Connery), - a "Páva" - aki azt állítja, hogy ő, az ifjú skóthoz hasonlóan halhatatlan. Mióta Kr. e. 851-ben az ókori Egyiptomban egy szekér halálra gázolta, nem öregszik, minden sebből felgyógyul és nem lehet megölni, csak ha a fejét elválasztják a testétől. Azt is elmondja MacLeodnak, hogy a halhatatlanok élete csupa harc és küzdelem. Ugyanis egy régi legenda szerint „végül csak egy maradhat”. Halhatatlanok százai, sőt ezrei járják a világot és vívnak egymással életre-halálra. A legenda szerint aki utolsónak marad, hatalmas jutalmat „nyer”.

Ramírez kitanítja MacLeodot a vívásra és hogy hogyan maradjon életben. Ám következő év telén megjelenik Kurgan, az az orosz, aki halálra sebezte MacLeodot hat évvel azelőtt és párbajban legyőzi (lefejezi) Ramírezt, aki így 2439 év után befejezi hosszúra nyúlt életét. MacLeod megmenekül. Bár Ramírez azt tanácsolta hagyja el a tanyát, ő még negyvenöt évig, felesége haláláig, sőt még utána három évig ott marad. Végül 1590-ben felgyújtja a tanyát és útnak indul. Ezután évszázadokig járja a világot. Fő célja, hogy fellelje Kurgant, mestere gyilkosát, és a fejét vegye. Végül 1985-ben New Yorkban sor kerül a végső csatára, ahol MacLeod diadalmaskodik és megöli az akkor már 2996 éves oroszt.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Hegylakó témában.