Havannai pincs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Havanese szócikkből átirányítva)
Bichon havanese (Havanese)
Fajtagazda országKuba
Osztályozás
CsoportIX. Társasági kutyák
Szekció1. Bichonok és rokon fajták
Típus1.1 Bichonok
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardmagyar
Kiadás éve2013
A Wikimédia Commons tartalmaz Bichon havanese témájú médiaállományokat.

A havannai pincs (más névváltozatok: Bichon havanese, Havanese, Bichon Havanais, Havana Silk Dog[1]) – kubai eredetű kutyafajta, a bichon-család legnagyobb termetű tagja.

Kialakulása[szerkesztés]

A legelső társasági kutyafajták egyike. A fajta gyökerei ugyan a mediterrán térségbe nyúlnak vissza, de ma ismert formájában Kubában tenyésztették ki valamikor az 1700–1800-as években. Eredetére nézve pontos adatok nem állak rendelkezésre. Különböző források kis termetű uszkárokat, bolognai pincseket, máltai selyemkutyákat vagy vízispánieleket jelölnek meg a fajta őseiként.[2]

Az 1959-es forradalom után Kubában gyakorlatilag kipusztultak a bichonok. Mindössze három családról lehet biztosan tudni, hogy menekülésükkor havaneseiket is magukkal vitték Kubából. A Pérez és a Fantasio család az Egyesült Államokban, Señor Barba pedig Costa Ricában telepedett le, több mint egy évtizeden keresztül kizárólag az ő erőfeszítéseiknek köszönhetően maradt fenn a fajta.

Mérete és színe[szerkesztés]

Marmagassága 28–35 cm, súlya nem haladja meg a 6 kg-ot.[3] Arányos testű, jó felépítésű kutya. Feje és koponyája viszonylag széles, de valamivel rövidebb, mint a máltaié. Közepes nagyságú, sötétbarna szemét a hosszú szőrzete teljesen eltakarja, amennyiben külön nem nyírják. Orrtükre fekete. A sűrű szőrzet borította hegyes végű fülek a testhez simulva lelógnak. Törzse viszonylag hosszú, izmos, arányos, végtagjai rövidek, egyenesek és párhuzamosak. Pásztorbot alakú farkát hajlítva, felemelve hordja.[3]

Színe nagyon változatos, lehet fehér, krém, pezsgő, vörös, csokoládé, fekete vagy ezüst, esetleg foltos. Gyakoriak a többszínű változatok is. Születési színük majdnem minden esetben változik, néhány árnyalattal világosabb lesz, de az is előfordul, hogy a születési szín mélyebb tónusúvá válik felnőtt korára.

Ápolása[szerkesztés]

A havanese, mint minden hosszú szőrű fajta, rendszeres szőrzetápolást igényel. A napi fésülés mellett kevésbé tud összecsomósodni a szőrzet, tehát gyorsabban és kevesebb szőrveszteséggel végezhetjük ezt a műveletet, továbbá a kutya is jobban hozzászokik az ápoláshoz. Tévhit, hogy nyáron melege van, a havanese, mint tudjuk Kubából származik, ahol az itthoninál jóval forróbb a klíma. Ezeknek a kutyáknak ehhez alkalmazkodott a szőrzete, jól szellőzik, miközben védi a bőrt a tűző napsugaraktól. A fürdetés általában havi egy, maximum két alkalommal ajánlott, de ez a kutya bőrének érzékenységétől függően változhat.

Jelleme[szerkesztés]

Rendkívüli kedvességgel és hihetetlen intelligenciával rendelkezik.

Bichon havanese

Igazi társasági kutya, ami azt jelenti, hogy nagyon igényli az emberek közelségét: játékot, szeretetet, kedveskedést, törődést. Elvárja, hogy gazdája folyamatosan foglalkozzon vele és imád a középpontban lenni. Ez a kutyus örökké játékos. Öregkorára is ugyanolyan játékos marad, mint egy kölyökkutya. Kutyákkal is jól kijön, a gyerekekkel szemben jóindulatú és barátságos; a macskákkal azonban összeférhetetlen. A havanese mozgása vidám, könnyű és rugalmas. Egy igazi örökmozgó.

Hivatkozások[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]